Ce complicatii pot sa apara dupa operatia cezariana
Nasterea prin operatie cezariana reprezinta nasterea unui fat viabil prin incizie abdominala (laparotomie) si incizie uterina (histerotomie). Comparativ cu nasterea vaginala, o cezariana efectuata corespunzator nu are un risc mai mare pentru fat. Cezariana este totusi asociata cu importante riscuri, materne si cu o morbiditate mai mare decat cea pentru nasterea pe cale vaginala. Operatia de cezariana este preferabila daca beneficiile mamei, fatului sau ambilor depasesc riscul procedurii pentru mama.
Cezariana este indicata:
- cand travaliul este contraindicat;
- travaliul nu poate fi indus cu succes cand este indicata nasterea;
- distocia sau unele caracteristici ale fatului contraindica nasterea vaginala;
- cezariana este indicata daca survin situatii urgente si nasterea vaginala este iminenta
Cele mai frecvente complicatii ale cezarienei
Morbiditatea este semnificativ mai mare in cazul operatiei de cezariana, decat dupa nasterea vaginala. Cele mai grave complicatii postoperatorii sunt:
Infectia plagii. Incidenta infectiei plagii postoperatorii este de 2.5-16%. Aceasta poata sa apara in urma unui travaliu prelungit, membrane rupte, lichid meconial, anemie, corioamnionita, obezitate si diabet zaharat. Cei mai frecventi germeni responsabili de infectia plagii sunt: Stafilococcus Aureus, Escherichia Coli, Proteus Mirabilis, Streptococi de grup B si specii de Bacteroides.
Endometrita. Endometrita este cea mai frecventa complicatie a operatiei de cezariana. Incidenta medie a acestei complicatii variaza in medie intre 30-40%. Cei mai importanti factori care duc la aparitia endometritei sunt: travaliu prelungit, status socio-economic precar, prelungirea duratei in care membranele sunt rupte si numarul examinarilor vaginale. Daca se administreaza antibiotic la momentul operatiei incidenta este mai redusa. Germenii responsabili de endometrita sunt: coci gram pozitivi anaerobi, streptococi anaerobi si bacili gram negativi anaerobi. Endometrita se poate complica rar cu sepsis, abces pelvin sau tromboflebita septica, de aceea este important sa se administreze antibiotice cu spectrul larg.
Manifestari tromboembolice. Tromboza venoasa profunda apare in 0.5 % nasteri si este mult mai frecventa dupa operatia de cezariana ajungand pana la 2%. Semnele si simptomele sunt aceleasi ca si in afara sarcinii, iar tratamentul rapid scade riscul de trombembolism pulmonar.
Infectiile aparatului urinar. Infectiile tractului urinar sunt o complicatie care apare destul de des dupa operatia de cezariana, cu o incidenta de 16%. Reducerea duratei cateterizarii scade riscul aparitiei.
Riscul de ruptura uterina in sarcinile urmatoare. Trebuie sa stim ca riscul ruperii cicatricii dupa cezariene variaza in functie de localizare. Astfel ca o cicatrice transversala la nivelul segmentului uterin inferior are un risc de 0.5-2.5% de ruptura. Riscul asociat cu cicatricea clasica este de 4.5-9% si 0.5-6.5% in cazul cicatricii verticale joasa. Dehiscenta uterina este o cedare frecvent asimptomatica si descoperita intamplator, in momentul unei operatii cezariene repetate sau la palparea dupa o nastere vaginala. Ruptura uterina implica cedarea brusca a cicatricii uterine si expulzia continutului uterin in cavitatea abdominala. Primul semn de ruptura uterina este indicat de suferinta fetala, urmat de aparitia durerii abdominale severe si de sangerare.
Histerectomia dupa cezariana. Histerectomia dupa o operatie cezariana reprezinta o urgenta si are o incidenta sub 1% din cezariene. Aceasta interventie este indicata atunci cand avem placenta accreta, ruptura uterina, atonie uterina, extinderea unei incizii transversale joase si leiomiom care impiedica inchiderea uterina.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.