Cum comunici cu adolescenţii temperamentali
Adolescenții, copii foarte aproape de maturizare, se confruntă adesea cu dificultăți în a se face înțeleși cu adulții din viața lor. Sunt copleșiți din punct de vedere hormonal, corpul și vocea se schimbă zi de zi, anturajul se schimbă și vine la rândul său cu o presiune socială greu de înțeles de părinții vremurilor noastre. Nu e de mirare că sunt irascibili și pare că efectiv nu ajungi la ei. Așadar, cum să putem vorbi cu ei, astfel încât să nu ajungem la conflict?
Pentru că ştim că îţi doreşti tot ce este mai bun şi vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătate, Farmaciştii Catena îţi recomandă cardul Safe for You care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepţie şi pentru uz feminin cu până la 25% REDUCERE. Cardul se eliberează pe loc la Catena, după completarea unui simplu formular, iar tu beneficiezi de reduceri, promoţii şi campanii de informare create de către specialiştii Catena, cu gândul la sănătatea ta.
· Vorbește deschis
Nimănui nu îi place să se vorbească pe ascuns despre el și cu toții simțim când ni se ascunde adevărul, iar adolescenții, având imagine de sine în formare, nu știu cum să gestionează momentele în care se simt păcăliți sau „duși de nas”.
Adolescentului din viața ta, vorbește-i sincer, din inimă, cere-i părerea și lasă-l să facă parte din procesul decizional, mai ales când e vorba de aspecte care îl privesc și pe el. Brainstorming-ul trebuie să fie o metodă aplicată frecvent la toate discuțiile voastre de familie.
· Nu îl cicăli pentru orice prostie
Au alte priorități decât avem noi, se concentrează mult asupra relațiilor cu ceilalți de vârsta lor, au un ritm specific, pe care rar îl înțelegem, așa că nu e de mirare că tot timpul îi batem la cap să îndeplinească anumite sarcini.
E drept, ne scoate din minți să îi vedem cum „pierd” vremea sau cum ne ignoră fățiș, dar atunci când îi anunțați că au ceva de făcut, faceți-o în mod simplu, clar, fără șansă de negociare și nu evitați să îi informați care sunt și consecințele neîndeplinirii sarcinilor anunțate.
De precizat că pedeapsa e ceva total diferit față de consecință! Pedeapsa la vârsta aceasta ( și în general) e ceva ce naște ranchiună și îngreunează comunicarea. Consecința naturală e ceva logic, care urmează să se întâmple și îi afectează viața în anumită măsură. De exemplu e preferat să spuneți „Dacă nu îți strângi acum hainele murdare, nu vei avea cu ce să te îmbraci” decât „Fă curățenie acum, altfel nu ieși afară!”
· Vorbește-i și despre calitățile lui
De cele mai multe ori, au un talent atipic de a ne scoate din sărite și sărim coarda în a le scoate în evidență defectele, nu calitățile. Atunci când avem o dispută cu un adolescent, de preferat e să îi spunem că ne deranjează comportamentul lui, nu persoana lui în sine și e mai mult decât recomandat să spunem ce fel de sentimente trezește în noi comportamentul său neplăcut.
Dacă le vorbim cu maturitate, le dăm un exemplu pozitiv în ceea ce privește metodele de reacție la situațiile neplăcute. E drept, dacă avem răni nerezolvate, un adolescent temperamental are talentul de a scoate totul la iveală. Nu îți demoraliza copilul doar pentru o greșeală, nu anula tot ce poate să facă sau ce calități are pentru că o neatenție nu îl definește cu totul.
· Tratează-l ca pe un adult
Parcă ieri îl țineai la piept, învăța să facă primii pași, repeta primele cuvinte și azi îți răspunde puțin obraznic. Parcă ieri îi tăiai mâncarea în farfurie și azi e capabil să își prepare singur mâncare. Copilul tău o să rămână mereu asa, dar asta nu înseamnă că este bebeluș.
Sigur, îl poți ajuta și susține necondiționat, dar scopul tău ca părinte e să îl ajuți să devină independent, să își poată lua zborul din cuib, iar unde ajunge să poată avea grijă de el.
Vorbește-i sincer, ajută-l cu un sfat, dă-i un exemplu bun, lasă-l să se lovească și de greutățile vieții și nu îl învăța să creadă că este cel mai bun la orice, ci învată-l să se descurce practic, în situațiile de zi cu zi.