Nu mai absorbi emoţiile altora
Un fapt despre viață, pe care îl învățăm repede, este că energia vine și trece prin noi. Un lucru pe care-l învățăm repede este că influențele exterioare pot afecta starea noastră energetică. Energia pozitivă este absolut contagioasă, la fel și cea negativă. Este ca o înțelegere care ne permite să fim proactivi în determinarea stării noastre de spirit și energie. Energia are un efect de creștere; dacă suntem într-o stare de spirit bună și într-o stare de spirit pozitivă, e mult mai probabil să rămânem în această stare. Același lucru se aplică însă și energiei negative. Acesta este motivul pentru care este atât de important să ne păstrăm și să nu ajungem într-un „vârtej” al negativității.
Pentru cei care se află într-un mediu de lucru negativ, de exemplu, ei simt tensiunea care stă la baza și nefericirea colectivă care există într-un grup de oameni. Nu este o coincidență faptul că multor oameni le displace un anumit mediu social și caută în permanenţă o modalitate de a scăpa.
Atunci când gândurile negative ajung să aibă corespondent în plan somatic, adică să afecteze corpul fizic, trebuie să iei atitudine. Să cauți sursa a ceea ce te supără cu adevărat, și dacă vei găsi sursa vei ști ce să faci și va trebui să o transformi în ceva pozitiv.
Din păcate, momente negative avem cu toții. Lucrul cel mai bun este că putem învața să ștergem această energie. Există o mulțime de tehnici prin care poți învăța să schimbi efectele negative: meditație, mindfullness, relaxare, yoga, etc.
Cum îți dai sema că treci printr-o perioadă cu încărcătură negativă
Unele situații pot crea mai multă energie toxică decât altele. Locul de muncă este probabil cel mai comun mediu în care se întâmplă acest lucru sau poate fi, de asemenea, într-o relație sau în compania anumitor persoane. Atunci când te plângi constant, înlocuiești practic energia pozitivă cu una negativă. Oricare ar fi situația care ar putea să te facă să ai o perspectiva mai pesimistă, sumbră, ar trebui să o excluzi din din viața ta. Dacă locul de muncă este sursa acestei negativităţi, refuză să absorbi plângerile altora. Dacă ești mai ”plângăcios”, ar trebui să refuzi să te angajezi în asemenea gânduri.
Atunci când ai constant sentimentul de a fi furios sau lăsat pe margine, atunci când furia devine o emoție persistentă, este în detrimentul sănătății noastre fizice și mintale. Stresul provocat de senzația de furie sau de marginalizare depășește orice altă emoție. Prin urmare, este important să elimini sau să minimalizezi furia prin punerea în aplicare a unor acțiuni și devino conștient de emoțiile tale. Toți avem abilitatea de a identifica și de a eticheta o emoție înainte ca ea să apară. Facem acest lucru monitorizându-ne activ emoțiile și luând măsuri dacă este necesar. Găsirea unei abilități de reîncărcare pentru gândurile și sentimentele noastre este primul pas. Apoi, trebuie să ne relaxăm corpul și mintea pentru a evita răspunsul „lupta sau fugi”. În cele din urmă, evaluează ce a determinat aceste sentimente și ia măsurile corespunzătoare.
Sentimentele de anxietate și depresie sunt cele două simptome raportate cel mai frecvent în lume
Medicii sunt solicitați de persoanele care suferă de anxietate și depresie mai mult decât toate celelalte boli combinate. Atunci când simți constant anxietate sau ești deprimat , undeva există o forță de energie negativă care trebuie căutată și… eliminată. În timp ce unii medicii sunt dornici să prescrie rapid medicamente anti-depresive sau de anxietate, poate că nu este necesar. De fapt, Jurnalul Asociației Medicale Americane a publicat un studiu în care se constată că meditația este la fel de eficace, dacă nu chiar mai mult, decât medicația prescrisă în tratamentul anxietății și depresiei.
Când suntem într-un ciclu negativ, interacțiunile normale cu alte persoane pot deveni adevărate pietre de moară atât mental, fizic cât și emoțional. Acest lucru se datorează faptului că suntem prea implicați în monologul nostru intern, pentru a ne adapta la stimulii necesar unei conversații.
Soluția: Practicați ascultarea activă:
Din afară, această poate părea oarecum o recomandare ciudată. Cu toate acestea, practica ascultării active este benefică în diferite moduri. În primul rând, prin ascultarea activă atragi atenția spre exterior, distrăgând-o de la interior, unde se află energia negativă. În al doilea rând, poate înlocui în mod eficient anxietatea pe care o ai, prin faptul că te face mai pregătit (să răspunzi, să pui întrebări etc.)
Negativitatea are un efect înșelător asupra felului în care privim pe noi înșine și pe alții. Simpla explicație este că energia negativă necesită o eliberare și de multe ori, oamenii devin țintă ușoară. Când ești singur, această energie negativă te poate determina deseori să te critici pentru fiecare defect perceput.
Soluția: Recunoaște critică excesivă și apoi oprește-te
Ca și în cazul a numeroase alte forme de energie negativă, critică are un efect crescător. Când ne criticăm în mod activ noi sau pe alții, deseori vom funcționa doar pe pilot automat, cedând efectiv controlul. Când recunoaștem și etichetăm prezența criticilor, ne recapatam înapoi acest control. Putem apoi să refuzăm să ne angajăm în gândurile și emoțiile iraționale convocate de critică. Depinde doar de tine dacă rămâi într-o zona negativă, care îți creează disconfort în toate planurile sau dacă alegi să fii pozitiv și să privești lucrurile într-o lumină nouă.