Nevoile copilului şi depresia la adolesecenţă: care este legătura?
Incidența crescută a adolescenților ce suferă de depresie, naște o multitudine de întrebări în mintea părinților și a cercetătorilor. Cum să îi ajutăm, ce să schimbăm astfel încât să nu mai sufere așa de mult?
Ce este, cum diagnosticăm și tratăm depresia?
Din punct de vedere psihologic, depresia este un termen general ce acoperă o multitudine de tulburări ale dispoziţei, tulburări care afectează considerabil stilul de viață într-un mod mai mult decât nociv.
Când vorbim despre depresie trebuie să înțelegem că există atât de multe nuanțe și atât de multe simptome, încât ajutorul specializat este puternic recomandat pentru o diagnosticare rapidă și timpurie. Cu cât tratamentul este început mai repede, cu atât cresc șansele ca viața omului să nu fie afectată considerabil, iar vindecarea să se producă ușor și rapid.
Diagnosticarea și tratamentul, numai un psihiatru competent le poate stabili, iar în mod special, în cazul adolescenţilor, intervenţia unui psihoterapeut este fundamentală.
De ce a crescut incidența adolescenților depresivi?
Adolescenții zilelor noastre au de-a face cu aspecte prin care noi nu a trebuit să trecem: rețelele de socializare, instabilitate economică, rata crescută a divorțurilor, părinți plecați din țară. Nu e de mirare că majoritatea se afundă în depresie, mai ales că sunt generația care a crescut fără părinți, aceștia din urmă având joburi de 12 ore pe zi sau fiind nevoiți să plece pe meleaguri străine.
Un copil ignorat se transformă în adolescent depresiv?
Depresia este în principal genetică, apoi ca un efect a unei tulburări hormonale. Cum adolescența este practic o furtună hormonală, tinerii sunt predispuşi către depresie. Important pentru aceștia e să aibă stabilitate acasă, să știe că acasă sunt iubiți și acceptați fix așa cum sunt, pentru că părinții sunt ancora lor.
Nu toți copiii ajung adolescenți depresivi, dar copiii din familii destrămate, copiii ai căror părinți lipsesc mult, copiii care nu sunt crescuți în iubire și înțelegere, au șanse mai mari să ajungă deprimați.
Cum îi ajutăm pe adolescenţi să depășească depresia?
Depresia se tratează la psihiatru și la psiholog. Acasă trebuie să îi aștepte cineva cu brațele deschise, cineva care nu îi judecă, nu îi umilește, nu îi jigneste, cineva care nu considera depresia lui un moft. Adolescenții au nevoie de acceptare chiar dacă nici ei nu înțeleg exact ce se întâmplă cu ei. Au nevoie de spațiu și încredere, de timp petrecut împreună.
În niciun caz cicăleala sau luatul peste picior nu ajută. Nu ezitați să le spuneți mereu că iubirea voastră față de ei este de neclintit.
Putem să prevenim depresia?
Din punct de vedere genetic, depresia tot o să apară chiar dacă luăm toate măsurile de precauție. Asta nu înseamnă că nu trebuie să facem nimic, dar va ajuta să vedeți că nu părinții cauzează depresia. Putem să prevenim prin comportamentul nostru față de copil. Dacă petrecem timp cu el, îl ascultăm, îl încurajăm, îl tratăm cu omenie și răbdare, atunci șansele ca depresia să își facă loc în viață voastră sunt cu mult reduse.