Factori care reduc eficienta anticonceptionalelor
Daca ai ales sa utilizezi ca mijloc de contraceptie anticonceptionalele orale, este bine sa stii ca anumite alimente si medicamente interfera cu actiunea acestora, situatie in care trebuie obligatoriu sa folosesti o metoda suplimentara pentru a te proteja de sarcinile nedorite.
De exemplu, o parte din medicamente determina organismul sa absoarba cantitati mult mai mici de hormoni din pilule, efectul contraceptiv nemaifiind astfel garantat. Dupa administrarea pilulelor, hormonii continuti ajung la nivelul ficatului, trec in bila, sunt secretati odata cu aceasta in intestin de unde sunt absorbiti prin intermediul microorganismelor de la acest nivel. Din punct de vedere teoretic, medicamentele care afecteaza functionarea ficatului si a sistemului digestiv determina scaderea nivelului de hormoni din sange prin impiedicarea absorbtiei acestora.
Factori care reduc eficienta anticonceptionalelor:
–Antibioticele se utilizeaza atunci cand este necesara tratarea unei infectii. Tratamentul cu antibiotice cu spectru larg impune folosirea prezervativului pe toata durata tratamentului plus inca o saptamana.
-Anticonvulsivantele/antiepilepticele administrate pentru prevenirea convulsiilor pot sa reduca eficienta anticonceptionalelor.
–Barbituricele recomandate in tulburarile de somn si antidepresivele pot sa cauzeze tulburari hormonale si sa diminueze efectul pilulelor contraceptive.
–Antifungicele administrate oral, folosite pentru micoze ale pielii si unghiilor, pot sa scada eficienta si sa produca si reactii adverse.
–O parte din medicamentele pentru diabet si anti-HIV pot interactiona cu pilulele contraceptive, de aceea inainte de administrarea acestora, se vorbeste cu medicul de familie sau specialist.
–Sucul de grapefruit are in compozitie substante care care interfera absorbtia hormonului estrogen, crescandu-i biodisponibilitatea si favorizand aparitia reactiilor adverse. Cantitatea zilnica admisa este de maximum un pahar de suc. Se pot administra pilulele care contin doar hormonul progesteron pentru ca asupra lui nu prezinta niciun efect.
–Fumatul in timpul administrarii anticonceptionalelor trebuie restrictionat deoarece favorizeaza formarea cheagurilor de sange in venele profunde ale picioarelor, in plamani cu riscul aparitiei trombozei venoase, emboliei pulmonare sau chiar a accidentelor vasculare cerebrale si a infarctului de miocard.
–Alcoolul nu pare sa interactioneze cu anticonceptionalele orale, dar se recomanda in cantitati moderate.
–Suplimentele alimentare si ceaiurile pe baza de sunatoare scad eficacitatea pilulelor contraceptive si pot provoca sangerari intre menstruatii.
–Voma si diareea scad eficienta anticonceptionalelor pentru ca exista posibilitatea ca pilula sa fie eliminata inainte de absorbtia hormonilor in organism, situatie ce impune o masura suplimentara de contraceptie.
Text: Iacob Diana, Farmacist