Autoizolarea şi comportamentele neobişnuite
Autoizolarea prelungită poate avea efecte foarte greu de suportat pentru o mare parte dintre oameni. Obișnuiți cu libertatea de mișcare, cu socializarea, cu entertaining extern, comportamentul unor oameni în aceste condiții poate fi profund afectat, simptomele unor boli psihologice și fizice se pot agrava, iar relațiile cu cei din casă pot trece prin schimbări negative.
Care sunt principalele semne care arată că suntem afectați de autoizolare?
Pentru început, semnele că autoizolarea pe termen lung ne afectează pot fi discrete: lipsa apetitului, sau din contră, apetit mărit, dereglări ușoare ale somnului, apatie. Pe de altă parte, unele semne negative ale autoizolării prelungite sunt mult mai periculoase și pot afecta considerabil calitatea vieții:
- Insomnia – lipsa plimbărilor în aer liber, a interacțiunii cu alți oameni, lipsa unei activități susținute, poate afecta serios somnul, iar insomnia să se instaleze destul de ușor. Pe termen lung, lipsa somnului afectează procesele cognitive, favorizează apariția instabilității emoționale și dereglează toate procesele vitale ale vieții.
- Atacuri de panică – acestea dau senzație de moarte iminentă, crează tensiune în corp, omul în cauză nu mai poate respira și are un sentiment ca și cum ar rămâne fără spațiu, că se micșorează camera în care locuiește
- Stări depresive – confundată uneori cu plictiseala sau cu lipsa de entuziasm, depresia se strecoară în mintea noastră încet, dar sigur. Nu mai vrei să te schimbi de pijamale, nu mai faci duș, nu-ți mai suni prietenii, petreci ore întregi gândindu-te la cele mai sumbre scenarii.
- Tulburări alimentare – pe lângă apetitul scăzut sau crescut, tulburările alimentare serioase ne pot face să nu mai mâncăm zile întregi, sau chiar să mâncăm până vomităm sau ni se face rău. Tulburările alimentare sunt rezultatul stresului crescut și a incapacității de a face față în mod sănătos acestuia.
- Gânduri suicidale – unii oameni pur și simplu ajung să nu mai vadă nicio ieșire din situația în care se află, exceptând moartea. Pot fi gânduri trecătoare, sau pot ajunge gânduri obsesive.
Cum și de unde ne luăm resursele pentru a trece de perioada de autoizolare?
Această perioadă este una dificilă pentru toți oamenii. Unii și-au pierdut slujbele, alții sunt departe de persoanele iubite, unii nu mai au resurse pentru a trăi, iar alții, pur și simplu sunt copleșiți de tot ce se întâmplă, așa că, întrebarea e: ce putem face pentru a ne ajuta?
- Fă-ți o rutină. Chiar dacă ești acasă de săptămâni întregi, asta nu înseamnă că nu poți respecta un program. Mănâncă la ore fixe, culcă-te la ore decente, citește, gătește, fă sport acasă
- Sună zilnic rudele sau prietenii. Știi cum spuneai că nu ai timp niciodată să îți suni foștii colegi? Acum e momentul ideal!
- Urmează un curs online! Există o multitudine de cursuri online gratuite pe care le poți urma! Folosește timpul acestea să crești emoțional și intelectual.
- Reorganizează tot ce prinzi! Curățenie în debara? Garderoba este copleșitoare? Trebuie să dai o mână de lavabilă? Acum e timpul să le faci pe toate, ușor, în tihnă!
La cine apelăm când suntem copleșiți de sentimente negative?
Uneori, sentimentele negative trec de la sine în câteva zile! E normal să ne lăsăm copleșiți de emoții negative uneori, dar când deja trec săptămâni și sentimentele sunt în proporție covârșitoare negative, atunci trebuie să luam ceva măsuri. Stabilirea unei rutine și discuțiile cu persoanele dragi pot fi insuficiente, așa că puteți apela cu încredere la consilierea psihologică online, fiind unele chiar gratuite.