Învaţă să spui NU! Cum setezi limite în viaţa personală
De câte ori nu ți se întâmplă să fii pus în situații în care să spui DA, deși tot corpul și mintea ta strigă NU! Și deși ți s-a întâmplat acest lucru, nu doar o dată, continui să spui DA în ciuda tuturor experiențelor trecute. Să vedem mai întâi, ce anume din interiorul tău te face să ai o atitudine de aprobare continuă….poate fi faptul că cel căruia trebuie să îi dai un răspuns este părintele tău….sau șeful tău sau iubita/iubitul tău? Şi cumva, consideri că dacă vei spune NU cel care va primi consecințele acestei negări, vei fi tot tu! Să fie oare teama de o suferință pe care nu ți-o dorești? Sau de o realitate pe care îți este greu să o accepți, însă o faci cu ochii închiși? Crezi că este greșit să te exprimi? Abandonezi o lupta pentru a face pe plac celorlalți?
Ai ajuns însă azi în punctul în care nu mai poți să spui DA la nesfârșit. Și poate că în sfârșit vei lua atitudine împotriva lui DA. Sună bine, nu-i așa? Dar cum poți face acest lucru?
În primul rând ar trebui să te concentrezi și să vezi de câte ori folosești DA într-o zi..
apoi, cui spui DA la nesfârșit… Sigmund Freud, în 1925, într-un studiu despre negare spunea că pentru inconștient nu există NU, că în termeni pozitivi, inconștientul operează doar cu DA și poate de aceea unii dintre noi rămânem blocați la nivelul lui DA. Din grijă față de ceilalți, din empatie, pentru a nu produce un rău, sau daune celui în cauza; sau din cauza reacțiilor celor care se așteaptă să spui DA care pot fi de genul negărilor, al pierderii controlului, al evitărilor, al minimizării acțiunilor tale… Din păcate, cel care spune DA în exces, care este aprobator întotdeauna trăiește de fapt o puternică stare de devalorizare.
Îți este greu să spui NU: pentru că vrei să fii pe placul celorlalți; că vrei să nu existe conflicte în relațiile tale; pentru că vrei să profiți poate de niște oportunități ce au apărut; iar când vrei să demonstrezi că poți să faci anumite lucruri, lipsa unor abilități de comunicare te împiedică să spui ce crezi și pentru faptul că ai fost învățat de mic că nu este frumos să spui nu…
A spune NU într-un anumit moment din viața ta reprezintă o alegere pe care e nevoie să o faci, poate pentru a te pune la adăpost, poate pentru a fi mai fericit, poate pur și simplu ca a venit momentul să stai drept și să spui NU.
Există anumite tehnici care te pot ajuta în acest demers:
- Atunci când spui NU, încearcă să nu zâmbești, deoarece mesajul înțeles poate fi diferit de ceea ce vrei tu să transmiți.
- Dă răspunsuri simple. Dacă vrei să spui NU, fii ferm și direct. Folosește fraze precum „Mulțumesc că ați venit la mine, dar mă tem că nu este convenabil pentru mine în acest moment” sau „Îmi pare rău, dar nu pot să va ajut în această zi.” Încearcă să fii puternic în limbajul corporal transmis și să nu treci peste ceea ce ți-ai propus. Nu uita, nu ceri permisiunea de a spune NU!
- Fă-ți un cadou – TIMP pentru tine și dorințele tale. Întrerupe ciclul „DA” folosind fraze de genul: „o să mă gândesc și la ceilalți, acum mă gândesc la mine”, apoi ia în considerare opțiunile tale. După ce te-ai gândit la timpul liber necesar ție, vei putea spune NU cu mai multă încredere.
- Ia în considerare și acceptarea unui compromis. Fă acest lucru numai dacă dorești să fii de acord cu solicitarea, dar comunică faptul că vei avea timp sau capacitate limitată pentru a face acest lucru. Sugerează modalități de continuare pentru a fi de acord atât cu nevoile tale și cu ale celuilalt. Evită să faci compromisuri dacă dorești cu adevărat sau chiar trebuie să spui NU.
- Refuzul tău nu înseamnă respingere. Amintește-ți că refuzi o solicitare, nu o persoană. De obicei oamenii vor înțelege că este dreptul tău de a spune nu, la fel cum este dreptul lor de a cere favoarea.
- Nu te simți vinovat că ai spus NU copiilor tăi, de exemplu. Este important pentru ei să audă NU din când în când, astfel încât să dezvolte un sentiment de autocontrol. Este greu să negociezi în viața de adult fără această abilitate importantă. În loc să te supere protestele lor, spune-le cine este responsabil de o anumită sarcină, stabilind granițele.
- Fii sincer cu tine. Fii clar și sincer cu tine despre ceea ce îți dorești cu adevărat. Cunoaște-te mai bine pe tine însuți și examinează ce vrei cu adevărat de la viață.