Probleme de alaptare cauzate de mama
Alaptarea, cel mai sanatos mod de a-ti hrani puiul si cea mai buna metoda de a te conecta si a-l linisti pe cel mic, poate fi uneori sabotata de unele decizii ale mamei sau chiar de propriul ei corp.
Care sunt cauzele medicale care ingreuneaza alaptarea?
Informatiile gresite pot sabota alaptarea?
Presiunea sociala o poate face pe mama sa renunte
Unde gasesti ajutor specializat?
Care sunt cauzele medicale care ingreuneaza alaptarea?
Exista situatii in care mamele au probleme medicale care ingreuneaza alaptarea. Din fericire, cu ajutor specializat si o mamica dornica sa incerce mai mult, acestea se pot remedia in proportie foarte mare. Dintre problemele medicale cele mai comune, intalnim:
- Cantitatea scazuta de lapte. Mamele care chiar nu au lapte sunt cele care au prolactina foarte scazuta. In realitate, nu toate mamele care cred ca au ramas fara lapte au prolactinaa scazuta, ci doar trec prin perioade in care sanul invata sa se acomodeze cu cererea bebelusului. Solutia e foarte simpla: copilul trebuie pus des la san, la cerere, se pot lua suplimente pentru cresterea lactatiei si se poate apela la un consultant autorizat in alaptare pentru a verifica atasarea si daca exista fren ce ii ingreuneaza suptul bebelusului.
- Forma defectuasa a mameloanelor. Exista mamici ai caror sani ridica probleme de atasare. Marimea sanului poate crea dificultati. Contrar credintei populare, un san mic produce la fel de mult lapte ca unul mare, dar sanul mare poate fi greu de manevrat, se poate sa alapteze doar in cateva pozitii, dar e posibil. De asemenea, forma mamelonului poate cauza neplaceri, dar cu diverse dispozitive sau cateva trucuri oferite de specialisti, alaptatul tot e realizabil.
Informatiile gresite pot sabota alaptarea?
Din pacate, multe mame ajung sa renunte la alaptare pentru ca primesc multe sfaturi gresite de la membrii familiei, de la medici care nu sunt la curent cu noile informatii sau de la diversi binevoitori care simt nevoia sa intervina de cele mai multe ori nesolicitat.
„Ai laptele slab/putin/de slaba calitate”, e ceva ce orice mama aude macar o data in timpul alaptarii pentru ca cel mic nu doarme sau plange. Adevarul e ca nu toti copiii dorm toata noaptea, copiii plang de nenumarate cauze, dar daca uda suficiente scutece, ia in greutate si are o evolutie armonioasa, poti sa fii sigura ca nu din cauza alaptatului plange. In plus, laptele fiecarei mamei e facut special pentru puiul sau. Incearca sa selectezi cu atentie informatiile pe care le primesti si indeparteaza-i elegant pe cei care te disturba.
Poti sa ramai fara lapte?
Pe parcursul intregii etape a alaptarii poti observa ca fluxul de lapte scade in functie de diversi factori: alimentatie, oboseala, pusee de crestere ale copilului, iar toate astea o pot speria pe mamica. De asemenea, in jurul varstei de 3 luni, lactatia se stabilizeaza, sanii nu mai curg si nici nu se mai umplu cu lapte, dar asta nu inseamna ca s-a terminat laptele, ci ca sanul a invatat cat trebuie sa produca si o face pe loc, nu mai e nevoie sa produca in avans si sa stocheze. In aceasta perioada mamele aud cel mai des ca nu mai au lapte. Asculta-ti corpul si copilul si alaptarea va continua fara probleme.
Exista si momente traumatizante pentru mama (decesul unei persoane dragi, depresia, boala) care pot opri lactatia. Uneori, cu ajutor hormonal, aceasta poate reveni.
Presiunea sociala o poate face pe mama sa renunte
Din pacate lumea simte nevoia sa o bombardeze pe proaspata mamica cu sfaturi necerute. Cel mai adesea i se spune ca a alaptat destul, ca i-ar fi mai usor sa isi hraneasca bebelusul cu biberonul, ca o sa i se deformeze sanii si multe astfel de informatii gresite si daunatoare. Numarul mare de oameni care simt nevoia sa isi dea cu parerea, o pot face pe mama sa cedeze.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni si in continuare, alaturi de mancarea solida, alaptarea pana la 2 ani. Laptele de mama este cel mai curat, sanatos, ieftin si potrivit aliment si nimic nu ii poate inlocui pe deplin proprietatile. Sigur, exista alternativa laptelui praf cand nu ai incotro, dar daca se poate cu lapte de mama, de ce sa inlocuiesti ceva perfect cu ceva suficient de bun?
Unde gasesti ajutor specializat?
Exista multe grupuri de suport in mediul online, dar cel mai bine e sa apelezi la un consultant in alaptare acreditat pentru ca acesta are si competenta de a descoperi probleme de atasare cauzate de fren, probleme ale anatomiei sanului si pot face recomandari de suplimente alimentare in cunostinta de cauza, nu doar din auzite.
Indiferent de problemele de alaptare aparute, de cat de greu se desfasoara alaptarea, mama trebuie sa inteleaga ca daca totusi alaptarea este o povara, ii creeaza anxietate sau pur si simplu cu trecerea lunilor tot este ceva ce nu ii place, poate apela la laptele praf. Desi laptele de mama este extraordinar, un cadou minunat de la mama catre copil, acesta din urma are nevoie de o mama echilibrata, fericita, care are grija cu drag si devotare de el, nu de o mama coplesita si nefericita. Daca niciun ajutor, nici trecerea timpului, nimic nu face alaptarea placuta sau cel putin tolerabila, renuntati fara vina. Iubirea, linistea si pacea sunt mult mai importante.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Lupu Florentina Natalia, consilier psihologic