Ovulaţia şi fertilitatea. 10 lucruri ce te vor ajuta să rămâi însărcinată
După cum știm ovulația se produce aproximativ la 10-12 ore după vârful de LH și la 24-36 ore după ”vârful” de estradiol. Creșterea LH ce se produce cu 34-36 ore înainte de ovulaţie este cel mai sigur indicator al ovulaţiei.
Ciclul fertilităţii
Fazele fertile, cât și cele infertile ale ciclului menstrual se manifestă prin semne și simptome ce rezultă din modificarea concentrației estrogenilor din cursul ciclului. Estrogenii și progesteronul au efecte asupra mucusului cervical și temperaturii corporale bazale.
- Perioada relativ infertilă – se întinde de la menstruație la începerea dezvoltării foliculului ce va deveni ovul. Această durată a ciclului menstrual depinde de rapiditatea răspunsului foliculilor la hormonii pituitari. Această perioadă poate fi considerată o problema în controlul fertilității datorită potențialei variații de la un ciclu la altul.
- Perioada fertilă se întinde de la începerea dezvoltării foliculare până la 48 ore după ovulație. Cele 48 de ore cuprind 24 ore ce reprezintă perioada de fertilizare a ovulului și 24 ore date de imprecizia clinică de detectare a ovulației.
- Spermatozoidul are capacitatea de fertilizare a ovului mai mult de 5 zile în mucusul cervical, ce este produs abundent în timpul acestei faze a ciclului menstrual.
- Faza fertilă ține 6-8 zile la fiecare ciclu menstrual.
- Perioada de infertilitate absolută se întinde la 48 ore după ovulație până la debutul menstruației. Această fază durează aproximativ 10-16 zile și este mult mai sigură decât prima perioadă.
- Modificările concentrațiilor estrogenilor și progesteronului afectează cantitatea și calitatea mucusului cervical. Imediat după menstruaţie poate să apară o cantitate redusă de mucus. O dată cu creșterea cantității de foliculi care produc cantității crescătoare de estrogeni, colul răspunde cu o producție crescută de mucus.
- Maximul secreţiei cervicale de mucus se atinge la maximul secreţiei estrogenice, nu mai mult de 3 zile înainte de ovulație. Maximul secreţiei cervicale poate fi identificat doar retrospectiv. Femeia are senzația de umiditate și de alunecare la nivelul vulvei.
- Mucusul devine abundent, din ce în ce mai subțire, elastic, clar și lichid. Dacă este ținut între police și index, mucusul de acest tip se întinde câțiva centimetri înainte de a se rupe.
- Temperatura corporală bazală este temperatura corporală în repaus complet după o perioadă de somn și înainte de activitatea normală, inclusiv luarea mesei. Temperatura bazală crește cu 0,25-0,5 ⁰ C în timpul fazei postovulatorii a ciclului ca urmare a secreţiei de progesteron ce are un efect termogenetic.
- Ca un indicator al fertilității, temperatura bazală poate detecta doar sfârșitul fazei fertile, temperatura fiind crescută timp de 3 zile. Fazele fertile, cât și cele infertile ale ciclului menstrual se manifestă prin semne și simptome ce rezultă din modificarea concentrației estrogenilor din cursul ciclului. Estrogenii și progesteronul au efecte asupra mucusului cervical și temperaturii corporale bazale.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 22%.