5 semne care te anunţă că vei naşte în curând
În mod sigur, fiecare femeie are propria experienţă în ceea ce priveşte travaliul şi momentul naşterii, iar semnele nu sunt întotdeauna foarte evidente. Există însă 5 simptome care anunţă începerea travaliului şi care nu trebuie ignorate:
Semne care anunţă travaliul: cum ştii că se apropie momentul naşterii
1. Ruperea membranelor (ruperea apei)
Ruperea membranelor se manifestă prin scurgerea bruscă, spontană, la nivelul vulvei a unei cantități mai mult sau mai puțin importante de lichid amniotic, scurgere ce va persista în mod discret în orele următoare. Este important a fi cunoscut faptul că ruperea membranelor impune spitalizarea imediată a femeii însărcinate deoarece comunicarea cavității uterine cu exteriorul este liberă și există riscul de infecție. Este important atât pentru medicul ginecolog, cât și neonatolog culoarea, consitenţa, mirosul lichidului amniotic. De asemenea, ruperea membranelor expune la riscul procidenţei de cordon.
2. Contracții uterine dureroase
Contracțiile uterine dureroase reprezintă semnul cel mai obișnuit că, gravida va naște în curând. Inițial, sediul durerilor este vag lombo-abdominal pentru a se localiza în timp la nivelul uterului. Contracțiile uterine dureroase la început apar la 30 de minute sau la 20 de minute și devin progresiv mai frecvente și mai dese (așa numitele contracții uterine dureroase de travaliu). Contracțiile uterine dureroase ale debutului de travaliu preced cu câteva ore intrarea în travaliu, însă travaliu se poate prelungi până la câteva zile.
3. Scurgeri vaginale modificate, sângerare vaginală
Atunci când dilatația colului se produce sub influența contractiilor uterine poate să apară o mică sângerare care nu trebuie ignorată. Gravida poate să sângereze și după un tact vaginal pe care-l face medicul ginecolog. Pacientele cunoscute cu placentă jos inserată sau placentă praevia știu că, dacă sângerarea vaginală apare, trebuie să ajungă imediată la spital, în cazul în care sângerarea nu se oprește și se intensifică, nașterea va fi iminentă.
4. Dilatarea cervixului
Prin convenţie, travaliul începe în momentul când se stabilesc contracțiile uterine regulate care produc modificări de col. Intervalul dintre începutul travaliului și dilatația de 2 cm ( acceptată ca semn clinic de început de travaliu) formează faza latentă și este etapa în care contracțiile uterine se coordonează și colul suferă modificări biochimice, dar nedecelabile clinic. Faza de latenţă durează aproximativ 20 de ore la nulipare și maximum 14 ore la multipare, durata medie fiind de aproximativ 9 ore la nulipare și 6 ore la multipare. După faza de latentă, urmează perioada de dilatație astfel că, o nulipară se dilată 1,2 cm/ora, iar la multipare dilatația este mai rapidă 1,5 cm/ora. Dilatația de 10 cm a colului înseamnă dilatație completă și marchează sfârșitul perioadei de dilatație, după care urmează perioada de expulzie.
5. Semne auxiliare
Pot să apară discrete dureri lombo-abdominale și în hipogastru. Poziția ortostatică și mersul devin dificile, greoaie. Apare ”mersul legănat, de raţă”, caracteristic situației în care capul fătului se angajează. Se instalează polachiuria, adică gravida urinează mai des. Respirația viitoarei mămici se ușurează, ca urmare a coborârii fundului uterin, ce implică coborârea fătului, iar acest lucru se întâmplă cu 14 zile înainte de naștere.
Farmaciile Catena întâmpină mămicile, dar și femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, cu cardul, Mama și Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de până la 22%.