Fiinta umana intre aparenta si esenta!
Se spune ca aparentele insala si se pare ca, de cele mai multe ori, chiar asa este.
Mihai Eminescu spunea ca “ intr-un singur om sunt tot atatia oameni cate stele sunt cuprinse intr-o picatura de roua sub cerul cel limpede al noptii”. Voi ce credeti? Avea dreptate?
Vi s-a intamplat vreodata sa realizati ca v-ati inselat in privinta unui om? Sau ati trecut prin situatii in care ati descoperit ca oamenii pozeaza de multe ori intr-o lumina favorabila? Sau ati descoperit intr-un om parti despre care nu stiati ca exista?
Motivatia alegerii “ celei de-a doua fete”
O fi bine, o fi rau? Voi ce credeti?
Oare ni s-a intamplat si noua sa pozam in altfel de oameni decat suntem? Si daca ar fi asa, de ce am poza in altcineva? Poate pentru a impresiona pe cineva care conteaza pentru noi sau pentru a ascunde anumite parti din noi care nu ne sunt pe plac sau poate pentru ca, pur si simplu, nu ne acceptam asa cum suntem si vrem sa fim altceva sau altcineva, sau macar sa parem.
Dintre cele trei situatii, ultima este cea mai periculoasa atat pentru persoana in cauza care traieste o stare de inadecvare cat si pentru cei din jur, care sunt pacaliti.
Cu totii ne dorim sa parem mai buni, mai frumosi, mai generosi, mai inteligenti decat suntem, insa de aici si pana la a-i induce in eroare, cu buna stiinta, pe cei din jur, este cale lunga.
In general, sunt doua situatii in care alegem sa parem altceva decat suntem. Fie vrem sa ne ascundem adevarata esenta fata de familie, fie fata de cei din socialul nostru (prieteni/amici, colegi de scoala/serviciu).
Ce riscuri implica purtarea unei masti?!
Cand alegem ca fata de familie sa pastram anumite aparente, o facem fie pentru ca nu vrem sa ii dezamagim, fie pentru ca nu stim daca ne-ar mai accepta si iubi daca ar afla cum suntem in realitate. Fata de ceilalti ne ascundem esenta fie pentru ca nu ii cunoastem si nu avem incredere in intentiile lor, fie pentru ca urmarim un scop pentru atingerea caruia trebuie sa ne manifestam intr-un fel anume.
Faptul ca sunt situatii in care pozam in altfel de oameni nu este intotdeauna ceva rau. Bineinteles ca diferenta o face motivul pentru care alegem sa parem altcineva.
Atunci cand avem doua fete, ne putem astepta sa intalnim oameni care sa ne semene iar relatiile noastre sociale nu vor fi autentice, ci doar atent construite si intretinute, pentru a servi diverselor scopuri.
Aparenta si esenta in relatia de cuplu
Desi este inevitabil sa nu pozam intr-o lumina, nu favorabila, ci foarte favorabila, atunci cand ne indragostim si incepem o relatie, ar fi de preferat sa ne aratam destul de repede esenta pentru a nu pleca la drum cu un mesaj eronat. Pentru o relatie sanatoasa, este foarte important sa fim autentici si sinceri cu noi si cu cel de langa noi.
Si ce daca avem si defecte si parti mai putin bune? Daca cel de langa noi ne ramane alaturi pentru ca ne cunoaste cu adevarat, asa cum suntem in esenta, oare satisfactia nu este pe masura? Bineinteles ca este cu atat mai bine cu cat cel de langa noi ajunge treptat (si nu foarte repede) la esenta noastra. Lasati-l sa va descopere pas cu pas si nu va temeti sa il ghidati catre esenta, nu catre aparente.
Text: Psiholog Loredana Andrei