Atractia noului si teama de necunoscut sau de noutate
Cu toate ca noutatea atrage si dorim a o explora, a o cunoaste, a o face accesibila, prietenoasa, familiara, a ne simti confortabil cu ea, a extrage din ea informatiile de care avem nevoie sau a-i intelege potentialul, ea ne creaza teama. Teama de necunoscut sau de noutate este destul de greu de descris deoarece se datoreaza gandurilor din capul nostru, scenariilor pe care le facem si care nu au legatura cu realitatea. A alege sa traim cu teama de necunoscut ne va influenta evolutia, deoarece orice decizie pe care o vom lua pe baza acestei temeri nu va fi o decizie care ne va conduce mai departe in viata spre dezvoltare sau evolutie ci dimpotriva.
A trai viata la potential maxim este atunci cand te confrunti cu teama de necunoscut. Acest lucru nu este usor de facut. Nu este vorba despre a ignora frica de necunoscut ci de a te angaja sa faci schimbari in interiorul tau. Exista mai multe straturi de emotii care sunt asociate cu teama de necunoscut si depasirea acestei frici impune sa sapam adanc pentru a gasi curajul de a intra intr-adevar in necunoscut. In primul rand trebuie sa depasim credintele limitative despre noi si ceea ce putem face.
Teama de necunoscut este datorata gandurilor si credintelor irationale despre persoane sau situatii pe care le percepem ca fiind ciudate sau straine. In esenta, este o frica de ceva care este dincolo de zona noastra de confort. In sfera acestei temeri intra si xenofobia, care este o teama care poate fi transformata in ura fata de straini, fata de persoane care sunt diferite din punct de vedere cultural. Xenofobia duce la comportamente destul de violente.
Depasirea temei de necunoscut este o calatorie personala care nu se termina niciodata.
Dar alegerea de a trai o viata controlata de frica de necunoscut este o alegere de viata limitata.
Pentru a depasi teama de necunoscut este nevoie:
- Sa ne intelegem aceasta teama. Este o teama care ne face sa ne temem de idei noi, sa pastram prejudecatile, sa le conservam, sa respingem ceea ce este inspaimantator pentru noi (nu in general, nu pentru altii), este de fapt o suma de credinte limitative bazate pe ceea ce credem ca se poate intampla in contactul cu noutatea si nu pe ceea ce este realitatea noastra. Acceptand existenta gandurilor inspaimantatoare, putem actiona in sensul de a nu le lasa sa ne paralizeze viata.
- Sa cautam cauza fricii noastre – Frica de necunoscut este o parte esentiala a supravietuirii noastre. Exista o frica care ne protejeaza si ne ascute simturile in situatii amenintatoare. Insa exista si teama care ne paralizeaza si ne impiedica sa traim viata asa cum ne-o dorim. Aceasta din urma trebuie inteleasa. Ca atare trebuie sa intelegem alcatuirea ei din ganduri si credinte care rezulta din experiente negative. Daca am esuat in afaceri, sau in dragoste, sau in cariera, sau in relatiile cu prieteni, stima de sine a fost afectata, este foarte probabil ca frica de necunoscut sa fie intensificata sis a ne dorim sa ne protejam. Stim ca temerile noastre nu se bazeaza pe realitate, iar frica de necunoscut se bazeaza pe perceptia noastra asupra a ceea ce s-ar putea intampla in viitor in contactul cu ceva nou. Insa viitorul nu s-a intamplat si ca atare ne putem intreba: Ce dovezi exista pentru sustinerea fricii mele de necunoscut? Ce dovezi exista ca voi da gres si ca frica mea de necunoscut va fi corecta? Este nevoie sa ne amintim permanent ca frica de necunoscut nu se bazeaza pe realitate.
- Sa acceptam esecul ca optiune – Teama de necunoscut poate fi legata de teama de esec. Analizand riscurile in mod realist in ceea ce priveste depasirea zonei noastre de confort si acceptarea esecului ca optiune, este un pas important in calatoria noastra pentru invingerea temei. Orice incercare in viata care ne scoate din zona noastra de confort vine cu o multime de sentimente de incertitudine si ne perturba, insa nu putem evita schimbarile din viata noastra. Acceptarea esecului ca optiune, va determina scaderea disconfortului si calatoria spre invingerea temei va fi mai usoara. Exprimarea emotionala este foarte importanta. A vorbi cu cineva despre ceea ce simti este de fapt o tehnica in gestionarea acestei temeri. Exercitiul de incetinire a gandurilor si pastrarea mintii in present, este de asemenea o tehnica de gestionare a temerilor.
- Sa acceptam schimbarile si efectele lor. Nu putem evita efectul schimbarilor in viata noastra. Schimbarea nu trebuie sa ne sperie. Conceptul de schimbare merita a fi deschis, spart si analizat, abordat in complexitatea lui, iar asta ne face mai rezistenti si mai curajosi. Rezistenta la schimbare ne va mentine intr-un continuu disconfort si teama de necunoscut isi gaseste un culcus cald in disconfortul nostru. Adoptarea schimbarii va deschide o lume a oportunitatilor si cresterii personale.