Travaliu sau alarmă falsă?
Travaliul se caracterizează prin contracții care se succed la intervale din ce în ce mai mici, la care se adaugă o intensitate din ce în ce mai mare și care duc la dilatarea colului uterin. Ocitocina este un hormon care produce contracții uterine când este administrată în sarcina târzie, de aceea se pare că ocitocina produsă endogen poate juca un rol important în inducerea spontană a travaliului.
Există un nivel fix de ocitocină în sângele matern atât înainte, cât și în timpul primului stadiu al travaliului, iar nivelele crescute s-au constatat numai în timpul celui de-al doilea stadiu al travaliului, ocitocina nu pare să fie responsabilă de inducerea spontană a travaliului.
Travaliu fals sau alarmă falsă?
Travaliu fals se caracterizează prin contracții care se succed la intervale neregulate, fără un tipar, iar intensitatea contractiilor rămâne aceeași. Gravida poate să perceapă un disconfort, o jenă la nivelul abdomenului inferior. Aceste contracții nu sunt atât de puternice ca să ducă la modificarea colului uterin. Atunci când gravidei i se administrează un antispastic sau tocolitic, contracțiile scad în intensitate sau de cele mai multe sau se opresc.
Travaliu adevărat
Travaliul adevărat se caracterizează prin contracții care apar la intervale regulate de 2-4 minute, iar intensitatea crește gradat și poate să dureze chiar și 1 minut. Gravida resimte un disconfort la nivelul spatelui și abdomenului. Contracțiile duc la dilatația colului, iar dacă gravidei i se administrează terapie pentru sedarea contractiilor, acestea nu sunt afectate. Contracțiile uterine durează 30-90 secunde, creează o presiune de 20-50 mmHg și au loc la fiecare 2-4 minute.
Durerea contractiilor se datorează uneia sau mai multora din următoarele cauze:
• întinderea colului în timpul contracţiilor;
• hipoxia miometrului contractat;
• întinderea seroasei uterine;
• compresia ganglionilor nervoși din col și segmentul inferior de către grupele musculare strâns interconectate.
În timpul travaliului contracțiile determina uterul să se diferențieze în două părți:
• segmentul superior al uterului devine din ce în ce mai gros o dată cu progresia travaliului și se contractă spre inferior cu o forță care expulzează fătul cu fiecare contracție.
• segmentul inferior al uterului se subțiază pasiv cu fiecare contracție a segmentului superior ceea ce inițiază ștergerea colului.
Travaliul adevărat se caracterizează prin ștergerea cervixului, adică scurtarea canalului cervical de la o structură cu o lungime de aproximativ 2 cm la o structură în care canalul este înlocuit de un orificiu circular, cu margini foarte fine. Aceasta are loc pe măsură ce fibrele musculare din vecinătatea orificiului intern sunt împinse în sus, în segmentul uterin inferior.
Dilatarea cervixului implică lărgirea gradată a orificiului cervical. Capul unui făt mediu la termen trebuie să fie capabil să treacă prin cervix, de aceea canalul trebuie să se dilate până la un diametru în jur de 10 cm. Când un diametru a ajuns la o mărime suficientă astfel încât capul fetal să treacă, se spune că cervixul este complet sau dilatație completă.
Farmaciile Catena întâmpină mămicile, dar și femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, cu un nou card, Mama și Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de până la 25%.