Instalarea menstruatiei dupa nastere
Dupa momentul fericit al aducerii pe lume a nou-nascutului si dobandirea statului de mama, imediat sau nu dupa incheierea perioadei de alaptare, pacienta se poate astepta la reinstalarea ciclurilor ovulaturii care din punct de vedere clinic sunt percepute ca aparitia ciclurilor menstruale.
Cand poate sa apara prima menstruatie?
Evident menstruatia prezinta tablouri clinice fiziologice in functie de varsta la care se reia ciclul menstrual, in functie de statusul biologic sau de statusul psihosocial al pacientei. In oricare din situatii pacienta trebuie sa cunoasca faptul ca reaparitia unei sangerari vaginale cu o periodicitate de manifestare la aproximativ 27-29 de zile si cu o durata medie de aproximativ 5 zile in perioada imediat urmatoare incheierii alaptarii bebelusului, constituie instalarea ciclului menstrual si nu manifestarea clinica a vreunei patologii ce implica sfera aparatului genito-urinar. Evident, reinstalarea menstruatiei la momentul incheierii perioadei de alaptare, este modulata hormonal si de aceea este necesar ca din punct de vedere biologic si fiziologic pacienta sa fie sanatoasa. Evident ca in functie de varsta pacientei si de statusului ei biologic caracterizat in principiu de incheierea perioadei de alaptare a bebelusului, prima menstruatie poate sa apara imediat dupa terminarea lauziei, adica la 6 saptamani de la nastere, insa exista si posibilitatea ca aceasta sa apara si dupa doi ani daca mama a alaptat in tot acest timp.
De ce nu se instaleaza prima menstruatie la toate mamicile la fel?
Daca mecanismul fiziologic de eliminare a ovulului in timpul ciclului menstrual urmeaza etapele fiziologice ce caracterizeaza un ciclu menstrual putem spune ca pacienta si-a reluat in mod fiziologic ciclul menstrual, daca insa din varii motive (spre exemplu situatii patologice sau varsta pacientei in jurul varstei de aproximativ 45 de ani, varsta la care de regula se instaleaza menopauza), acest ciclu menstrual este posibil sa nu se mai manifeste din punct de vedere fiziologic fapt ce pentru pacienta trebuie sa constituie un semnal de alarma si sa o determine sa apeleze la efectuarea unei consulatii la medicul ginecolog pentru a determina cauza lipsei manifestarii fizologice a menstruatiei. Exista de asemenea si situatii in care ciclul menstrual al pacientei nu se reinstaleaza normal din punct de vedere fiziologic si spre exemplu pot apare modificari de durata, modificari ale cantitatii de sange eliminat, modificari ale aspectului macroscopic (culoare, miros, structura etc.), prezenta sau nu a ovulului eliminat in timpul ciclului menstrual, manifestarea clinica a unor boli asociate in aceasta perioada etc.
Femeia trebuie sa stie de asemenea si faptul ca poate exista si situatia in care se poate sa alapteze bebelusul si sa prezinte si menstruatie in acelasi timp sau sa fi incheiat perioada de alaptare a bebelusului iar la momentul reinstalarii menstruatiei sa prezinte din nou o secretie a laptelui. Evident in aceste situatii pacienta nu trebuie sa se alarmeze, ea trebuie sa discute orice nelamurire pe care o are cu medicul ei ginecolog astfel incat sa inteleaga cauzele si manifestarile clinice ale fiecarei situatii posibile de reinstalare a ciclului menstrual secundar nasterii.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.