Obiceiuri nesănătoase ale celor singuri
A fi singur nu înseamnă doar că ești singur tot timpul. Dacă te simți singur deseori înseamnă, de asemenea, că ți-ai integrat unele obiceiuri în viața ta de zi cu zi, care te-ar putea face să te simți la distanță de lume. Cauzele singurătății variază, însă profesioniștii din domeniul sănătății mintale sunt de acord că sentimentele de izolare pot fi adesea defalcate într-o varietate de modele de gândire și comportamente.
Singurătatea este o combinație de gânduri negative legate de credințele noastre despre noi înșine și credințele despre ceilalți.
Când începi să simți acest lucru, acesta poate deveni un cerc vicios, te poți simți singur din cauza izolării și atunci singurătatea poate îngreuna modul prin care sa renunți la ea. Singurătatea nu este ceva ce se întâmplă dintr-o dată. Dacă ne uităm atent, vom vedea că am cultivat unele obiceiuri în modurile noastre de a gândi sau de a acționa care contribuie la sentimentul nostru de singurătate. Ce este demn de reținut este faptul că putem schimba aceste obiceiuri și putem începe să ne inversăm sentimentele de singurătate. Aceasta inversare constă în luarea de decizii pentru a-ți schimba stilul de viață și modelele de gândire, pas cu pas. Lucrurile nu se schimbă dintr-o dată. Dacă te gândești să te angajezi, chiar și atunci când nu îți dorești … este posibil să te simți mai puțin singur. Un pas mic poate fi și a pleca la plimbare sau a apela la un prieten sau a avea un nou hobby sau a încerca să te întâlnești cu alte persoane sau să mergi la întâlniri. Fiecare își schimbă personalitatea puțin în funcție de situație, dar dacă a devenit un obicei de a fi mereu altcineva, acesta ar putea fi un motiv pentru care te simți singur. De multe ori ezităm în a-i lăsa pe ceilalți să ne vadă pe noi – binele, răul și urâtul – încât ajungem să nu ne conectăm cu adevărat în relații semnificative cu ceilalți . Un mod de a depăși rezistența la singurătate este să îți dai șansa și să împărtășești mai multe informații personale cu prietenii tăi. Încearcă să te deschizi și să împărtășești nu doar bucuriile, ci și neajunsurile tale. Poate părea imposibil să nu te simți singur atunci când nimeni nu te vede de fapt cu adevărat, așa că lasă-ți loc pentru ca cei din jur să arunce o privire. Poate fi de ajutor.
Să nu ai așteptări nerealiste
Atunci când ai așteptări nerealiste de la cei din jurul tău, riști să suferi și să te retragi și mai mult. Într-adevăr, faptul că obișnuiești să cauți perfecțiunea în orice persoană, te va conduce pe o cale greșită. Conexiunea socială cu o persoană nu înseamnă că trebuie să o vezi ca fiind ”perfecțiune”.
Dacă ai să cauți doar „cel mai bun prieten ”, „un soț ” sau pe cineva care este complet compatibil, poți să te retragi continuu din interacțiunea cu ceilalți.
Te aștepți ca alții să facă primul pas către tine
Poți să rămâi cu adevărat singur în așteptarea unui prieten. Trebuie doar să comunici mai întâi. Normal că te simți grozav atunci când alții fac mișcarea, poate devenind vulnerabili în a intra în contact cu tine, dar toți trebuie să ajungem în mod regulat la ceilalți și să ne conectăm în mod social. Suntem creaturi sociale. Deși să fii foarte ocupat sau super timid nu ajută, nu poate fi cu adevărat un motiv pentru care să nu depunem eforturi în arena socială. Fă-ți un obiectiv pentru tine să ajungi și să te conectezi cu cel puțin o persoană în această săptămână. De asemenea, este treaba ta să depui efort într-o prietenie. Și va fi nevoie de multă muncă pentru ca una dintre acele prietenii să rămână.
Petreci mult timp pe rețele sociale
Este firesc să fii tentat să parcurgi la nesfârșit rețelele de socializare. Iar când te plictisești și ești singur, deschiderea și redeschiderea aplicațiilor poate fi un obicei cu adevărat greu de oprit. Atenție însă, nu utiliza rețeaua socială ca pe un substitut pentru interacțiunea om cu om. După cum sunt descrise în numeroase studii recente, rețelele de socializare indiferent că este Facebook, Twitter, Instagram, pot oferi un ”pseudo” sentiment de conexiune și interacțiune socială… Dacă ziua ta este dominată social de interacțiuni bazate pe tehnologie, atunci nu îți poți îndeplini nevoia de a te conecta direct cu alți oameni. Așadar, ieși din mesajele private ale prietenului tău și înapoi în viața reală. Poți folosi Face Time – dacă este departe sau programează timpul pentru a ieși afară dacă el este aproape.
Nu te compara cu ceilalți, este contraproductiv
Chiar dacă nu judeci oamenii din jurul tău, a te compara cu alții, poate fi o capcană rapidă pentru singurătate. Și este cu adevărat greu să ieși din obișnuința de a te așeza pe un plan inferior constant în fața altora. Pe rețelele de socializare oamenii tind să se compare cu alții, ceea ce duce adesea la o stimă de sine scăzută și, în consecință, poate duce la izolare.
Nu spui ”DA” diverselor planuri ce pot apărea
Este greu să nu te mai simți singur dacă ești într-adevăr izolat. Și a fi izolat vine adesea din a spune „nu” mai des decât spui „da”. Întreabă-te, cât timp petreci singur fără interacțiunea față în față cu ceilalți? Știm că este esențial pentru noi oameni, să ne conectăm direct cu alți oameni de mai multe ori într-o săptămână dată …Cu cât te îndepărtezi de ceilalți și cu cât mai mult timp petreci complet singur, cu atât ai un risc mai mare să te simți singur. Dacă nu îți place sa mergi la un meci, la o nebunie a prietenului tăi, poți spune DA la planurile cărora altfel le-ai spune NU. Nu poți prezice cum vor merge lucrurile, dar poți prezice că te vei simți mai puțin singur, decât dacă ai sta pe canapea. În plus, cu cât accepți mai multe invitații, cu atât este mai probabil să fii inclus în alte planurile viitoare.
Ești prea setat pe obiceiurile tale
Dacă ești singur, dar nu ai schimbat încă nimic serios pentru a fi mai puțin singur, atunci ar putea fi momentul să îți verifici obiceiurile. Cu cât ești mai rigid și inflexibil, ai tendința să te simți singur, pentru că ți-ai creat un set de reguli stricte pe care le-ai atribuit pentru traiul tău zilnic și dacă te abați de la acestea te poți simți incomod, deranjat. A fi rigid și inflexibil creează un mediu în care nu poți avea capacitatea de a face planuri de ultimă oră și de a avea experiențe noi. Acest lucru face, de asemenea, dificil pentru prietenii și persoanele dragi să se simtă înclinați să dorească să se apropie de tine.
Deși multe dintre aceste obiceiuri ar putea să te afecteze negativ, totuși nu meriți să fii tratat aspru sau judecat pentru asta, iar a te judeca poate deveni un obicei prost. Nu uita că poți cere ajutor, dacă consideri că aceasta problema devine prea apăsătoare și dacă vrei cu adevărat să scapi de singurătate.
O persoană ar trebui să fie tratată cu grijă, atenție și afecțiunea corespunzătoare. Dacă te vei judeca și vei fi judecat constant, vei ajunge să fii deconectat de tine, iar acest lucru te face să te simți inconfortabil în propria ta piele, ceea ce te face să fii și mai singur. Iubește-te mai mult pe tine!
Fii sincer cu tine
A nu fi onest este un obicei prost în general, dar a nu fi cinstit cu tine însuți poate deveni deosebit de dăunător – mai ales dacă încerci să devii mai puțin singur. S-ar putea sa te simți singur dacă ascunzi unele adevăruri de alții și eventual, de tine însuți. Este imperativ să ai pe cineva cu care să spui adevărul și cu care poți să fii sincer …Și ar trebui să fii sincer cu tine în ceea ce privește punctele tale forte, precum și lipsurile tale. Așa îți va fi mai ușor sa te conectezi la oamenii din jurul tău. În cele din urmă, a te motiva din singurătate înseamnă adesea să te uiți la obiceiurile tale și să îți dai seama dacă vei face lucrurile mai ușoare sau mai dificile pentru tine. Întreabă-te dacă ceea ce faci te ajută să te simți mai conectat emoțional cu oamenii din jurul tău sau te lasă să te simți izolat din punct de vedere emoțional iar dacă obiceiurile tale sunt dăunătoare, cere ajutor unui profesionist.
Uneori e nevoie să fii singur, însă fără a te simți singur. Poți fi confortabil cu gândurile tale – fie că este vorba de meditație, practică de mindfulness sau psihoterapie. Învață să fii bine cu tine și când ești singur. Odată ce ai ajuns la acel moment, orice situație socială poate fi mai ușor de acceptat.