Invidia: forme de manifestare
Invidia există în fiecare dintre noi, într-o proporție mai mare sau mai mică, este oarecum nativă, însă nu trebuie lăsată să ne conducă viața pentru că se poate transforma într-o adevărată problemă. Invidia ne îmbolnăvește sufletul și mintea, ne înveninează gândirea și ne împinge să acționăm în moduri care pot răni oamenii din jur.
Ce este invidia
Invidia este o emoție, un sentiment de neputință transformat într-un soi de ură, de ranchiună, care apare atunci când tânjim după ce are celălalt. Sigur, poate avea și o latură constructivă, pentru că văzând că altul poate, ne stimulează să încercăm și noi să ne depășim barierele, însă acestea sunt cazurile excepționale și pozitive pentru că, în general, invidia ne blochează și conduce la minimalizarea, atât a noastră, cât și a celorlalți.
Invidia apare atunci când ne uităm în curtea altuia, când ne comparăm cu alții pentru că este în firea umană să ne comparăm cu cei superiori nouă. În plus, în ultimii ani invidia a început să se manifeste mai mult, mai brutal, odată cu apariția platformelor de socializare care prezintă o realitate denaturată. Punctăm că în opinia psihologilor, invidia obsesivă este considerată o boală care necesită consiliere și tratament.
Cum se manifestă invidia
Invidia seamănă foarte mult cu gelozia. Practic, invidia este o lipsă pe care încercăm să o acoperim cu răutate. Invidia se manifestă în multe forme și depinde de ceea ce o cauzează. Dacă, de exemplu, suntem invidioși pe un coleg care a obținut o promovare, putem instinctiv să-l urâm și chiar să încercăm să-i punem bețe în roate. Dacă, de exemplu, suntem invidioși pe un prieten care are o relație de cuplu frumoasă, putem începe să-i dăm sfaturi greșite sau să ne îndepărtăm de el pretextând tot felul de motive pentru că, nu-i așa, ne doare fericirea altuia. Punctăm că inclusiv în cuplu poate apărea invidia între parteneri, mai ales atunci când unul reușește profesional și celălalt nu sau când unul are o poziție socială mai bună și celălalt nu reușește să urce la același nivel. În aceste cazuri, conflictele și reproșurile sunt inevitabile și conduc la deteriorarea relației.
Invidia este o proiectare a unor dorințe, nemulțumiri personale pe cealaltă persoană. Trebuie să știm că invidia, înainte de a ne motiva, naște frustrări majore și poate afecta randamentul unei persoane, dar mai grav, poate conduce la depresie și anxietate.
Tipuri de invidie
Psihologii au ajuns la concluzia că există trei tipuri de invidie:
- Invidie depresivă. Invidia depresivă apare atunci când persoana privește într-un mod negativist viața și se desconsideră pe sine, neavând încredere că vreodată ar putea reuși într-o anumită privință. Acest tip de invidie are ca efect retragerea din viața socială și refuzul de a căuta o soluție.
- Invidia ostilă. Invidia ostilă apare atunci când nu poți accepta sub nicio formă că celălalt a reușit în viață și tu nu și are ca rezultat dorința de răzbunare.
- Invidia admirativă. Invidia admirativă este cea mai constructivă formă de invidie pentru că ea motivează și stimulează persoana să ajungă să fie, să aibă ce are celălalt.
Tiparul unei persoane care suferă de invidie
Psihologii au concluzionat că persoanele care suferă de invidie pot fi catalogate în trei mari tipare:
- Persoanele cu stima de sine scăzută. Persoanele care se confruntă cu stimă de sine scăzută au o imagine proastă despre ele însele, nu au încredere în propriile forțe și-și canalizează energia asupra celorlalți.
- Persoanele care simt frică. Frica ne împinge la nesiguranță, iar persoanele care se lasă stăpânite de acest sentiment nu au curajul să acționeze, ci doar să tânjească la ceea ce au alții. Ceea ce punctează psihologii este că aceste persoană, tot din frică nu-și recunosc invidia, din frica de a nu fi acceptați, de a nu fi integrați într-un grup.
- Persoanele leneșe. Chiar dacă poate părea ciudat, leneșii sunt cei mai invidioși pentru că ei nu sunt dispuși să muncească pentru a obține ceea ce au alții și tind să găsească scuze pentru eșecurile lor, moment în care se naște și invidia.