Cum învăţăm copilul să se apere de copiii agresivi
Copiilor din zilele noastre le e ușor să intre în contact cu diversele multitudini de manifestări ale agresivității prin canalele media, iar lipsa unui control și comunicare eficiente cu părinții îi pun în situația de a nu știi cum să gestioneze momentele tensionate.
Cum se manifestă abuzul?
Abuzul este de multe feluri, în diferite intensități, dar toate la fel de marcante dacă nu se intervine pentru consilierea atât a victimei, cât și a abuzatorului. Glumițele aparent inocente, tachinările, poreclele, se încadrează la abuz emoțional. Tot ce înseamnă a crea intenționat o stare de disconfort unui alt om trebuie stopat de urgență.
Cum se pot apara copiii de ceilalți copii abuzatori?
În primul rând, copilului trebuie să i se explice încă de mic că are dreptul să fie tratat cu demnitate, cu respect, iar el trebuie să ia atitudine și să comunice ferm că îl deranjează ce i se întâmplă, iar dacă totuși simte că ceva nu este în regulă, să știe că poate apela cu încredere la ajutorul și sfatul părinților.
Cuvinte precum ”Stop! Nu îmi place” însoțite de o postură dreaptă, ce impune atenție, îi debusolează pe agresori care caută, în general, victime speriate și se alimentează cu reacțiile acestora.
În al doilea rând, cel mic trebuie să știe că trebuie să apeleze la adultul ce îl supraveghează, fie că e vorba de părinți sau profesori, iar dacă reacția acestora nu este una împăciuitoare sau de susținere, să știe că trebuie să povestească cât mai multor oameni experiența lor.
Alt truc important pe care să îl învățați pe cel mic e că agresorii rar au curajul să intre în contact cu o posibilă victimă dacă aceasta este într-un grup. Îl puteți încuraja să dezvolte prietenii de calitate, cu copii prietenoși prin a organiza mici petreceri acasă, ieșiri la locuri de joacă, prin a-l încuraja să iasă la diverse activități în grupul în care aveți încredere.
Unde pot cere ajutorul când părinții nu sunt de față?
Din păcate, copiii noștri nu au modele prea bune în ceea ce privește implicarea civică. Majoritatea, când suntem martorii unei agresiuni, preferăm să ne facem că nu vedem, plecăm rapid și întoarcem privirea. Primul pas în a-i proteja pe ai noștri copii de ceilalți e să îi învățăm să nu fie pasivi și ușor de intimidat. E important să îi învățăm să își apere demnitatea, dar în aceeași măsură să știe cum să rămână în siguranță, să nu se expună inutil pericolului.
Concret, în cazul unei agresiuni, copilul trebuie învățat că poate să spună că nu îi place și ca trebuie să își apere demnitatea, dar în aceeași măsură, trebuie să evite orice fel de agresiune fizică pentru că e riscant și nu merită efortul.
Cum le explicăm copiilor motivele pentru care ceilalți sunt agresivi?
Copiilor le e mult mai ușor să înțeleagă situațiile dificile în care se regăsesc atunci când le explicăm cu încredere. Odată ce copilul înțelege că agresivitatea altora se naște din lipsă de iubire sau din agresivitate repetată, încă din copilăria mică, aceștia devin mai înțelegători și nu mai caută să se răzbune sau să poarte ranchiună.
Copiii agresori sunt la rândul lor victime neînțelese și aleg să refuleze unde pot și pe cei mai mici și mai vulnerabili decât ei, de aceea și consilierea lor e la fel de importantă ca a victimelor, iar atitudinea noastră față de agresori nu trebuie să fie una de blamare și atacare, ci de găsirea de soluții.