Indicii pentru depistarea autismului
Autismul este considerat o afectiune frecventa in zilele noastre. Multi au ajuns sa spuna ca mediul, vaccinurile, poluarea sunt cauzatoare, dar adevarul e ca in prezent avem toate uneltele sa diagnosticam corect ce in trecut era considerata generic ca afectiune psihica alaturi de multe altele.
Tot auzind discutii despre gravitatea acestui diagnostic, nu exista parinte care sa nu se fi gandit ca si copilul lui ar putea fi suspect. E drept, evaluarile complexe, care ofera cu exactitate raspunsuri se aplica mai tarziu, in jurul varstei de 2 ani, dar parintii pot observa mult mai devreme cateva din semnele specifice comportamentului autist, astfel incat pot incepe procesul de recuperare cat mai devreme.
1. Nu raspunde cand e strigat.
Desigur, nu vorbim de bebelusi nou-nascuti, dar incepand cu varsta de 4 luni, copilasul incepe sa reactioneze cand este strigat, mai ales cand este vorba de mama sau de tata. Pana la varsta de 1 an, majoritatea copiilor ar trebui sa raspunda atunci cand sunt strigati pe nume.
2. Nu arata cu degetul.
Chiar daca cei mici nu comunica verbal, acestia tot gasesc metode sa ne arate ce isi doresc, ce ii fascineaza sau ce ii atrage. Aratatul cu degetul este o etapa normala in dezvoltarea bebelusilor. Daca micutul nu arata niciodata cu degetul, nici macar cand este foarte entuziasmat, si se cumuleaza cu alte puncte din lista, este recomandata o evaluare.
3. Executa repetitiv multe miscari.
Cel mai frecvent gest este acela al scuturarii mainilor, gest care este interesant pentru copii atunci cand il descopera, dar pentru copiii din spectru, este un gest care ii ajuta sa se linisteasca, deci il vor face foarte des, uneori cu orele. Alt gest este invartitul pe loc sau in jurul unui obiect. Toti copiii fac asta, dar la fel ca in cazul scuturarii mainilor, il vor face obsesiv. Fiecare copil e unic, asa ca exista cu siguranta multe gesturi pe care le pot face, gesturi care par atipice pentru noi, dar cele executate obsesiv sunt cele care trebuie sa ne puna pe ganduri.
4. Are fixatii
Jucariile trebuie sa stea intr-un anumit fel, trebuie sa manance doar cu o anumita lingurita, evita alimentele cu o anumita textura, iar cand rutina ii este schimbata, apar rabufnirile pline de furie, plansul si tipatul. Sigur, toti avem anumite preferinte, dar vorbim acum despre gesturile care pot schimba intreaga zi daca nu sunt executate pe placul copilului.
5. Priveste in gol mult timp
Nu e vorba de cazutul pe ganduri, ci vorbim de momentele in care isi fixeaza privirea intr-un punct fix si nu reactioneaza nici cand e strigat, nici la altfel de stimuli. Pur si simplu pare deconectat la tot ce se intampla in jurul lui. Cu cat momentele de acest gen sunt mai frecvente, cu atat vizita la psihiatru ar trebui sa se intample cat mai repede.
6. Nu imita
Invatarea pentru copilasii mici se produce prin repetare. Copiaza comportamentul oamenilor care il cresc, al copiilor din locul de joaca. De asemenea, reproduce sunete (sunetul masinii de pompieri, motocicleta), iar acest lucru ii place, ii face placere sa vada reactiile celor din jur. In cazul copiilor cu TSA, acestia nu vad rostul imitatiei in scopul invatarii, in mare parte pentru ca sunt indiferenti la ce se intampla in jurul lor.
7. Se joaca iesit din comun cu unele jucarii
Le invarte, le aranjeaza in siruri, le grupeaza pe culori, pe forme, e atras mai mult de obiecte decat de jucarii. Normal, joaca nu are reguli, iar copiii au o imaginatie bogata, asa ca pot gasi intrebuintari atipice jucariilor, dar in cazul copiilor suspecti de autism, toate jocurile sunt la fel, toate jucariile se grupeaza la fel.
Chiar daca diagnosticul odata confirmat poate fi zdrobitor pentru parinti, trebuie inteles faptul ca in zilele noastre exista instrumente, exista terapii, exista metode care il pot ajuta pe cel mic sa fie functional in lume, iar progresele medicale de zi cu zi ne pot duce mai aproape de intelegerea autismului si poate cu timpul, chiar sa gasim solutiile optime pentru a ii ajuta sa functioneze pe cei din spectru. In orice caz, cauza aparitiei autismului inca nu a fost depistata cu exactitate, dar cu siguranta nu vaccinul cauzeaza autismul, cel mai probabil vorbim de cauze genetice sau de mediu.
Citeste si Jocuri si activitati pentru dezvoltarea memoriei copilului
Text: Lupu Florentina Natalia, consilier psihologic