Ce inseamna inducerea nasterii?
Inducerea nasterii sau declansarea artificiala a travaliului reprezinta un set de manevre sau scheme terapeutice aplicate gravidei in preajma termenului, cu scopul maturarii colului si/sau inducerea contractiilor uterine dureroase, sistematizate si eficientizate sub forma unor protocoale medicale.
Indicatiile si contraindicatiile inducerii nasterii:
Declansarea artificiala are ca si indicatii urmatoarele:
• ruperea membranelor fara declansarea spontan a travaliului,
• status fetal „nelinistitor”,
• sarcina depasita cronologic, sarcina peste 41 de saptamani de gestatie,
• hipertensiune materna,
• diabet gestational.
Dintre contraindicatii mentionam:
- cauze fetale: hidrocefalie, macrosomie (fat cu o greutate peste 4.000 de grame), prezentatie distocica,
- materne: bazine viciate, gravida cu mai multe nasteri, gravide cu afectiuni materne la care se contraindica nasterea pe cai naturale,
- cauze anexiale: placenta praevia, placenta jos inserata la sub 1 cm de orificiul cervical intern.
Pentru declansarea travaliului a fost emis conceptul de „col defavorabil declansarii”. Predictia asupra succesului unui travaliu a fost pentru prima data cuantificata in 1964 de Bishop, care a elaborat scorul pelvic. Inducerea travaliului activ este de obicei realizata la un scor Bishop de 9 sau mai mare. Cu cat initial este mai mic, cu atat esecurile sunt mai frecvente.
Cum se produce inducerea nasterii?
In practica sunt dese situatiile cand, desi declansarea travaliului este indicata, colul uterin este insa nepregatit, desi trebuie sa se recurga la urmatoarele etape:
- accelerarea maturarii colului si cresterea scorului Bishop inaintea declansarii propriu-zise a travaliului se poate realiza prin mai multe mijloace:
- Mijloace farmacologice: Prostaglandinele aplicate local sub forma de gel determina disocierea fibrelor de colagen si cresterea continutului in apa la nivelul tesutului conjunctiv cervical, modificari asemanatoare cu cele premergatoare nasterii la termen. Daca nu apar modificari ale activitatii uterine sau ale frecventei cordului fetal, gravida poate sa fie transferata la sala de nasteri. Daca apar contractii, acestea apar in prima ora de la aplicarea gelului si au un maximum de pana la 4 ore. Declansarea cu oxitocina se face dupa 6-12 ore de la aplicarea prostaglandinei locale. Efectele sistemice ale prostaglandinelor sunt rare la doze mici, dintre acestea amintim: febra, diaree, varsaturi. Acestea trebuie administrate cu prudenta la gravidele cu glaucom, astm, disfunctii severe hepatie sau renale.
- Mijloace mecanice: decolarea polului inferior al oului in timpul tuseului vaginal, stimularea mamara, laminarii sau sonde cu balonet. Eficacitatea inductiei cu cateter pare sa fie superioara si aplicatiilor intravaginale sau intracervicale de prostaglandine.
- declansarea travaliului cu oxitocina
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.