Alaptarea prelungita: pro sau contra?
Laptele matern este alimentul special creat pentru fiecare copil in parte de acelasi organism care a fost capabil sa il creasca, sa il protejeze si sa il tina in viata timp de 9 luni de zile. Astfel fiind spus, laptele matern este tot ce are nevoie copilasul, tot ce este mai bun si mai sanatos pentru el.
Alaptarea in sine nu se reduce doar la hranire si hidratare. Alaptarea reprezinta confort, conectare, echilibru, calm si liniste. A-ti alapta bebelusul reprezinta metoda ideala de a-l linisti, adormi, consola si detasa de toata agitatia zilei si metoda prin care facilitezi tranzitia de la mediu intra uterin catre cel exterior, iar tot prin alaptare ii oferi un boost de imunitate, transmitand anticorpi prin laptele matern. Cu toate ca alaptarea este magica, aceasta nu delimiteaza mamele bune de cele „rele”. Alaptatul este cu tarie recomandat, dar daca exista situatii in care acesta nu este posibil, copilul poate trai la fel de bine si cu lapte praf, iar legatura mama-bebelus sa fie la fel de puternica si fara san.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda hranirea la san pana la cel putin 2 ani, dar nu precizeaza termenul maxim pentru alaptat.
Exista prea mult alaptat?
Ideal este ca intarcarea sa fie blanda, ghidata de copil si netraumatica. Majoritatea copiilor aleg sa se intarce singuri in jurul varstei de 4 ani, cand clar laptele matern nu mai este sursa de hrana, ci alinare si conectare cu mama.
Deja de la varsta de 2 ani copilul isi ia majoritatea nutrientilor din mancarea solida, iar pentru adormire deja au sistemul format incat sa poata adormi si fara san. In plus, la varsta de 2 ani, majoritatea mamicilor romance se intorc la serviciu, astfel alaptarea putand continua doar noaptea, dar devine solicitant pentru o femeie care lucreaza ziua, sa alapteze noaptea, somnul fiind afectat, la fel ca si concentrarea si randamentul la locul de munca.
Alaptatul trebuie sa inceteze cand mama sau copilul deja nu se mai simt confortabil facand asta sau cand copilul (trecut de 2 ani) nu mananca suficienta mancare solida, preferand oricand sanul.
Din punct de vedere psihologic, nu exista niciun studiu pertinent care sa ateste ca alaptarea prelungita poate cauza deviatii sexuale, probleme medicale sau probleme de atasament (asa cum se speculeaza), asa ca daca copilului si mamei le este confortabil, alaptatul poate continua pana cand una dintre parti sau amandoua considera ca a fost suficient.
De ce alaptatul prelungit este subiect tabuu?
Hipersexualizarea prin care trecem acum prin canalele media, au transformat corpul femeii in obiect de placere sexuala, de ambalaj frumos ochiului si atat. Sanul are un scop clar de cand lumea si pamantul: cel de a hrani copiii. Singurul motiv pentru care barbatii sunt atrasi de sanii mari e pentru ca la nivel inconstient, in creierul reptilian, fac asocierea san mare = capacitatea de a alapta puii. Sanul, privit ca obiect sexual, este rusinos sa fie expus, chiar daca acesta este expus cu rolul de a alapta un copil. In acest caz, mama trebuie sa fie imuna la observatiile altora, iar altii ar putea sa isi vada nestingheriti de treaba. De asemenea, imaginea unui copilas mai mare, agatat de sanul mamei ii face pe altii sa se simta stanjeniti tot din cauza hipersexualizarii femeii. Un copil, fie ca are o zi, fie ca are 3 ani, sta la sanul mamei pentru a se hrani. Nu e nimic pervers in asta, perversitatea este in mintea celui care judeca.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Lupu Florentina Natalia, consilier psihologic