Riscurile virusului Varicelo-Zosterian în timpul sarcinii
Orice boală infecțioasă care se asociază cu sarcina prezintă o importanță medico-socială, deoarece poate determina întreruperea prematură a sarcinii, moartea produsului de concepție în uter, organogeneza defectuoasă cu apariția malformațiilor, embriopatii, întârziere în dezvoltarea fătului cu dismaturitate.
Varicela constituie o erupție febrilă frecventă în perioada copilăriei, fiind rar o boală a adulților. Se relevă drept o boală contagioasă, care induce o imunitate stabilă. Incidența este de 1-5 cazuri la 10.000 de sarcini. Virusul Varicelo-Zosterian este un virus ADN din familia herpesului și este foarte contagios.
Diagnosticul se stabilește pe baza tabloului clinic caracteristic și poate fi confirmat prin examen serologic. Trebuie să se facă diferența între riscul de varicelă congenitală, față de varicela neonatală. Riscul de varicelă congenitală este decât în caz de primo- infecție maternă în prima jumătate a sarcinii. Trebuie să știm că după 20 de săptămâni de sarcină nu există riscul de malformație fetală.
Dacă gravida face varicela în apropierea termenului, există riscul de apariție al varicelei neonatale. În aceste cazuri riscul de apariției al infecției fetale este de 25-30% și evoluția neonatală depinde de momentul infecției mamei în raport cu nașterea. Imunizarea activă se va aplica doar în afara sarcinii. În caz de varicelă congenitală, mama și copilul nu trebuie separați, însă copilul afectat trebuie izolat de ceilalți copii. Personalul neimunizat nu trebuie lăsat să se ocupe de copil. Individul este contagios 2 zile înainte de apariția erupției cutanate, până la transformarea veziculelor în cruste.
Influența varicelei asupra fătului
Fătul poate fi contaminat transplacentar, de către germenii care traversează bariera placentară. Contaminarea fătului se poate face direct prin trecerea germenilor din sângele mamei, cale pe care poate trece direct și toxinele microbiene din sângele matern în circulația fetală. Tot prin filtrul placentar trec în circulația fetală anticorpii și antitoxine produse de mamă, conferind fătului o imunitate pasivă, tranzitorie. Permeabilitatea placentară crește concomitent cu senescența organului, iar senescența placenta începe din luna a 5-a și crește până la naștere.
Imunitatea mediată și imunitatea umorală încep să se dezvolte la fătul de 9-15 săptămâni. Deși sintetizează și Ig G, fătul răspunde la infecții prin proteine Ig M. Astfel că din săptămâna 16 de sarcină, fătul beneficiază și de transferul imunitar pasiv matern de Ig G. La 26 de săptămâni, acest transfer pasiv este în linii mari realizat, concentrația factorilor imunitari fetali fiind egală cu a celor materni.
Complicațiile varicelei
Efectele varicelei sunt rare, însă morbiditatea feto-maternă este semnificativă și mortalitatea nu pot fi ignorate. Sindromul congenital este asociat cu o rată de mortalitate de 30% în primele luni de viață.
Infecția poate determina la făt:
- leziuni ale pielii în 70% din cazuri
- hipoplazia membrelor în 6-72% din cazuri
- anomalii neurologice, cum ar fi: microcefalia, atrofia corticală, hidrocefalia, întârziere mentală
- tulburări oculare: corioretinită, cataractă în 44-52 % din cazuri
- hipoplazie musculară cu întârziere în dezvoltare
- anomalii ale tractului gastrointestinal și genitourinar
- malformații cardiovasculare în 7-24% din cazuri.
Supraviețuitorii pot avea dificultate de a învăța pe termen lung, cât și probleme de dezvoltare.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 22%.