Cum să alegi psihoterapeutul potrivit ţie
Pentru a putea alege un psihoterapeut, este necesar să știi mai înainte anumite caracteristici ale psihoterapiei.
Psihoterapia se adresează în cele mai multe dintre cazuri unor probleme specifice semnificative, ale sănătății psihice, somatice sau psihosomatice ce au la baza procese precum trauma, pierderea, reactivitatea, unele psihoze, adicțiile, anumite tulburări instinctuale ale unor comportamente de tip suicidar.
Psihoterapia este o activitate de remediere, putem spune chiar de tratament a celor de mai sus.
Ea produce în interiorul individului un anumit tip de explorare, de conștientizare, uneori de lungă sau de scurtă durată, în funcție de tipul de terapie folosit. Psihoterapia se bazează pe un plan bine structurat, putând duce la o remodelare a eului personal, a rolurilor manifestate în raport cu ceilalți, a personalității. Ea practică diverse tipuri de relații terapeutice și aparține unor școlii diverse: psihoterapii umaniste, existențiale, experiențiale, psihodinamice și analitice. În psihoterapie se folosește cel mai adesea termenul de pacient, aceasta având rolul unui proces de profunzime, bazat cu precădere pe o restructurare a personalității, atât la nivel conștient cât și inconștient, de unde va rezulta un nou mod de viață. Ea se folosește de problema psihologică apărută ca de o rampă de lansare și de deblocare a unor procese în ideea unei vieții psihosociale cu sens.
Scopul psihoterapiei este:
-de explorare și de o mai buna înțelegere a propriei persoane, pentru o pozitivare și o schimbare în bine a imaginii de sine.
-pentru creșterea încrederii în sine și a capacității de a face față unor situații dificile și de a găsi soluții adecvate.
-de deblocare a resurselor de copping și de dezvoltare.
-de transformare a unor comportamente cu teamă de eșec, nevrotice, rigide de a gândi sau de a acționa.
-de a folosi autenticitatea și calitatea relației terapeutice în remodelarea unui nou drum în viață.
Pentru a găsi un psihoterapeut potrivit ție este nevoie ca acesta să fie autentic, așa încât în contextul unei relații terapeutice, tu, ca și pacient să poți experimenta creșterea. Dacă psihoterapeutul se ascunde în spatele rolului pe care îl are, cu siguranța că și tu vei fi dispus să faci la fel.
Este necesar să fie în concordanță cu ceea ce ai tu nevoie pentru a ajunge să explorezi inconștientul, să te redescoperi sau să te vindeci.
Desigur că ar fi necesar ca psihoterapeutul să nu te subaprecieze, pentru a se simți el mai puternic.
– să fie empatic, să comunice cu tine într-un mod asertiv, nu agresiv.
– să fie onest în relația terapeutică și dacă nu există un feedback, și dacă nu simți că lucrurile se modifică, poate că va fi cazul să schimbi terapeutul.
– să nu fie un perfecționist și să își experimenteze perfecțiunea în raport cu tine.
– să fie onest față de propriile limite și să-și recunoască eventuala neputință în rezolvarea unui caz
– să înțeleagă momentele de tăcere ale pacientului și să nu îl grăbească, pentru a rezolva cazul..
– să înțeleagă și să accepte ostilitatea pacientului.
– să te asculte într-un mod real
Să nu îți dea sfaturi! Important este să te ajute să găsești propriile soluții, nu să îți dea unele bazate pe propria lui experiență. Important este să fii angajat în procesul de auto explorare, să te simți înțeles, acceptat și să-ți integrezi propriile probleme, traume și blocaje.