Dependenta copilului de mama. Ce e de facut?
Fiecare copil adora sa stea cu mama lui. Nu exista bebelus care sa nu fi plans dupa mama lui, nu exista mama care sa nu fi dormit cu bebelusul in brate macar o data pentru ca cel mic se trezea la primul semn. Cand sunt bebelusi, in bratele mamei isi gasesc alinare, dar odata cu trecerea timpului invata sa se linisteasca si singuri. Insa, ce faci cu un copilas care nu vrea sa stea cu altcineva decat cu mama? Ce e de facut?
Cat este normal in dependenta copilului fata de mama?
De la ce varsta ar trebui sa ne ingrijoram?
Cum ajuti copilul sa devina independent?
Cum ii vorbesti unui copil dependent de mama?
Sfaturi pentru a-ti pastra rabdarea
Cat este normal in dependenta copilului fata de mama?
Copiii isi idolatrizeaza mamele. Acestea sunt model in viata, sursa de energie, de linistire, piatra de temelie din viata lor. Normal ca iti doresti sa petreci cat mai mult timp cu omul cu care ai stat fiecare secunda din clipa din care te-ai nascut. Cu toate astea, mama trebuie sa mearga la serviciu, copilul la gradinita sau sa ramana cu bona pentru o astfel de mare schimbare, copilul si mama trebuie sa se pregateasca din timp. Pentru asta, copilul trebuie sa inceapa sa stea putin cate putin si cu alti oameni. Pentru inceput, mama poate ramane in aceeasi camera, in timp ce copilul se joaca cu tatal sau cu bunicii, usor, usor, poate incepe sa plece din camera, apoi din casa pentru cateva minute pana cand, in final, mama poate pleca de acasa pentru cateva ore bune. Daca trecerea este facuta gradual, copilul se va acomoda rapid si fara lacrimi. Daca lasi copilul sa planga, nu vei face decat sa devina si mai dependent de tine si sa nu te mai lase sa pleci pentru ca ii e frica ca nu te mai intorci.
Unii copii sunt mai independenti decat altii, unii au nevoie de mai mult timp sa se invete fara mama, dar cu siguranta, toti copiii ajung sa se descurce fara mama, iar acesteia ii va fi dor de momentele astea.
De la ce varsta ar trebui sa ne ingrijoram?
Fiecare copil are ritmul lui in care incepe sa se detaseze de mama, asa ca e foarte greu sa spui care e varsta limita de la care ar trebui sa ne punem semne de intrebare. In general, de la 4 ani copiii devin mult mai independenti si adora sa stie ca se descurca singuri sa faca tot ce isi propun. Asta nu inseamna ca de la 4 ani nu mai plang dupa mama lor si nu mai cauta compania ei, asta inseamna ca de la varsta asta ar trebui sa se rareasca considerabil datile in care copilasul plange pentru ca pleaca mama.
Daca anxietatea copilului este inca la proportii uriase, poate e cazul ca parintii sa caute ajutorul unui specialist pentru a descoperi care sunt motivele pentru care copilul este atat de dependent de mama.
Cum ajuti copilul sa devina independent?
Independenta se formeaza inca de cand copilasul este foarte mic. Daca parintii il invata inca de mic ca se poate descurca singur, daca nu sare nimeni imediat sa il ridice cand cade, daca il lasa sa se imbrace sigur, daca nu stau lipiti de el cand sunt la locul de joaca, copilul invata ca se poate descurca si singur.
Este putin mai greu de realizat aceasta trecere daca copilul este mai mare, dar daca il incurajam, daca in laudam, daca nu intervenim in jocul lor daca ei nu o cer, atunci le dam incredere in puterile lor si pot realiza orice.
Cum ii vorbesti unui copil dependent de mama?
Unui copilas care adora sa stea cu mamica lui, niciodata, nu ii spui ca aceasta pleaca si nu se mai intoarce. Este cat se poate de gresit sa il ameninti cu asa ceva. Faci foarte mult rau pe termen lung si adancesti sentimentul ca mama pleaca si nu se mai intoarce.
Trebuie constant sa ii amintesti ca mami il iubeste, ca nu o sa il paraseasca niciodata, ca daca pleaca mereu se intoarce. Ai nevoie de multa empatie si blandete, iar copilul trebuie sa stie ca este iubit si inteles.
Sfaturi pentru a-ti pastra rabdarea
Rabdarea ta poate fi intinsa la maximum cand vezi ca cel mic nu vrea sa iti lase o bruma de spatiu personal. Trebuie sa te gandesti ca timpul zboara rapid si, surprinzator, o sa-ti fie dor de momentele astea. De asemenea, cel mic face asa din multa dragoste pe care nu stie cum sa o gestioneze altfel decat prin atasament.