Cum te salvezi de oamenii invidioşi
Numai după invidia celorlalți îți dai seama de propria valoare…
Invidia este ulcerul sufletului spunea Socrate….
Ai văzut vreodată câtă suferință este pe fața unui om care îl invidiază pe altul? Cum fiecare reușită a celuilalt îi macină sufletul? Și…de ce să nu recunoaștem un fapt atât de adevărat în care fiecare dintre noi experimentăm acest sentiment, de invidie…desigur vei spune, în contexte variate…dar sigur că există în fiecare dintre noi…Doar ca la unii mult mai acut decât la alții.
Dacă ești în grupa oamenilor invidioși, gândește-te că nu doar cel care este invidiat suferă, ci și cel care invidiază. Acest sentiment de părere de rău, de ciudă, te distruge din interior, datorită faptului că te compari în permanență cu altul, în acest fel scăzându-ți stima de sine, sau propria ta valoare. Să fii invidios înseamnă să îți negi valoarea, să te declari inferior. Persoanele care invidiază emană o energie negativă. Spre deosebire de ceilalți, acești oameni sunt ipocriți, bârfitori și de cele mai multe ori și intențiile lor sunt dăunătoare. Atunci când ești dominat de această stare, vei avea mereu o dispoziție proastă, cu o sănătate care te supăra și cu o acută lipsă de viață.
Talentul trezește invidie în sufletele mici şi admiraţie în sufletele alese…
Doar sufletele mici pot invidia, de exemplu, talentele unui om deosebit, înzestrat de Divinitate să aducă lumină și strălucire în jurul său. Trist este faptul că invidioșii nu sunt conștienți de efortul depus și de muncă pentru a avea succes. Chiar dacă te naști cu un talent, sigur vei avea nevoie să îl descoperi și să-l faci să fie viu, prin perseverența și sacrificiu. Și de aici și până la a naște invidii în jurul tău nu este decât un pas.
Ce sa mai spunem despre bani…cât de mult sunt invidiați oamenii care au venituri mari, altele decât ale oamenilor de rând… Cel care este bogat, ar trebui să își numere bogățiile ca sănătatea, familia, prietenii, credința….Dar mulți dintre noi ne raportăm la valorile materiale și mai puțin la cele emoționale, spirituale…Nu de puține ori ai auzit cum oameni foarte bogați, invidiați de cei din jur, trăiesc în singurătate…dar nu ai auzit prea des să fie invidiați înțelepții, oamenii care au cunoscut, sau au parte de alte bogații mai presus de cele pământene.
Invidia are și un caracter josnic prin care se folosește de denigrare, de calomnie, de cuvinte grele și neadevărate încercând să demoleze persoane cu caractere, cu personalitate, oameni valoroși, ce și-au căpătat un statut prin muncă și capacitățile lor intelectuale. Balzac spunea ca „Invidia dezleagă limbile după cum admiraţia le amuţeşte”. Așa că fiecare vorbă spusă de un om care suferă de această stare de a fi invidios, face rău, din nefericire…Însă ceea ce nu conștientizează invidiosul, este ca lui își face rău mai înainte…
Dacă ești însă în categoria celor care trebuie să se ferească de acești oameni, ar fi nevoie să ai o atitudine activă, să te dezvolți cât mai mult la nivel personal și să îți urmezi ţelurile, să nu ții cont de ceea ce ar putea gândi unii sau alții despre tine. E viața ta și tu trebuie sa o trăiești conform cu ceea ce ești și știi tu că ești. Și nu cum bârfesc alții că ai fi!
Cum poți sa te salvezi din situațiile acestea în care unii aruncă cu săgeți de invidie asupra ta?
Poate ar fi nevoie să nu te lauzi cu succesele tale, chiar dacă asta poate să te facă să te simți mai puțin în centrul atenției, fii modest, și încearcă să ții la distanță de ei propriile reușite. Cei cărora le pasă cu adevărat de succesele tale, sunt cei apropiați și care nu ar trebui sa te invidieze…Cu cât încerci să demonstrezi ca ești superior datorită reușitelor tale, cu atât mai mult vei dezvolta în ceilalți sentimentul de invidie. Depinde de tine cum te poziționezi la locul de munca, de exemplu..
Nu încerca să-l umilești pe celălalt în discuție, cu superioritatea ta. Chiar dacă inteligența ta este debordantă, coboară-te la nivelul lui, încercând să înțelegi poate, ce anume îl face să aibă ciudă pe tine. Poate chiar pe inteligența ta…
În general, în invidie este vorba despre ce are celălalt în raport cu mine. De ce el are mai mult și eu mai puțin…Sau de ce eu sunt mai chinuit în viața mea, în vreme ce el este foarte bine.
A fi sau a avea mai mult… aceasta este problema la care ne raportăm în acest tip de sentiment. E nevoie poate să construiești ziduri în jurul tău pentru avea parte de liniște interioară?
Dacă simți ca cineva te invidiază, păstrează distanța.
Învață să ierți pe cei care îți greșesc – din neștiința sau din invidie…. pentru că nu ești invidiat doar pentru ceea ce ai dobândit prin munca, ci și dacă ai anumite abilități sau talente…
Doar sufletele mici pot invidia de exemplu, talentele unui om deosebit, înzestrat de Divinitate să aducă lumină și strălucire în jurul său. Trist este faptul că invidioșii nu sunt conștienți de efortul depus și de muncă pentru a avea succes. Chiar dacă te naști cu un talent, sigur vei avea nevoie să îl descoperi și să-l faci să fie viu, prin perseverența și sacrificiu. Și de aici și până la a naște invidii în jurul tău nu este decât un pas.
Nu intra în relații prea apropiate, nu povesti amănunte din viața ta care ar putea fi folosite ca muniție în acest război al stărilor de invidie.
Iubește! Poate ca iubirea este singurul lucru pe care ar trebui sa îl invidiem la semenii noștri… Iubirea te împlinește, te ridică, te face să ai valoare, să fii unic, să știi să îl ierți chiar și pe cel care ți-a greșit.
Nu uita sa ierți! Pentru a merge mai departe în viața ta, ai nevoie să ierți… pe cel rău… pe cel viclean… pe cel în suferință, așa încât să fii eliberat de povara unor sentimente care nu îți aparțin.