Factori si conditii care influenteaza negativ dezvoltarea fatului
Desi este protejat in pantecele mamei, fatul nu este ferit de influenta anumitor factori vatamatori. Marele numar de avorturi spontane demonstreaza acest lucru. De foarte multe ori, produsul de conceptie se elimina chiar la menstruatia urmatoare, fara ca femeia sa fi stiut ca este insarcinata. Influentele nocive de importanta mai mica nu duc la moartea embrionului, ci la leziuni morfologice, la defecte functionale sau la boli intrauterine.
Ce poate afecta fatul?
Se cunosc date sigure asupra importantei actiunii acestor noxe in viata intrauterina a embrionului uman. Efectul acestor noxe se cunoaste sub numele de embriopatii. Leziunile se produc in primele trei luni de sarcina. De multe ori, actiunea nociva sfarseste prin avorturi sau copii nascuti morti. Alteori determina malformatii congenitale destul de caracteristice.
Se diferentiaza patru mari grupuri de factori ce pot determina aparitia de embriopatii:
• infectiile virale: rubeola, poliomielita, gripa, herpesul, hepatita, parotidita epidemica, mononucleoza infectioasa, rujeola, varicela.
• noxe chimice: medicamente.
• raze Rontgen.
• tulburarile hormonale la mama (diabet, insuficienta tiroidiana).
Embriopatiile virale
Daca o gravida se imbolnaveste in primele trei luni de sarcina cu rubeola, embrionul pe care-l poarta poate suferi leziuni care determina aparitia de malformatii foarte grave, in discordanta cu benignitatea bolii la mama. In cazuri izolate malformatiile se limiteaza la acele organe sau sisteme care se afla tocmai in deplina dezvoltare in zilele in care infectia este in toi. Ca si malformatii in functia de perioada in care s-a produs infectia poate sa apara: cataracta, cardiopatie, scurtarea picioarelor, malformatii dentare, stenoza anala, hemangioame in mijlocul fetei, lipsa muschilor urechii si a urechii interne, paralizii ale nervilor muschilor ochilor si ale nervului facial.
Embriopatii medicamentoase
Medicamente cu efecte nocive asupra produsului de conceptie: aminopterina, chinina, clorochina, clorotiazina, iod radioactiv, iodura de potasiu, mepivacaina, metiltestosteron, propiltiouracil, tetraciclina, talidomida.
Iradiere cu raze Rontgen
Iradierea cu raze Rontgen a femeilor gravide poate duce la microcefalie, microftalmie si tulburari de crestere ale embrionului. Iradiatiile atomice pot determina embriopatii similare, semnalate ca urmare a exploziilor bombelor atomice.
Tulburarile hormonale la mama
Mamele diabetice furnizeaza un numar mai mare de copii cu malformatii, decat cele sanatoase. Unii dintre acesti copii prezinta cardiopatii congenitale, altii se nasc prematur. De cele mai multe ori copiii mamelor diabetice sunt copii „giganti” cu peste 4000 g, cu probleme de asistenta obstetricala, datorita dimensiunii.
Supra sau hipofunctia tiroidiana reduc fertilitatea femeii si accentueaza tendinta la avorturi. In cadrul tireotoxicozei domina malformatii ca ancefalie, cardiopatiile congenitale si debilitate mintala.
Fetopatii
Dupa a patra luna de sarcina nu pot sa mai apara malformatii congenitale, insa exista un risc crescut de fetopatii, acestea fiind influentate de :
• infectii precum sifilisul congenital, toxoplasma, listerioza, tuberculoza, malaria.
• procesele de sesibilizare prin incompatibilitate Rh.
• intoxicatiile – intoxicatii cu oxid de carbon.
• aspiratie de lichid amniotic infectat (pneumonii).
• bride amniotice, care sunt bride formate pe membranele fetale, prin procese infectioase si care pot determina amputatii sau strangulari ale extremitatilor.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 22%.
Text: Dr. Hetea Andreea – Obstetrica Ginecologie