Lucruri neștiute despre atacul de panică
Indiferent dacă ați experimentat un atac de panică sau cunoașteți pe cineva care se confruntă cu această problemă, sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le ştiţi….
Simptomele unui atac de panică pot fi terifiante.
”Lucrul dificil cu privire la atacurile de panică este ca ele apar în general fără avertisment,” spune psihologul clinician P. Kayaris, Ph D , în NewYork. Atacurile se pot ivi aparent de nicăieri, iar când apar vin cu o serie de senzații fizice neliniștitoare. Simptomele obișnuite ale atacului de panică pot include durere în piept, tremurături, senzație de sufocare, dificultăți de respirație, transpirație, greață, amețeală, senzație de amorțeală sau furnicături și teama de a muri, de a pierde controlul sau de a înnebuni.
1. În realitate, atacurile de panică nu sunt periculoase. Dacă doar unul din aceste simptome poate fi destul de înfricoșător, de sine stătător, astfel încât trăirea a doua sau mai multe în tandem vă poate convinge că sunteți pe punctul de a muri sau de a vă pierde mintea. Nu este neobișnuit ca cei care suferă de atacuri de panică, mai ales cei care se confruntă cu boală pentru prima dată, să ajungă la spital, temându-se de cel mai rău lucru, să nu aibă răspunsuri de tip atac de panică până când află că nu au nici o problema somatică. Mulți oameni nu pot recunoaște simptomele unui atac de cord,și de aceea ajung adesea în camera de urgență pentru a exclude acest lucru.
2. Nu durează mult, chiar și atunci când simți că nu se mai sfârșește.
Atacurile de panică se simt pe o perioadă scurtă de timp, dar în realitate senzația este de nesfârșire, că parcă nu se mai termină. Atacurile se dezvoltă rapid, de obicei ajung la vârf în 10 minute. Majoritatea atacurilor de panică se termină în jumătate de oră și rareori durează mai mult de o oră.
3. Nu există o cauză clară a atacurilor de panică, de aceea în definiția acestora se spune că este o teamă fără conținut. Anumiți factori, cum ar fi genetica sau tranzițiile mari din viață, pot crește șansele de a le experimenta. Există probabilitatea de a exista o combinație de factori interni și externi care să contribuie la prezența atacurilor de panică. De exemplu, poate exista o predispoziție genetică față de anxietate sau tulburări de dispoziție, care stabilește scena pentru panică ca răspuns la un stresor situațional. Ar fi important de văzut dacă cineva din familia ta le-a experimentat, deoarece tendința la atacuri de panică poate fi regăsită printre rude. Poate că nu este surprinzător că schimbările majore din viața ta pot juca, de asemenea, un rol important în declanșarea atacurilor de panică. A te căsători, a avea un copil, a urma o școală pentru prima dată, a-ți schimba casa sau locul de muncă, când te pensionezi, etc., astfel de momente pot fi factori de precipitare. Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi hipoglicemia, poate fi, de asemenea, o cauză. Sau stimulente, cum ar fi cofeina, băuturile energizante, să crească riscul apariției unui atac .
4. Când ai standarde foarte ridicate poți crea, de asemenea, premisele apariție atacului de panică. Asocierea aceasta făcându-se datorită efortului de a menține un sentiment de control asupra oamenilor și circumstanțelor. După cum îți poți imagina, acest lucru este valabil pentru o mulțime de oameni și, dacă te afli în aceeași situație șansele sunt, că dacă ții la un standard atât de înalt nu faci decât să îți îngreunezi viața.
5. Atacurile de panică se pot întâmpla oriunde.
Panica este inițial asociată cu un context specific, cum ar fi în metrou sau în timpul nopții, în timp ce stai în pat, etc., însă în cele din urmă exista tendința de a generaliza alte contexte care nu au legătură cu declanșatorul. În general, atacurile de panica apar în situații în care ești de exemplu într-o zonă aglomerată, într-o sală de concerte. Un aspect frustrant al acestui lucru este teama apariției unui alt atac de panică care te poate face să nu te mai bucuri de locurile pe care îți dorești să le vezi, sau de a fi pe stadioane sau în locurile de sport aglomerate. Unii ajung să se teamă de întuneric, datorită faptului că aceste atacuri pot apărea și noaptea. Ceea ce este uimitor este și că suferinzi tind să cunoască, la nivelul logicii, că nu există nici un motiv pentru a se panica, dar că se întâmplă în ciuda tuturor dovezilor din lume.
6. Anticiparea viitoarelor atacuri de panică poate fi la fel de stresantă ca și trăirea efectivă a acestora. Deoarece atacurile de panică se întâmplă adesea aparent oriunde, poate fi dificil pentru cineva care suferă în mod regulat să facă planuri. Potrivit unor cercetări în domeniu, acel factor de nepredictibilitate te poate face să te aventurezi departe de casă , însă teama de atacuri viitoare poate duce la tulburări de panică, pe care le trăiește una din 75 de persoane – și se caracterizează prin și mai multe atacuri de panică, cu teama persistentă de a retrăi multe dintre ele.
7. Dar nu fi trist! Există o serie de lucruri pe care le poți face în timpul unui atac de panică.
În mijlocul unui atac de panică, există câțiva pași pe care îi poți face pentru a încerca să îți ușurezi disconfortul. Dacă tu sau un cunoscut are un atac de panică, ia în considerare câteva dintre următoarele recomandări:
- Încearcă să îți distragi atenția, astfel încât mintea ta să fie fie concentrată pe ceea ce faci, pe acțiune și nu pe simptomele fizice ale panicii.
- Respiră: Respiră pe deplin și profund cât de bine poți.
- Câștigă: Intră în contact cu mânia ta, care este incompatibilă cu anxietatea și, prin urmare, reduce neputința asociată cu panica.
- Antrenează-te: Învăța să contești gândurile iraționale care însoțesc panica. Dezvoltă strategii de coping pentru a putea să te descurci într-un atac de panică. Când panica a trecut, poți face un jurnal al momentelor care au declanșat experiența. Scrie ceea ce ai gândit în timpul atacului de panică, ce simptome au fost și ce acțiuni ai intreprins pentru a opri panica.
8. Dacă suferi de atacuri de panică, tratamentul medicamentos împreună cu psihoterapia te poate ajuta.
Fii sigur că există o mulțime de modalități de a obține control asupra atacurilor de panică și că nici cele mai grave episoade nu durează pentru totdeauna. Terapia cognitivă comportamentală este o modalitate bună de a înțelege mai bine ce declanșează atacurile de panică și cum să le faci față. Un terapeut te poate învăța exerciții de respirație sau strategii mentale care te pot ajuta în mijlocul panicii și te pot ajuta să cauți în profunzime factorii care ar putea să provoace anxietatea.
Ține minte că nu este nimic în neregulă cu tine și că există speranță. Ceea ce se întâmplă nu este din vina ta, atacul de panică se poate rezolva la fel cum a apărut, și că, deși este posibil să simți că nu le poți controla, modul în care reacționezi poate reduce la minimum efectul lor negativ asupra vieții.
Citeşte şi Cum ne influenteaza experientele negative din copilarie tot restul vietii