5 lucruri pe care le vei descoperi la tine în perioada distanţării sociale
Se pare că distanțarea socială devine un stil de viața la care trebuie să ne adaptăm cât mai repede pentru a ne ține în siguranță pe noi, pe cei dragi nouă și pe toți cu care putem interacționa.
A păstra distanța față de străini e ceva ce trebuia să se întâmple și înainte de pandemie pentru că arată acceptarea spațiului personal și respectarea acestuia. Când vine vorba de familie și prieteni, îmbrățișările, săruturile, mângâierile, aproprierea fizică ajută la consolidarea relației și favorizează eliberarea endorfinelor, iar pentru a-i proteja, alegem să păstrăm distanța.
Cu toate inconvenientele și cu toate provocările cu care avem de-a face, putem spune cu siguranță că descoperim noi aspecte ale personalității noastre, care ne arată că suntem puternici, rezilienți și capabili după cum urmează:
- Ești mai rezistent decât crezi.
Schimbările bruște, șocante la care ai fost supus peste noapte, ți-au dat peste cap întregul sens, dar dincolo de toate supărarea, grijile și neînțelegerile, cumva, poate chiar în sistem de avarie, te descurci.
În toată istoria omenirii, am fost supuși unor provocări de neimaginat, peste care curajoșii noștri părinți și bunici au trecut și au trăit să spună mai departe povestea omenirii, deci nu o pandemie în secolul vitezei este de netrecut. Fii sigur că ai în tine toate resursele să treci peste câteva luni de distanțare socială.
- Știi mai multe decât crezi.
Erai convins că nu știi să gătești, că nu ești priceput la micile reparații casnice, că după ani de relaţie, nu mai ai ce să descoperi nou la partener, dar iată că lunile de distanțare socială și chiar și autoizolare, te-au învățat că poți face atât de multe. Rețete speciale, curățenie în toate colțurile casei, citirea cărților amânate de luni bune… Cu siguranță, la sfârșitul pandemiei o să ieși mai talentat decât ai fost vreodată.
- Ai timp de tot ce îți propui, dacă te organizezi mai bine.
Timpul pierdut în trafic, drumul până la diverse destinații, timpul pierdut în fața ecranelor, adunat și bine gestionat, poate însemna un nou curs online, mai mult timp petrecut cu familia, vorbit zilnic la telefon cu oamenii dragi, deci mult mai multe câștiguri personale.
Secretul e să îți faci un plan de lucru și să te concentrezi asupra lui, cu precizarea că nu trebuie să te simți presat de el, mai ales în zilele în care nu ai chef de absolut nimic. E perfect normal ca în unele zile să fii foarte productiv și în altele să nu ai dispoziția necesară. Nu te lăsa copleșit de astfel de zile. Pierzi ocazii unice de a crește ca ființă umană.
- Introspecția e noua ta armă secretă.
Pentru o mai bună înțelegere a propriilor reacții și a comportamentului nostru, trebuie să ne analizăm cu un ochi critic, dar cu scopul unei îmbunătățiri felul în care ne comportăm.
Începeți cu comportamentele nocive, care vă afectează cel mai mult pe dumneavoastră și pe cei din jurul dumneavoastră. Poate fi vorba de toleranță scăzută la frustrare, de răbufnirile bruște și nejustificate de furie, despre hipersensibilitate.
Începeți să analizați când apar astfel de reacții, ce pare să le declanșeze, poate descoperiți un tipar comportamental dăunător și poate, cu ocazia asta, începeți o schimbare care să va aducă numai beneficii pe termen lung.
- Ai capacitate de adaptare foarte mare.
Ai putut să stai departe de oamenii dragi, ai putut să lucrezi de acasă, ai putut să te descurci cu bani mai puțini sau să faci față tuturor provocărilor, chiar să înveți noi abilități toate acestea, îți demonstrează cât de descurcăreț poți fii în toate situațiile. Ia fiecare situație ca pe o provocare să devii mai bun, mai înțelept.