Ce înseamnă să fii mamă adoptivă?
O vorbă plină de înțelepciune umblă prin popor și anume: ”Mamă e cea care te crește, nu cea care te face.. iar această vorbă se potrivește ideal mamelor adoptive. Aceste minunate femei care se luptă cu un sistem greoi pentru a oferi un cămin unui copil orfan merită toată stima și respectul societății, dar mai ales merită înțelegere.
De ce unele femei adoptă?
Pentru a adopta un copil trebuie să ai inima atât de plină de iubire încât să îți dorești cu disperare să o împărtășești și cu un copilaș căruia soarta nu i-a surâs. Adopția este despre iubire, empatie, omenie, bunătate și sacrificiu, iar toate astea sunt caracteristicile unui om care știe ce e iubirea profundă.
O mare parte dintre mamele care adoptă sunt acele femei care au dificultăți în ceea ce privește fertilitatea, iar o parte la fel de consistentă este reprezentată de femeile care adoptă pentru că știu că doar așa pot scoate un copil din singurătate și îi poate oferi o soartă mai bună. Altă categorie de femei dornice să adopte este reprezentată de cele care au fost instituționalizate sau au lucrat în acest sistem și stiu bine ce reprezintă acesta, așa că fac eforturi supra omenești să scoată măcar un suflet de acolo.
Cum știi că ești făcută să fii mamă adoptivă?
O bună mamă adoptivă este acea persoană care își dorește din tot sufletul să ocrotească un copil care are nevoie de protecție. Mama adoptivă nu discriminează, nu jigneşte, caută să ajute un copil aflat în astfel de situație fără să condiționeze sau să manipuleze. Într-un cuvânt, o mamă adoptivă este o femeie bună, echilibrată, calmă, autentică, nu perfectă, dar dornică să evolueze, să învețe, dar mai ales să iubească din tot sufletul.
Se pregătesc mamele adoptive pentru acest rol?
Pentru a putea adopta un copilaș e nevoie să treci prin multe etape de evaluare și chiar de pregătire. Mamele care vor să adopte trec prin mâinile a multor specialiști pentru a putea fi considerate apte pentru un rol atât de solicitant și important. Pe lângă partea de legislație, familiile care vor să adopte au mult de asteptat până când devin efectiv părinți pentru că procesul de adopție în sine este tare greoi și de durată, iar cu trecerea anilor, unele mame devin mai pregătite, în timp ce altele simt că le copleșește idea de adopție și ajung să se retragă.
Care sunt provocările mamei adoptive?
Odată ce așteptarea s-a încheiat, iar copilul a intrat în familie, încep adevăratele provocări ale adopției:
- Adaptarea copilului la viața de familie
- Curiozitatea sau stigmatul societății
- Grijile legat de responsabilitatea uriașă
- Fricile specifice proaspetei mămici
Cum poți să ajuți?
Cel mai mare ajutor pe care îl poți oferi este prin a asculta grijile mamei, a oferi un strop de ajutor măcar la treburile casnice, iar dintre toate, discreția este cea mai de preț metodă de a ajuta o mamă adoptivă.
O mamă adoptivă duce lupte interne intense care o pot consuma, iar o persoană cu care se poate destăinui și sfătui este tot ce își poate dori.
Citeste si Cand si cum ii comunicam copilului ca este adoptat?