Casa curată, minte ordonată! Efecte terapeutice ale curăţeniei în casă
Primăvara, ca şi toamna sunt anotimpurile dedicate, să spunem, curățeniei…Fie înainte de hibernare…fie după… întotdeauna casa necesită o curățenie riguroasă…cu perdele, covoare, geamuri…
Te-ai gândit vreodată că mintea ta este precum o casă a ta? Sau că, așa cum în casă faci curățenie de două ori pe an și în minte trebuie făcută ordine…
Uneori mai des…dar să spunem că dacă am face-o de două ori pe an, am fi poate mai calmi, mai liniștiți. Că am putea să aruncăm din lucrurile strânse într-un an….din gândurile care ne fac rău…din emoțiile negative, peste care de cele mai multe ori aruncăm un văl, peste care se țese o pânză de păianjeni, crezând că așa nu ne va mai deranja și că praful așternut peste, poate să ne facă să uităm: tristeți, supărări, cuvinte grele, neîmpliniri, frustrări, disperări, neajunsuri, dezamăgiri. Ia gândește-te ce faci atunci când te apuci de curățenie generală? Cumperi toate cele necesare și te apuci de treabă. Și începi cu ștersul prafului….și mai găsești o amintire din vara asta sau din alte veri, o ștergi de praf…și începi să te gândești… Dacă amintirea a fost una frumoasă… te vei ancora în imaginea aceea și tot ce urmează, va fi o joacă de copii… Poate vei fredona un cântec……poate vei zâmbi…
Ce faci însă cu amintirea tristă? Poate că vei plânge un pic, poate că te vei prăbuși, vor veni peste tine buluc un noian de sentimente… și atunci, cam gata cu elanul tău creator în ale curățeniei!
Dar, să fim pozitivi! Amintirile acestei veri au fost frumoase și curățenia poate continua.
Trecem mai departe la pânzele de păianjeni. Și aici ai o problemă… pentru că ele pot ascunde multe alte amintiri. E bine să le readuci în prezent? Dacă acestea ți-au dăunat, atunci trebuie să faci ceva cu ele și nu doar să le cureți de pânze, ci să le și accepți ca să nu creeze presiuni în viața ta și să poți merge mai departe fără să simți furie, ranchiună, frustrare, dezamăgire.
Ai făcut și asta….Ce frumos, deja se vede mai bine!…dar mai ai geamurile. Crezi că poți asemăna geamurile unei case cu niște ochi? Cu ochii minții, de data aceasta. Și că dacă aceste sunt întunecate nu vei putea vedea… e nevoie de multă apă și detergent să poți vedea clar! Atunci când privești viața cu ochii larg deschiși, viața te va întâmpina la fel. Privește bine în jurul tău, deja se schimbă aerul în casa ta, miroase a curățenie, dar nu ești gata încă…
Mai ai și praful de șters și de aspirat și apoi de șters podelele, ca totul să fie strălucitor și tu să fii bine nu doar în casa ta, ci și în mintea ta, în sufletul tău, în inima ta. Ce bine te simți atunci când nu ai probleme, când nu te macină nici un gând, când ai făcut ordine în toate sertarele minții tale și din fericire pentru tine, nici un sertăraș nu a rămas nearanjat. Mai există însă, pentru unii dintre noi și sertare care au rămas blocate în timp și cărora nu le mai găsim cheile și în ele știm că este haos. Și de la ele și de la dezordinea lor nu vin decât stări de neliniște, teamă și tensiune psihică.
Ce faci atunci? Ce soluție găsești? Poți chema un ajutor, poate un tâmplar ( psiholog!), care să te ajute să deschizi acel sertar. Și uite așa să începi curățenia și la nivelul acela. Și uite așa, ușor, ușor, sertar cu sertar și fereastră cu fereastră, vei vedea cum totul se luminează. Cum te simți ușurat, deși doar noi știm cât efort ai depus! Ești obosit fizic, însă psihicul strălucește de curățenie, dacă îmi permiți să mă exprim așa. Așa că, poate niciodată nu este prea târziu să facem curățenie și că nu ne trebuie un anotimp anume, un motiv anume sau o zi din calendar… E important să fii pregătit să faci această muncă și să accepți că ceea ce vei găsi, poate nu va fi pe placul tău, însă cu curaj, cu multă încredere că poți, vei reuși să o scoți la capăt.