Iubitul ideal: din perspectiva vârstnicilor şi a tinerilor
În vremurile actuale, relațiile de lungă durată sunt un ideal și foarte puține cupluri reușesc această performanță. Ce s-a schimbat în mentalitatea oamenilor de-a lungul evoluției? Care sunt criteriile pe care trebuie să le avem în vedere atunci când ne alegem un partener? Cât de mult contează aspectele materiale în definirea partenerului ideal?
Cult Market Research și-a propus anul trecut să răspundă la aceste întrebări, și nu numai, pentru a afla cum arată partenerul ideal, atât în viziunea tinerilor, cât și din perspectiva vârstinicilor. Cercetarea a avut la bază un eșantion de 1200 de persoane cu vârsta până în 35 de ani și 800 de persoane cu vârsta peste 60 de ani. Toți participanții folosesc internetul.
Dorința de a-și întemeia o familie, principala caracteristică
Atât persoanele tinere, cât și cele în vârstă au decis că principala caracteristică, de altfel și cea mai valoroasă, pe care trebuie să o aibe partenerul ideal este dorința de a-și întemeia o familie. Surprinzător a fost că, participanții la studiu nu au considerat că partea materială trebuie să cântărească prea mult în alegerea iubitului ideal, ci înainte de a interesa banii acestuia, calitățile morale sunt mai importante.
Compatibilitatea sexuală, în topul preferințelor
Pe locul doi ca importanţă în alegerea iubitului ideal, trebuie să fie sexul, mai exact compatibilitatea sexuală dintre parteneri. Astfel, pentru bărbații cu vârsta peste 60 de ani, aspectul fizic și compatibilitatea sexuală erau criterii mai importante decât studiile și pasiunile comune, aspecte punctate ca fiind esențiale de doamnele vârstnice participante la studiu. Pe de altă parte, tinerii au considerat de o importanţă majoră compatibilitatea sexuală, dar și emoțională, în definirea partenerului ideal.
Alte calități ale partenerului ideal
Atât vârstnicii, cât și tinerii care au participat la studiu au considerat că, în topul caracteristicilor partenerului ideal trebuie să se afle și împărtășirea acelorași valori morale, simțul umorului și orientarea spre carieră, iar resursele financiare au fost clasificate la sfârșitul topului ca importanţă. Astfel, este prea puțin important dacă partenerul are casă și aproape nu interesează deloc dacă are și mașină.