Nu ai timp pentru persoana iubita? Mai gandeste-te!
Daca te intrebi cine iti controleaza timpul, atunci este clar ca percepi acest control ca fiind exercitat din afara – biroul, seful, colaboratorii, familia, partenerul de viata si, de ce nu, prietenii.
Evident ca o parte dintre aceste constrangeri si solicitari vin, intr-adevar, din afara. Dar, in cele din urma, cu toate aceste presiuni si factori exteriori, tu esti singurul care ia toate deciziile in privinta timpului tau.
In fond, timpul nu este o chestiune de minute, ci de posibilitati si intentii.
Esenta enuntului anterior consta in a intelege si a cunoaste cum sa beneficiezi la maximum de pe urma timpului de care dispui. Cu alte cuvinte, nu mai folosi lipsa de timp ca scuza pentru ca n-ai facut ceva.
Lipsa de timp pentru celalalt, o problema
Atunci cand programul zilnic este mult prea incarcat (ceva normal in zilele noastre), exista posibilitatea ca partenerul sau partenera de cuplu sa se simta neglijat/a. In acest fel, in timp, prin prisma unei acumulari de nemultumiri si frustrari, relatia de cuplu poate incepe sa scartaie.
Este nevoie de constientizare si implicare in venirea in intampinarea nevoilor celuilalt. Este necesar atat timp pentru sine, cat si timp pentru celalalt. Doar respectand aceste doua elemente, relatia de cuplu poate fi catalogata ca o relatie atent si cu grija gestionata.
Lipsa de timp pentru celalalt se poate traduce prin egoism, lipsa de afectiune si interes la adresa acestuia. El/ea se poate simti neglijat/a si neiubit/a. De aici, emotiile pot imbraca diverse forme si intensitati. Ranit/a in sentimentele si demnitatea sa, acesta/aceasta ii poate reprosa celuilalt lipsa de iubire si preocupare la adresa sa, si pe buna dreptate.
Nu exista „N-am avut timp sa…”
Daca obisnuiai sa spui „N-am avut timp sa fac…..”, acum iti recomand sa inlocuiesti cu „Prioritatea acestui lucru nu a fost suficient de mare pentru mine, ca sa-i dedic timpul necesar.” Astfel iti vei asuma responsabilitatea pentru actiunile tale, in loc sa dai vina pe timp.
Raportat la relatia de cuplu, se intelege ca gestionarea timpului depinde in mare masura de importanta sau valoarea acordata persoanei iubite. Este drept ca exista situatii si perioade in viata cand programul poate fi mai incarcat, insa este bine sa pastram un echilibru in toata aceasta poveste, in sensul de a incerca sa nu neglijam omul de langa noi.
Goethe spunea cu ceva timp in urma: „Lucrurile de mare insemnatate nu trebuie lasate in voia lucrurilor de mica insemnatate.” Putem deduce urmatoarea afirmatie: „Persoanele de mare insemnatate nu trebuie lasate in voia persoanelor de mica insemnatate.”
Asadar, daca timpul este o chestiune de posibilitati si de intentii, se ridica intrebarea: „Cat de mult iti doresti sa iti asumi controlul deplin asupra timpului tau?” De raspunsul la aceasta intrebare depinde cum iti vei trai viata din punct de vedere al gestionarii timpului.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei