Cum să gestionezi respingerea unui partener
Respingerea poate fi un lucru foarte dureros și foarte greu de acceptat și de depășit, mai ales dacă este vorba de viața sentimentală. Oamenii sunt făcuți să trăiască în comunitate, iar nevoia de integrare este una dintre cele mai importante nevoi umane. Prin urmare, atunci când intervine o respingere din partea cuiva, fie că este vorba de o respingere profesională, o respingere dintr-un grup de prieteni sau sentimentală, persoana în cauză tinde să se dezechilibreze. Există, însă, niște moduri prin care putem face o respingere mai suportabilă.
Nu-ți asuma integral responsabilitatea
Indiferent care sunt motivele care l-au făcut pe celălalt să te respingă, nu-ți asuma integral vina. De altfel, refuzul spune mai multe despre cel care respinge decât despre cel care este respins. Este foarte probabil ca celălalt să tindă să arunce vina la tine, chiar și inconștient, pentru că așa îi este mai ușor, așa se eliberează el, împovărându-te pe tine. De aceea, conștientizarea în sine a acestui fapt te va ajuta să treci mai ușor peste o respingere. Cu siguranță, dincolo de argumentele aduse de acesta există și explicații subtile. Poate fi vorba de o incapacitate de moment de a se implica într-o relație și motivele pot fi multiple, însă în majoritatea cazurilor este vorba de o traumă sentimentală trecută care ii blochează simțurile, de o indisponibilitate emoțională.
Nu-ți ascunde durerea și dezamăgirea
O respingere ne poate face foarte vulnerabili și pesimiști și poate trezi în noi nu doar autoînvinovătirea, ci și autocritica. De aceea, este recomandat să stai de vorba cu o persoană de încredere, cu o persoană care te cunoaște și te apreciază pentru că aceste sentimente te pot măcina foarte mult pe interior, mai ales dacă nu reușești să te autoevaluezi într-un mod constructiv. Este normal să suferi dacă ai fost respinsă, este firesc să fii dezamăgită, însă nu este în regulă să-ți ascunzi aceste stări, mai ales dacă le ascunzi față de tine. Punându-ți o mască a nepăsării nici nu vei avea șansa de a te vindeca și astfel vei creea o traumă și o vei adânci. Ține cont că disimularea nu face altceva decât să-ți reprime emoțiile și sentimentele, iar acestea, mai devreme sau mai târziu vor ieși la suprafață și îți vor face rău.
Consolidează-ți stima de sine
Este extrem de important ca în urma unei respingeri să nu cazi în latura opusă și să-ți pierzi stima de sine. Este o capcană foarte periculoasă, prin urmare va trebui să lupți cu tine pentru a deține autocontrolul. Concentrează-te pe pasiunile tale, pe hobby-urile tale, pe ceea ce te face fericită. Încearcă să petreci timp cu oamenii care îți dau valoare și adoptă o viziune optimistă. Gândește-te că aceasta a fost doar o experiență de viață, o lecție, și subliniază ceea ce ai de învățat din ea astfel încât să-ți consolidezi încrederea în propria persoană și să-ți crești respectul de sine.
Nu-ți creea tipare comportamentale false
Este foarte probabil că în urma unei respingeri, mai ales când îți sunt invocate motive legate de comportament, reacții, atitudine, să tinzi să vrei să te schimbi conform cerințelor celuilalt. Să-i dai dreptate și să încerci să devii persoana „ideală”. Stop! Persoana ideală pentru cine? Pentru cineva care a ieșit oricum din viața ta? Pentru cineva care tocmai te-a respins? Este în regulă să vrei să te schimbi doar atunci când tu consideri că acele tipare nu te mai definesc și nu pentru că altcineva nu a rezonat cu ele. Schimbarea care nu vine din interior nu este schimbare și ne poate bulversa mai mult, ne poate dezechilibra psihic și ne poate face foarte mult rău. Niciodată nu-ți defini personalitatea după cerințele și necesitățile altora. Gândește-te că poate ceea ce nu a apreciat ultimul partener la tine va aprecia următorul, prin urmare, rămâi autentică!