Cum ii faci fata partenerului ipohondru
Un partener ce sufera de hipocondrie are o teama inexplicabila fata de boli si se focuseaza in mod excesiv asupra sanatatii fizice. Manifesta o neliniste constanta in legatura cu starea de sanatate, iar aceasta neliniste se repercuteaza iminent si asupra relatiilor cu cei din jur. Persoana ce sufera de hipocondrie se afla intr-o incapacitate de a-si impiedica aparitia acestei nelinisti si a comportamentului, iar simptomele care apar nu sunt inventate, insa sunt considerate de catre aceasta ca fiind mult mai grave sau apartinand unei patologii.
Teama de a avea o boala amenintatoare si ingrijorarile exagerate sunt simptomele cele mai frecvent intalnite la persoanele ce sufera de hipocondrie. De asemenea, convingerea formata referitoare la faptul ca pot avea o boala grava doar citind despre ea sau formata pe cateva indicii ce coreleaza cu cateva simptome neclare asupra sanatatii, este dificil de demontat sau restructurat. Focusul pe simptomatologie este de asemenea dificil de reorientat. Anumite functii fiziologice precum bataile neregulate ale inimii, probleme de respiratie sau o usoara inflamatie a nodulilor limfatici, sunt semnale de gravitate a unei boli amenintatoare sau chiar ce pot declansa ganduri despre pierderea vietii.
Ce ajutor poate da partenerul ?
Partenerul este necesar sa invete sa recunoasca simptomele hipocondriei si sa inteleaga afectiunea in ceea ce priveste particularitatile ei ce tin de un mod cognitiv si comportamental specific, drept pentru care acestea fiind stiute isi poate oferi ajutorul in functie de nevoile celuilalt in mod rational si cu intelegerea emotiilor implicate, utilizand emotiile in scopul luarii unor decizii benefice pentru celalalt. A fi intr-o relatie cu un hipocondru inseamna multa toleranta si de asemenea stres, deoarece este nevoie de a-ti petrece mult timp pentru asigurari si reasigurari pentru el, totodata si de a face fata propriilor framantari cu privire la veridicitatea celor declarate de acesta. Daca chiar ii este rau? Daca chiar este cum spune?, framantari ce conduc uneori la sentimente de vinovatie sau dileme de a actiona intr-un sens sau altul. Este important sa nu se ajunga aici, deoarece trebuie sa se mentina o relatie sanatoasa cu partenerul, stiut fiind faptul ca are o conditie psihologica ale carei simptome sunt fizice. Este bine de stiut faptul ca o persoana care este intr-o conditie medicala sufera si consecinte psihologice si asemanator, o conditie psihologica cum este cea de hipocondrie, se poate manifesta cu simptomatologie fizica, chiar daca medicii nu reusesc sa puna un diagnostic clar. Acuzele de dureri, ameteli, tahicardie, febra etc. sunt reale chiar daca au o cauza psihologica, iar acest lucru poate provoca o frustrare marita persoanei in cauza din cauza faptului ca se simte neinteleasa .
Cat de importanta este increderea in partener
Atunci cand simptomele de hipocondrie sunt evidente pentru apelul la specialist, sunt importante incurajarile pentru persoana suferinda de a-si exprima temerile insa fara sa manifestati prea multa ingrijorare, incercand sa aratati interes si totodata neutralitate, aratand ca intelegeti suferinta insa reamintind ca exista componenta psihologica a acestei suferinte pe care nu trebuie sa o neglijeze. Controalele medicale sunt necesare insa daca medicii considera ca nu sunt motive de ingrijorare, persoana suferinda trebuie directionata cu mult tact catre servicii de ingrijire psihologica. Este necesar a se arata atat intelegere si incurajare a persoanei suferinde pentru a urma tratamentul psihologic dar si a nu se incuraja anumite ganduri obsesive ale acesteia referitoare la boli. Incurajati-va partenerul sa caute sprijin de specialitate, deoarece decizia de a incepe o terapie in acest sens e necesar sa-i apartina. Nu este deloc usor sa i se sugereze unui persoane hipocondriace ca este necesara ingrijirea psihologica sau psihiatrica, deoarece tendinta obsesiva a acesteia este sa caute raspunsuri pentru afectiunile organice, insa trebuie insistat. De asemenea prin aceasta incurajare e necesar sa se demonteze comportamentele de cautare a diagnosticelor sau tratamentelor pe internet sau alte surse neprofesioniste. Partenerul, mizand pe relatia de incredere cu celalalt ii poate sugera ca informarea pe internet sau din alte surse decat cele de specialitate pot induce si mai multa spaima deoarece se portretizeaza adeseori incorect o boala. Televizorul, revistele, internetul, prietenii, colegii etc. sunt surse necredibile si de evitat in aceasta situatie si trebuie intervenit prin explicatii pentru reducerea sau anihilarea acestor comportamente de cautare, al caror rezultat poate amplifica sau chiar declansa simptome fizice.
Tratamentul psihologic de baza este concentrat pe diminuarea temerii de a fi bolnav, pe identificarea si infirmarea gandurilor care genereaza frica si suferinta. Atacurile de panica insotite de simptome fizice intorc de cele mai multe ori pacientul in ganduri obsesive de boala. Teama de boala provoca senzatii care la randul lor sunt interpretate ca boli. Persoana in cauza trebuie insotita de un specialist in acest demers de tratament pentru expunere graduala la senzatiile corporale, pentru a pierde frica de simptome, astfel diminuand interpretarile exagerate. De asemenea persoana va fi invatata sa se confrunte cu teama de boala si de moarte, tehnica ce poarta numele de desensibilizare imaginativa. Incet si progresiv corpul nu va mai fi interpretat ca sursa de dureri sau frica ci poate deveni un generator de placere si incredere. Totul este foarte simplu descris aici insa intorcandu-ne la rolul partenerului de a acorda un sprijin celuilalt aflat in suferinta, incurajam acest sprijin prin apelul la servicii medicale si psihoterapeutice specializate.
Surse: https://www.cop.es/colegiados/M-00451/Hipocondria.htm
https://www.cop.es/colegiados/M-00451/Recaredo.html#Hipocondr%C3%ADa