10 lucruri despre sindromul Asperger la copil
Sindromul Asperger este parte din diagnosticul numit TSA – Tulburarea din spectrul autist. Copiii diagnosticați astfel, au în general probleme în a interacționa cu ceilalți, înțeleg cu greu regulile sociale și au stereotipii (comportamente repetitive). Caracteristica principală în cazul sindromului Asperger e că acești copii excelează în anumite domenii, având memoria foarte bine dezvoltată, la fel ca limbajul și abilitățile cognitive. Din aceste motive diagnosticarea e greoiae și adesea confundată cu alte tulburări.
10 lucruri despre Sindromul Asperger la copii
- Interacțiunea inter-umană reprezintă principala provocare pentru acești copii. Deși din punct de vedere congnitv, majoritatea sunt foarte dotați, au dificultăți în a stabili relații cu cei din jur.
- Rutina îi ajută să funcționeze optim. Surprizele și situațiile imprevizibile nu sunt pe placul lor și pot cauza crize de furie sau stereotipii menite să îl liniștească. Stabiliți o rutină și pregătiți orice abatere de la aceasta cu mult timp înainte.
- Nu înțeleg sarcasmul. Tachinările, apropourile, glumele sunt concepte care nu au sens pentru ei, așadar ei pot fi ținta bullying-ului și nici măcar să nu își dea seama. Vigilența părinților și a cadrelor didactice trebuie să fie la niveluri cât mai ridicate pentru a combate acest fenomen.
- Nu înțeleg normele sociale. Pot întrerupe discuțiile adulților, pot spune lucruri care nu trebuie spuse, toate pentru că ei nu pot procesa delicatețea care e necesară în aplicarea normelor sociale.
- Pot duce o viață funcțională și pot ajunge să se integreze cu timpul. Sindromul Asperger nu îl condamnă pe copil la o viață de singurătate, pentru că odată cu trecerea timpului și cu multă muncă din partea familiei și a specialiștilor din viața celui mic, acesta poate ajunge să trăiască o viață plină de satisfacții.
- Motricitatea fină se dezvoltă cu dificultate. Deși cognitiv sunt foarte înalți, la activități sportive și la activități de finețe pot întâmpina probleme și din cauza frustrării să aibă crize de furie, de aceea e nevoie să se dezvolte aceste abilități cu răbdare și blândețe, fără a-i lăsă impresia că aceasta este o problemă stringentă.
- Îi ajută mult exemplele grafice pentru a înțelege care e comportamentul optim în anumite situații. Carțile cu multe imagini, poveștile explicite, cartonașele de lucru, îi ajută să fie pregătiți pentru situațiile pe care altfel nu le-ar înțelege.
- Sunt șanse foarte mici ca aceștia să aibă vicii. Pentru că funcționează eficient cu reguli, nu se abat de la acestea decât foarte rar.
- Sunt foarte dedicați unor anumite arii. Când dezvoltă obsesii pentru anumite aspecte puteți fii siguri că le aprofundează cu o perseverență fantastică. Astfel ajung să fie experți în anumite domenii și așa își asigură traiul.
- Comunicarea non-verbală reprezintă o provocare. Chiar dacă ajung să comunice eficient și să transmită mesajul, din punct de vedere mimico-gestual sunt mereu în dezavantaj pentru că nu le înțelege scopul.
Cum îi putem ajuta pe copii cu Sindromul Asperger?
Indiferent de relația pe care o avem cu un astfel de copil, răbdarea, calmitatea, toleranța sunt caracteristici de care au mare nevoie din partea tuturor adulților din viața lor. Avem datoria de a lua la cunoștință totul despre caracteristicile sindromului pentru a putea să le oferim suportul pe care ei îi îl caută cu disperare și astfel să nu ne lăsăm afectați de aparenta lor lipsă de reacție și să le înțelegem reacțiile.