Comunicarea nonviolenta in cuplu
Trebuie sa incepi sa spargi tiparele certurilor de pana acum. Te-ai intrebat vreodata cum sa creezi o relatie sanatoasa, bazata pe respect reciproc, compasiune si siguranta emotionala? O abordare eficienta a problemei, care functioneaza atat pentru viata ta personala cat si pentru cea profesionala, este comunicarea nonviolenta, cunoscuta si sub numele de “comunicare colaborativa”.
Conform Centrului pentru Comunicare Nonverbala, “acest concept are la baza principiile nonviolentei, starea naturala de compasiune atunci cand nu exista nicio urma de violenta in inima.” Putem discuta despre comunicare nonviolenta numai dupa constientizarea faptului ca, indiferent daca violenta este fizica sau verbala, aceasta este un comportament invatat in societate si care este promovat de catre aceasta.
Comunicarea nonviolenta se bazeaza si pe faptul ca oamenii impart cu totii aceleasi nevoi si ca toate actiunile lor fac parte intr-o strategie prin care sa isi satisfaca una sau mai multe dintre aceste dorinte. Persoanele care practica acest tip de comunicare au devenit mai “reale” din punct de vedere al personalitatii, mai intelegatoare, mai capabile de conexiuni profunde si de rezolvarea conflictelor.
Cum se ajunge aici? Incepe cu acesti patru pasi:
1. Observa!
A observa pur si simplu presupune lipsa oricarei comparatii cu trecutul; este ceva ce vedem sau auzim si cu care ne identificam. A fi observator iti asigura contextul necesar pentru ceea ce vrei sa exprimi si sa simti, te ajuta sa iti implinesti mai eficient nevoile.
2. Sentimentele
Identifica acel sentiment pe care, in timp ce observai, l-ai simtit ca fiindu-ti familiar. Sentimentele sunt de fiecare data conectate cu organismul nostru si nu implica pe nimeni altcineva. Reprezinta propria noastra experienta emotionala alaturi de senzatia fizica asociata de implinirea sau nu a dorintelor pe care le avem.
3. Nevoile
Accepta acea nevoie care este cauza acelui sentiment. Toate fiintele umane impartasesc acele nevoi de baza pentru a supravietui: hrana, hidratare, odihna, adapost, apropiere, asta ca sa enumeram doar cateva. In contextul comunicarii nonviolente, nevoile se refera la ceea ce ne face sa ne simtim cu adevarat in viata, la valorile umane indiscutabile. Cheia identificarii, a exprimarii si conectarii cu propriile nevoi este concentrarea atentiei pe cuvintele care descriu experienta umana si nu pe acelea care descriu strategii de implinire a dorintelor.
4. Cererile
Pentru a rezolva problema unei nevoi pe care ai identificat-o, invata sa ceri direct. Pentru ca nu stim sa articulam ceea ce este in inimile si in mintile noastre, pierdem timp pretios; al nostru. Ca si comunitate, trebuie sa trecem cat mai curand peste luptele din trecut si sa ne indreptam catre incredere si cooperare. Folosindu-ne de comunicarea nonviolenta, dam vietii noastre sansa sa se imbunatateasca. La fel dam o sansa si imbunatatirii vietii celor pe care ii iubim, cu efecte destul de rapide. Trebuie sa aplici aceste principii incepand din aceasta clipa, sa repeti aceasta atitudine tot timpul, pana cand devine propria-ti natura.