Cum să economiseşti bani fără ca stilul de viaţă să aibă de suferit
Auzim zilnic despre stilul de viață, stil de viață alimentar, stil de viață social, stil de viață în funcție de modă. Fiecare om are propriul stil de viață, creionat de el, în funcție de valorile și nevoile sale proprii și în funcție de societatea modernă în care trăim.
Cum este stilul tău de viață în momentul acesta?
Faci tot ceea ce îți dorești? Toate visele tale ambițioase se pot realiza dacă tu te vei concentra pe viziunea finală a ceea ce îți dorești. Mintea ta îți poate fi un bun prieten sau din contră. Scopul este de a-ți exploata la maximum puterile și să le direcționezi în mod inteligent. Dacă ești obișnuit cu un anumit stil de viață, ar putea fi dificil să renunți atunci când apare brusc o problemă financiară.
Modul în care ai fost crescut are, de asemenea, un efect asupra alegerilor tale ca stil de viață.
Dacă ai crescut într-o familie unde banii au fost întotdeauna puțini, este posibil să simți nevoia de a depăși limita pentru a compensa toate lucrurile de care ai fost lipsit de creștere. În mod similar, dacă ai crescut într-o gospodărie unde banii nu erau o problemă, s-ar putea să te simți obligat să cheltuiești banii pe care nu îi ai pentru a menține stilul de viață cu care ai crescut. Cel mai simplu mod de a începe să trăiești conform mijloacelor tale este să creezi un buget și să te conformezi. Poate că trebuie să sacrifici unele lucruri, să renunți la Black Friday, dar va merita atunci când vei vedea că soldul tău bancar iese din impas.
Încercă să îți faci o lista de cheltuieli – după ce vei ști unde se duc banii, vei fi într-o poziție mai bună în a face alegeri mai inteligente și pentru a identifica zonele din care poți să te retragi.
Dacă ai renunța la folosirea excesivă a cardului de credit, pentru diverse achiziții și incepi a folosi banii numerar, ai putea avea o mai buna evidență a acestora. Dezavantajul cardurilor de credit este ușurința cu care poți depăși suma la sfârșitul lunii. Cu numerar, fizic vezi cât de mult ai și cât din fondurile tale se diminuează cu fiecare achiziție. Plătind doar în numerar, te forțezi să cheltuiești doar ceea ce ai. Așadar, acordă o pauză cărților de credit și încearcă să rămâi la un sistem bazat pe numerar pentru a vedea dacă îți va reduce obiceiurile de cheltuieli. În funcție de bugetul tău, scoate-ți bani la începutul săptămânii și pune-i într-un plic, care va acționa ca bancomat pentru săptămâna respectivă. Plătind cu numerar, vei învăța cum să încetezi să te bazezi pe credit și vei ști cum să nu mai cheltui banii pe care nu îi ai. De asemenea, sistemul cu plicuri de numerar te va încuraja să devii mai creativ și plin de resurse. Dacă depășești bugetul și nu ai suficient pentru a ieși la cină cu prietenii, va trebui să găsești modalități de a economisi bani sau să te gândești la modalități favorabile bugetului nerenunțând la a petrece timp cu prietenii.
Stabilirea unor obiective financiare pe termen scurt este o modalitate excelentă de a rămâne motivat pe măsură ce îți modifici cheltuielile.
Având aceste obiective, îți vei aminti în mod constant motivele pentru care reduci cheltuielile și faci câteva sacrificii. Și este important ca obiectivele tale să fie specifice. Unele obiective pe termen scurt care pot schimba modul în care vezi și utilizezi banii includ: economisirea a 10% din fiecare plată într-un cont separat; respectarea unui buget de numerar pentru trei săptămâni; aducerea prânzului la serviciu în fiecare zi timp de o lună în loc să mănânci în oraș, etc…Indiferent care sunt obiectivele tale, este important să le păstrezi simple, să le faci realizabile și să le postezi undeva vizibil pentru a-ți aminti ce anume trebuie să urmărești.
Câştig versus cheltuieli
Aruncă o privire la ce câștigi în comparație cu ceea ce cheltui. Începe să adăugi toate sursele de venit, apoi să calculezi toate cheltuielile fixe, cum ar fi plățile cu mașina, chiria, credite, etc… Deoarece aceste valori sunt fixe, este mai ușor să faci un buget în jurul lor. Apoi enumeră cheltuielile variabile, cum ar fi alimente, gaze, apă, energie…etc și divertisment, alocând fonduri pentru fiecare categorie în funcție de cât ai cheltuit în mod normal în trecut. A vedea cât de mult cheltui pentru divertisment, mâncare, îmbrăcăminte și alte elemente neesențiale poate fi un apel major pentru a te trezi la realitate. Dacă cheltui mai mult decât câștigi, va trebui să stopezi lucrurile puțin. Alocarea banilor tăi în categorii mai mici îți oferă informațiile de care ai nevoie pentru a lua decizii de a cheltui doar pe ceea ce este necesar.
Decizând proactiv ce dorești să facă banii tăi și unde ar trebui să meargă, conștientizarea ta financiară crește. Pe lângă faptul că această conștientizare face un drum lung în a te ajuta să faci alegeri financiare mai inteligente. Este nevoie de timp și dedicație pentru a nu mai cheltui haotic și pentru a-ți reforma obiceiurile de consum financiar și din când în când, de a stopa nevoia de a-ți strecura cardul și de a face o nebunie care va exista oricând. Acest lucru ni se întâmplă tuturor, deci nu te întrista, nu ești singur, nimeni nu își poate reforma complet obiceiurile proaste peste noapte. După ce știi cum să îți faci bugetul și îți stabilești anumite obiective și garanții, cu timpul vei deveni un consumator priceput, care știe să nu mai cheltuiască bani și să-l folosească în mod înțelept și cu siguranță să își păstreze stilul de viața dorit.