7 dintre cele mai dăunătoare tactici narcisiste de manipulare
Ne place să credem despre noi că suntem genul de oameni care pot identifica și evita manipulările, dar manipulările narcisiste (în special) sunt unele foarte toxice și destul de greu de depistat.
Sunt două tipuri de narcisişți: unii care sunt foarte atrași de propria persoană (mereu obsedați de ținută, de felul în care le stă părul și de orice altceva ține de felul în care arată sau dețin ei), iar alții, care suferă de o adevărată tulburare psihică și a căror victimă poți să fii în cazul în care nu eșți suficient de atent/ă, aceștia din urmă fiind cei care utilizează tactici narcisiste de manipulare.
Persoanele care suferă de tulburare narcisistă de personalitate folosesc tactici extreme de manipulare atunci când se află într-o relație. Se prea poate să facă asta din cauza lipsei de sinceritate, a lipsei de empatie sau din cauza tendinței pe care o au de a-i exploata pe ceilalți. Recunoscându-le influența negativă și îndepărtându-vă de posibilitatea ca aceștia să vă poată face rău, vă puneți la adăpost sănătatea mentală și starea generală de bine.
Narcisistul te face să te simți prost în public și în intimitate
Indiferent dacă vorbim despre un loc public sau despre intimitatea casei în care locuiți, un narcisist nu va scapă nicio ocazie să comenteze într-un fel care să te supere. Ei găsesc plăcere în a-i face pe alții să se simtă mici, în a-i face să pară slabi sau mai puțin inteligenți. Este o formă de manipulare subtilă și periculoasă, pentru că n-o vei recunoaște din cauza faptului că este deghizată în “glumeam doar”, “nu ții la glume” sau “încerc doar să te ajut”. În cele din urmă vei începe chiar și tu să crezi acele cuvinte care te dor, sau te vei refugia într-o gândire de genul: “sper să fiu suficient de bun/ă într-o zi” iar ei nu vor mai trebui să îți spună nimic. Ai încredere în tine. Ești deja suficient de bun/ă.
Narcisistul își adună aliați pentru a părea că are dreptate
Desigur că narcisiștii au nevoie de susţinere. Ego-urile lor sunt imense și, pe cât sunt de mari, pe-atât de fragile. Ceea ce înseamnă că, orice ai spune, indiferent cât de multă logică ar avea ceea ce spui, indiferent cât de multe dovezi ai de partea ta, nu vei câștiga. Nu ai cum. Deja și-au convins unul dintre prieteni sau dintre colegi că au dreptate și că merită să le țină spatele. Totul se întâmplă fără știrea ta și iată cum tu, persoana cu care încercai să ai o conversație și o a treia persoană (aleasă de narcisist/a) sunteți parte a unui triunghi complet nefericit.
Narcisistul te desconsideră
Când relația voastră era la început, narcisistul îți făcea complimente și te făcea să te simți ca și cum veți fi mereu cel mai reușit cuplu care a mers pe fața pământului. Erați fericiți, sau cel puțin credeai că sunteți. Apoi, lucrurile au început să se schimbe în jurul tău. Complimentele s-au transformat în “trebuie să schimbi ceva la tine”. Părul tău, care până acum îi plăcea, a devenit “prostesc” sau “nu mai e la modă”. Cât despre glumele pe care le făceai și la care toată lumea de obicei râdea, părerea lui/ei despre asta este, mai nou: “Nu erau glume chiar bune iar oamenii care râdeau, râdeau ca să nu te simți tu prost.” Este un traseu sigur spre momentul în care vei crede că valorezi exact cât îți spune el/ea că valorezi.
Narcisistul joacă tot timpul rolul victimei
Dincolo de faptul că tu ești adevărata victimă din ecuația această, o persoană narcisistă va întoarce lucrurile în așa fel încât să pară că el/ea este de fapt victima. Se prea poate ca tu să îi fi spus deja că atunci când încerci să vorbești cu el pare că toate cuvintele ți se lovesc de un perete și nu ajung niciodată la țintă, iar el să îți răspundă cu ceva de genul: “Vezi? Pur și simplu cuvintele mele nu ajung la tine.” Bine-nțeles că nu are niciun sens ce spune, dar chiar și așa, te face să te întrebi serios dacă nu cumva într-adevăr este vina ta de fapt, dacă nu cumva poate te-ai exprimat tu greșit. În niciun caz nu trebuie să cazi într-o asemenea capcană.
Narcisistul te face să te îndoieșți de tine și îți spune că tu ești nebun/ă
Fiecare tip de manipulare dintre cele descrise aici îți pot afecta sănătatea fizică și emoțională, iar asta se întâmplă pentru că începi să te îndoieșți de tine și de propiile-ți păreri. Începi chiar să te gândești dacă într-adevăr ai spus ceva, sau dacă n-a spus el, începi să te întrebi dacă mai este cineva care vede lucrurile așa cum le vezi tu. Păi, în cazul în care nu locuiți împreună cu altcineva, n-are nimeni cum să vadă prin ce treci. Este o tactică preferată de narcisiști, mai ales că nu rezultă dovezi ale comportamentului lor.
Nu ai cum să demonstrezi ce simt ei, nu poți să demonstrezi nici că au spus ceva irațional sau că au făcut ceva discutabil. Desigur, ai putea să te foloseșți de un reportofon, dar așa tot tu o să pari nebun/ă. Din nou, totul duce într-o singură direcție: aceea în care tu ajungi să ai nevoie de el/ea ca să știi cum stai cu sănătatea mentală, ca să știi cât valorezi, ca să poți funcționa în realitatea de zi cu zi. Dacă așa ceva nu îți sună periculos, atunci nu știu ce ți se pare că ar trebui să te îngrijoreze.
Narcisistul este obsedat/ă să dețină controlul
Fiecare conversație, fiecare masă luată împreună, orice ieșire în oraș, facturile, absolut totul trebuie să fie în limitele controlate de narcisist/ă; numai așa își poate satisface nevoia de a rămâne în centrul atenției și numai astfel păstrează focusul asupra propriei persoane în cadrul relației. Dacă vrei să vorbești despre cum ți-a fost ziua, n-ai decât. Nici măcar n-o să te audă, și chiar dacă te-ar auzi, nu și-ar aminti oricum nimic din ce-ai spus iar conversația se va muta către cum i-a fost lui/ei ziua.
Toate acestea vor conducă către momentul în care tu vei uita de tine și de ceea ce îți dorești tu. Odată ce relația atinge acest punct și se ajunge la acest nivel de manipulare, oprește-te și întreabă-te ce ți se pare că faci și încotro crezi că ai putea să te îndrepți de aici înante ca să îți (re)găsești fericirea, să simți din nou că îți trăiești viața și că te bucuri de ea.
Narcisistul va da vina pe tine și va întoarce situația împotriva ta
Amintește-ţi, orice ai face, că narcisistul “nu greșește niciodată”. Așa că, dacă i-a supărat ceva la serviciu sau dacă cineva le-a atras atenția vis a vis de faptul că ei “nu greșesc niciodată”, o să dea vina pe tine. Și, ghici ce? N-o să fii gata pentru așa ceva. N-ai cum. Când o să spui ceva care să le declanșeze criza (și este vorba despre chiar orice ai spune), vei deveni ținta agresiunii lui/ei. Nu numai că este îngrijorător pentru sănătatea ta emoțională și mentală, dar se poate extinde chiar și asupra sănătății fizice în aceeași măsură. Nivelul crescut de cortizol din organismul tău atunci când ești stresat/ă puternic și constant îți poate provoca probleme serioase cu inima.
Sperăm că înțelegerea și recunoașterea acestor semne să te ajute să identifici la timp astfel de persoane nocive, pentru a te putea apăra luând măsurile necesare.
Citeste si Cat de daunator este controlul pentru relatia de cuplu