Lucrul de acasă pentru părinţii cu copii: sfaturi să nu o ia razna!
Odată ajunși în situația de a sta acasă pentru mai mult timp cu copiii și să și muncim în același timp, începem să rămânem destul de rapid fără idei pentru a ne obține câteva minute de liniște în care să rezolvăm problemele urgente de serviciu. Noi ne frustrăm, copiii se plictisesc și devin irascibili, și adesea simțim că nici treaba nu ne-o facem bine, nici de copii nu ne ocupăm cum trebuie.
Cum să ne pregătim mintal?
Pentru perioadele lungi, în care trebuie să stăm acasă cu cei mici și să și lucrăm, trebuie să fim pregătiți atât noi, cât și cei mici. Trebuie să știți că cei mici vor atenția voastră nu pentru a vă deranja și sâcâi, ci pentru că adoră să fie în preajma părinților, și nu înțeleg de ce sunteți acasă, dar nu sunteți dispuși să vă jucați neîntrerupt.
În plus, trebuie să fiți răbdători și cu propria persoană pentru că nu dăm randament la nivelul la care am putea lucra dacă am fi la birou, fără omuleți mici și plini de energie care au nevoie de atenția noastră. Ușor, în tihnă, cu optimism și răbdare se pot realiza toate.
Trucuri pentru a eficientiza ambele roluri
E drept, trebuie să cobori puțin standardele pentru ambele roluri pentru a evita să clachezi. Cu toate astea, sunt câțiva pași pe care i-ai putea urma pentru a face lucrurile să se desfășoare mai bine:
- Lucrează în etape. La jumătate de oră, ia o pauză în care să te joci fizic cu copiii. V-ați ascunselea, leapșa, joc de construcție, orice astfel încât să vă conectați, iar copiii să se bucure de atenție neîntreruptă. Anunță că urmează să vă jucați iar peste puțin timp.
- Pune-le jucăriile la nivelul lor. E drept, toate o să fie împrăștiate în toată casa, dar mai bine să se joace cu ce vor ei, decât să te strige la fiecare 5 minute.
- Încuie în dulapuri substanțele și obiectele periculoase. Într-o fracțiune de secundă o joacă se poate transforma în tragedie, deci fiți siguri că spațiul de joacă este unul securizat.
- Începe munca cu prioritățile. Lucrează în etape, concentrat în momentele de liniște și încearcă să iei laptopul în camera de joacă dacă copiii își pierd răbdarea.
- Respect programul copiilor. Un copil care nu doarme sau nu mănâncă când are nevoie este un copil irascibil, ușor de supărat, un copil care are nevoie de multă atenție din partea ta.
- Lucrează mai ales când ei dorm. Lasă curățenia, gătitul și alte treburi casnice. Când cei mici dorm, trebuie să profiți cel mai mult de liniște și să lucrezi. Pe restul le faceți împreună, când se trezesc.
Câteva activități pentru copii care ne pot oferi momente de liniște
E perfect normal, sănătos și recomandat ca un copil să vrea să stea cu părinții lor. Facem cu toții eforturi considerabile să stăm cât mai mult cu ei, ne bucurăm când îi vedem sănătoși și fericiți, dar și independenţa lor are scop clar în dezvoltarea autonomiei și a maturității emoționale. Trebuie precizat că cei mici au nevoie de supravegherea noastră pentru a fi în siguranță și chiar dacă suntem cu ochii în laptopuri, tot trebuie să aruncăm o privire și la ce fac ei.
Iată câteva activități ușoare pe care le pot face în siguranță:
- Pe foi, pe șevalet, pe textil, cu culori solide sau lichide, pictatul este o activitate plăcută. Asigurați-vă că lucrează cu culori non-toxice.
- Construcția cu cuburile din lemn. Oferiți o idee, o sugestie și pregătiți-vă să vă cheme să vă arate ce au construit.
- Trasee cu mașinuţele – puțin scotch negru pentru drum și câteva mașinuțe pot avea un succes răsunător.
- Spălatul jucăriilor. Puneți dopul la chiuvetă, câteva cârpe pe jos și puțin șampon pentru copii. O să rămână o mică baltă, dar măcar o să le placă și o sa fie prinși în activitate.
- Faceți beznă în casă și dați-le lanterne. O să rămâneți surprinși cât de mult le place să își descopere camera la lumina lanternei.
- Joacă liberă. Nu trebuie să le spuneți mereu ce să facă. O să rămâneți surprinși de câtă creativitate au la dispoziție dacă sunt lăsați să o descopere.
În final, aveți răbdare cu ei și cu voi, fiți veseli, jucați-vă cât de mult posibil și bucurați-vă de prezența fiecăruia.