5 semne ca eşti instabilă emoţional
Atunci când experimentezi emoții de o anumită intensitate iminent apar și schimbările de dispoziție, reacțiile, până la urmă viața este plină de evenimente surpriză, de suișuri și coborâșuri, iar adaptarea la viață presupune un periplu de căutări, de răspunsuri raționale, cognitive cât și cele emoționale și comportamentale. Însă, instabilitatea emoțională este evidențiată de anumite semnale, și acordând atenție modului în care se schimbă comportamentul unei persoane și modului în care își gestionează emoțiile, putem să o înțelegem mai bine. Nu toate persoanele care experimentează o gamă largă de emoții sunt și instabile emoțional. Instabilitatea emoțională înseamnă, în termeni comuni, o anumită imprevizibilitate în emoții și reacții la evenimentele trăite. Atunci când există o probabilitate mare de apariție a unui tip de comportament în urma unui eveniment, şi apare de fapt cu totul altă reacție, iar astfel de reacții inadecvate apar repetitiv, putem vorbi de instabilitate emoțională.
Instabilitatea emoțională poate fi rezultatul unei tulburări de personalitate sau a tulburărilor de dispoziție cum ar fi depresia, anxietatea, etc. A fi atenţi la reacțiile emoționale ale unei persoane și a înțelege când cineva are dificultăți în a le gestiona, ne va ajuta să adecvăm propriul comportament la nevoile acelei persoane, și de ce nu, a interveni în diferite moduri pentru a o ajuta.
Semne ale instabiităţii emoționale:
1.Schimbări bruște de dispoziţie și comportament
Schimbările de dispoziţie sunt frecvent întâlnite, însă ele pot fi un indicator de instabilitate numai atunci când se declanșează ca răspuns la situații fără motive aparențe și se observă că devin repetitive. Aparent, fără motiv (însă ca urmare a unei interpretări subiective) persoana poate deveni agitată, tristă sau evitantă, sau dimpotrivă colerică, impulsivă sau combativă. Deseori nu își conștientizează starea. Este de preferat să i se solicite să discute despre asta și să găsească persoane în care are încredere (din cercul de cunoștințe sau familie) pentru a discuta sau consilierea unui specialist.
2. Răspunsuri comportamentale diferite de ale celorlalți
Când cineva reacționează într-o manieră contrară celorlalți care reacționează la aceleași circumstanțe este de pus sub semnul întrebării un astfel de comportament. Reacțiile neașteptate nu sunt de trecut cu vederea. Râsul când există motive evidente de tristețe, sau când ceilalți sunt triști, sau dimpotrivă plansul când există motive evidente de bucurie, sau ceilalți sunt bucuroși, pot fi indicatori ai instabilități emoționale – persoană întâmpină dificultăți la a face față situației, sau cel puțîn există suspiciuni în acest sens.
3. Impulsivitatea
Persoanele instabile emoțional sunt deseori impulsive. De cele mai multe ori iau decizii fără o gândire prealabilă sau au un comportament haotic. De asemenea, pot avea dificultăți în a-și menține calmul în situații mai dificile sau de a se liniști, putând fi extrem de reactive chiar în situații minore. Circumstanțial, astfel de comportament nu ar trebui să ne înspăimânte. Oricui i se poate întâmpla să amplifice o situație, să o interpreteze greșit sau să nu poată să își controleze furia într-o situație. Însă, când se întâmplă frecvent, este necesar ca persoană în cauză să fie îndrumată către un serviciu de consiliere psihologic, care o va ajută să ajungă la un anumit echilibru.
4. Incoerența și inconsecvență
Persoanele instabile emoțional sunt greu de monitorizat deoarece sunt inconsecvente în reacții. Comportamentul lor este greu predictibil. Ceea ce poate fi observat este neconcordanta frecvenţă dintre emoții și evenimente, și implicit, modul de interpretare a situaţiei.
5. Relațiile cu ceilalți sunt în general tensionate
Atât în relațiile cu prietenii, cu partenerul de viață, în familie, dar și în relațiile de serviciu, aceste persoane au deseori probleme. Pot apărea des conflicte și neînțelegeri. De aceea, relațiile au șanse mici să se dezvolte pe termen lung. Trecerea bruscă de la o stare la altă, inconstanța afectivă, dificultățile de a se menține într-o emoție sau de a păstra emoția în interior, tendința de descărcare imediată în exterior, imprevzibilitatea, vor avea impact negativ asupra persoanelor apropiate, chiar dacă acestea manifestă complianță și înțelegere.