De ce ne este atat de greu sa renuntam la cineva care nu ne iubeste
Chiar daca o relatie s-a incheiat si stim ca este mai bine pentru noi, nu reusim sa trecem imediat peste despartire si tindem sa ramanem ancorati in trecut. Se spune ca avem nevoie de jumatate din timpul petrecut in aceea relatie pentru a accepta despartirea si ca tindem sa speram intr-o impacare pana in momentul in care ne gasim pe altcineva. Nu excludem aceasta afirmatie, insa vrem sa elucidam care sunt motivele pentru care ne este greu sa renuntam la cineva care nu ne iubeste.
Cum ar fi fost daca…?
Din pacate, atunci cand o relatie se incheie, primul nostru gand si regret se leaga de viitor, de ceva ce nu a fost, dar s-ar fi putut intampla. Incepem sa ne proiectam un viitor frumos langa persoana care tocmai s-a despartit de noi si sa ne facem mustrari de constiinta ca poate noi am gresit. Poate daca actionam altfel atunci, acum am fi fost impreuna. Toate aceste ganduri si sentimente sunt absolut normale, insa trebuie sa le dizolvam si sa nu ne legam de ele pentru ca altfel ramanem ancorati in trecut si speram ca si fostul partener sa gandeasca la fel si sa se reintoarca in relatie. Acesta este unul dintre cele mai periculoase tipare comportamentale pe care o persoana le adopta atunci cand se incheie o relatie. Ce trebuie sa faci in acest moment? Sa filtrezi amintirile si sa evidentiezi doar motivele care v-au instrainat si nu cele care v-au apropiat si care, cu siguranta, nu mai exista in prezent din moment ce el ti-a cerut sa va despartiti.
Crezi ca era jumatatea ta
Din momentul in care l-ai intalnit ai simtit ca el este sufletul tau pereche, insa te anuntam ca sufletul tau pereche niciodata nu se va indeparta de tine si atunci cand va aparea in viata ta va fi ca un magnet si nicidecum nu te va respinge la un moment dat. Aceasta credinta apare ca urmare a faptului ca oamenii tind sa catalogheze fiecare relatie noua ca fiind mai buna decat cealalta si fiecare partener nou intalnit este perceput ca fiind tot mai aproape de ideal. Este normal sa fim afectati de ceea ce s-a petrecut recent in viata noastra, prin urmare nu trebuie sa te legi de acest aspect. Este imposibil ca tu sa simti ca el este jumatatea ta, iar el sa nu simta acelasi lucru.
Teama de singuratate
Teama de singuratate este una dintre cele mai periculoase simtaminte atunci cand ne despartim de un partener de viata. Inconstient, oamenii fug de singuratate si atunci cand o relatie se incheie acesta este primul nostru gand, ca vom ramane singuri. Dar, oare, nu este mai buna si mai benefica singuratatea decat o companie care ne face rau? Nu este mai bine sa ne dam sansa de a intalni o persoana care sa ne iubeasca cu adevarat? Singuratatea, in majoritatea cazurilor, este un moment in care ne redescoperim si in care ne permitem sa evoluam catre ceea ce vrem, intr-adevar, sa fim. Atunci cand o relatie se incheie, ne este greu sa privim cu optimism spre viitor, insa intocmai asta trebuie sa facem. De ce sa ne multimim cu putin cand putem avea totul?
Ramai ancorata in trecut
Acesta este unul din principalele motive pentru care o persoana nu se poate desprinde de cineva care nu o iubeste. Faptul ca ramai ancorata in trecut nu te poate ajuta sa evoluezi si nici sa treci peste sentimentele pe care tu inca le mai ai. Tinzi sa te gandesti doar la momentele frumoase si astfel sa-ti creezi o imagine de ansamblu eronata asupra a ceea ce a fost. Trebuie sa constientizezi ca toate relatiile sunt perfecte la inceput, dar compatibilitatea apare undeva dincolo de primele luni, in care fiecare nu face altceva decat sa se vanda, sa fie cat mai mult pe placul celuilalt. Cand aceste lucruri vin de la sine se leaga usor o poveste de iubire, insa nu putem fi intotdeauna ceea ce celalalt isi doreste, prin urmare nu te agata de niste iluzii si nu ramane blocata in trecut daca el ti-a spus clar ca nu te iubeste si ca nu esti ceea ce-si doreste.