Uitare sau iertare?
Interactiunile umane sunt indispensabile in viata oricarui om, iar fara acestea, calitatea vietii scade considerabil, apare degradarea neuronala, depresia, gandurile suicidale. Cu totii suntem fiinte sociabile, cautam sa fim alaturi de oameni, cautam sa ne integram in diverse grupuri, sa avem familie si pentru astea facem si compromisuri.
Evident, nu toate relatiile sunt pozitive si ne fac bine. Daca unele incep bine si se termina prost, sunt unele care pe toata durata lor sunt nocive. Cum de multe ori oamenii care ne fac rau, o fac neintentionat, a ierta e cel mai matur si recomandat lucru, dar cu adevarat e greu sa ierti cand cineva te raneste cu intentie. Sigur exista oameni care pot ierta si cel mai mare rau ce li s-a facut, dar nici macar acestia nu pot uita.
Atunci cand esti ranit, amintirea suferintei ramane chiar daca timpul trece si lucrurile s-au asezat.
Atunci cand alegi sa ierti faci bine in primul rand tie pentru ca a pastra ranchiuna este obositor, consumator de resurse si afecteaza felul in care iti traiesti viata, si te impliedica sa inaintezi cu viata ta, dar si pentru cel care a facut rau la randul lui pentru ca nu mai traieste zi de zi cu sentimentul de vinovatie.
Dintre cele mai dureroase dezamagiri pe care ajungem sa le traim in viata de adult niciuna nu se compara cu durerea provocata de partenerul de cuplu. Atunci cand incepem o relatie, ne punem toata speranta in ea, ne facem planuri de viitor, ne bazam in totalitate pe omul cu care alegem sa traim. Nicio relatie nu incepe cu premisa ca oricum se va termina candva, iar cand finalul relatiei este unul dramatic, precum inselatul, atunci dezamagirea e si mai mare. Unele relatii se finalizeaza cu agresivitate, cu injurii, si atunci multi oameni realizeaza ca nu cunosteau deloc omul cu care imparteau o bucatica din viata lor. Oricum s-ar termina o relatie, cu timpul ajungi sa treci peste durerea pe care ti-a adus-o in viata, dar e aproape imposibil sa uiti cu totalitate. Cu siguranta poti ierta, iar asta e cel mai important pas pe care il poti face pentru tine si pentru viitoarele tale relatii.
Exista din pacate si situatii in care oamenii care au datoria legala si morala sa te protejeze toata viata, ajung sa te raneasca. Una dintre cele mai mari suferinte prin care omul poate trece este aceea de a fi tradat de familie sau de un membru a acesteia. Atunci cand omul care ti-a promis protectia si dragostea neconditionata iti face rau, intreaga ta structura ca om e grav afectata. Pierzi incredrea in toti oamenii, stima de sine scade considerabil, iar toate relatiile din viitor pot fi afectare din cauza fricii cu care ajungi sa traiesti. In astfel de cazuri, ajutorul specializat e recomandat cu tarie pentru a facilita vindecarea emotionala a omului ranit. In astfel de situatie, a ierta si a uita e gestul unui om mare, puternic, cu caracter, care a invatat ca poate fi mai bun chiar decat cei care l-au ajutat sa devina omul de acum.
Evident, vindecarea e un proces complex, in care inveti in primul rand sa te ierti pe tine, inveti sa nu privesti cu suspiciune pe toata lumea, si usor, usor sa reincepi sa ai incredere in cei ce vor sa intre in viata ta.
Intre iertare si uitare e aproape imposibil sa alegi una pentru ca de cele mai multe ori acestea merg impreuna.
Fara iertare si acceptarea, uitarea nu o sa treaca niciodata pentru ca e ca o rana nevindecata pe care pui un pansament si il jupoi de nenumarate ori fara sa lasi rana sa se vindece in totalitate.
Citeste si Lucruri pe care nu ar trebui sa le tolerezi intr-o relatie
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic