8 nevoi esențiale pe care le căutăm în relații
În ziua de astăzi este din ce în ce mai greu să legăm o relație stabilă și de lungă durată. Mentalitatea s-a schimbat și nevoile noastre s-au adaptat evoluției, motiv pentru care avem alte așteptări de la persoana de lângă noi. Nu este nimic greșit în a avea așteptări, însă acestea trebuie să fie realiste, realizabile și să contribuie la sudura unei relații. De aceea, am întocmit o listă cu 8 nevoi esențiale pe care ar trebui să le căutăm în relații. Acestea sunt nevoile generale și este perfect normal ca pe lângă ele să mai existe și alte nevoi particulare, de la persoană la persoană.
Nevoia de comunicare
Comunicarea este cea mai importantă verigă a unei relații de lungă durată. Partenerii care știu să-și transmită emoțiile, sentimentele, care știu să-și expună nevoile, dorințele, cerințele într-un dialog reușesc întotdeauna să treacă peste problemele care apar în cuplu. De aceea, trebuie să căutăm întotdeauna un partener care ne poate fi și prieten, dincolo de iubit, amant, soț, un partener cu care să putem vorbi pe orice subiect. Atenție! A comunica înseamnă a vorbi, dar și a asculta. În momentul în care nu există acest echilibru în dialog, tensiunile între parteneri se pot instala.
Nevoia de intimitate
Sexul este la fel de important ca dialogul, de aceea momentele intime nu trebuie să lipsească dintr-o relație, dar nici nu trebuie să constituie singura liană de legătură între parteneri. Gesturile tandre, atingerile, mângâierile, momentele de pasiune sunt indispensabile într-un cuplu pentru că întrețin conexiunea între parteneri. Nevoii de intimitate i se adaugă, din același registru, și nevoia de atracție fizică. Una fără cealaltă nu pot exista într-o relație de lungă durată.
Nevoia de libertate
Libertatea este un subiect sensibil în cuplu și încă destul de greșit înțeles. Ne este dificil să înțelegem și să acceptăm ideea că partenerul trebuie să aibă un spațiu și un timp doar ale lui. Nu suntem stăpâni pe viața nimănui și nu putem să-l acaparăm pe celălalt. Nu, nu trebuie să facem totul împreună pentru că întocmai această sufocare, în timp, duce la nevoia de libertate și la destrămarea relațiilor, în special a căsătoriilor.
Nevoia de încredere
Încrederea este un atribut esențial al relațiilor de lungă durată, dar și, probabil, cel mai greu de obținut. Când există încredere între parteneri, aceștia devin puternici, devin o forță împreună și reușesc să treacă mult mai ușor peste obstacole. Dacă vorbim de încredere, automat excludem gelozia și posesivitatea, două atitudini care distrug și cele mai frumoase și intense povești de dragoste.
Nevoia de apreciere
Oamenii, pentru a fi împliniți, au nevoie de apreciere și validare și acestea trebuie să vină în primul rând de la persoanele dragi. Dacă în copilărie le așteptăm de la părinți, în viața de adult le așteptăm de la partener. Nevoia de a fi apreciați și admirați este atât de subtilă, încât de multe ori, atunci când ceva nu merge într-o relație, cu greu ne dăm seama că este vorba întocmai despre lipsa recunoașterii din partea celuilalt.
Nevoia de siguranță
Este firesc să ne dorim o relație care să ne inspire siguranță, însă nu trebuie să-l transformăm pe celălalt în garda noastră de corp. În general, atunci când doi parteneri se iubesc, nevoia de a-l proteja pe celălalt vine de la sine.
Nevoia de susținere
Toți ne dorim un partener care să ne fie aproape în momentele grele, care să ne susțină și să ne fie sprijin în momentele delicate, pe care să ne putem baza atunci când luăm o decizie, prin urmare este esențial să satisfacem această nevoie atunci când ne dorim să construim o relație de viitor. Aici intervine subtil și o altă nevoie, însă o nevoie toxică, aceea de consolare. Dacă vom căuta un partener pentru a umple un gol, atunci vom deveni nocivi, iar relația se va dezechilibra în timp.
Nevoia de angajament
Aceasta nu este o nevoie care apare de la început sau nu ar trebui să apară, însă este esențială în cuplurile deja stabile și de lungă durată. Interesul și implicarea activă în viața de familie denotă angajament față de relație și este necesară pentru a construi o legătură puternică. Pe de lată parte, fiecare vine cu familia lui într-o relație, iar în timp, aceste două familii vor deveni una singură, prin urmare evitarea angajamentului este sinonim cu dezinteresul față de viitor.