Durere vs. suferinţă
A vorbi despre suferință, despre durere, poate fi o provocare, nu doar pentru vorbitor ci și pentru ascultător. A descrie modurile în care se poate vindeca suferința/ durerea este mai mult decât cercetare, curaj, muncă asiduă.
”Mă doare….sufletul!” sau ” Au, mă doare măseaua/ capul/ gâtul/ spatele”…
De câte ori în viața nu auzim aceste cuvinte. Dacă începutul este ”mă doare”, important este ce urmează după aceste două cuvinte.
Atunci când apare cuvântul suflet, inimă (la figurat!) e clar că suferința este la nivel de emoție, de sentimente, de dorințe. Că această durere este mai degrabă una psihologică, emoțională, care îți creează percepția că ești bolnav, că te doare totul. Că nimic nu te poate ajuta, iar suferința pe care o simți până în străfundul ființei tale nu are leac.
Când însă spui ”Mă doare….ceva ce poți defini, adică capul, piciorul, mâna, măseaua, atunci acest tip de durere este una la nivel organic ce poate fi rezolvată de cele mai multe ori prin intervenții diverse și tratamente medicale. Durere se referă mai mult la partea de durere somatică, dar poate fi folosit și ca sinonim al suferinței..
Ce faci însă când cele două durerea și suferința se combină?
Dacă la nivel fiziologic știm că sunt asemănări între noi oamenii, când vorbim despre emoții și sentimente lucrurile se schimbă. Aceasta și deoarece fiecare individ își trăiește simptomele de boală în mod particular, iar ceea ce el exprimă la nivel verbal, este influențat fără doar și poate, de anumiți factori interni sau externi. Un exemplu ar fi anxietatea la un pacient cardiac ce poate declanșa o criză precordială, doar prin frica de boală, sau de ceea ce ar putea să se întâmple.
Simptomatologia poate fi tradusă prin suferință mai mare sau mai mică, durere moderată sau accentuată în funcție de zona în care se manifestă. Există zone pe care le investim cu o mai mare semnificație – inimă, abdomen, cap, etc. În funcție de zona interesată, prezentarea la medic este mai rapidă sau din contră. Dacă te doare inima, alergi către spital. În schimb dacă te doare o mână, sau un picior, tergiversezi până durerea atroce își spune cuvântul sau poate că toleranța la durere la unii oameni pentru astfel de zone este mai mare.
Dacă ar fi să scriu acum din perspectiva pacienților politraumatizați, unde trauma este o experiență trăită cum spune Babette Rothschild, aș spune că durerea și suferința sunt un tot. Sentimentele de neputință, de durere fizică, de negare, de pierdere care apar în cazul unei traume, pot fi copleșitoare. Pentru ei nu există diferență între durere și suferință.
Dacă ar fi să vorbesc de momentele tragice din viața noastră în care pierdem persoane dragi, aici este vorba de suferință psihică, de acutizare a acelui sentiment de a pierde ceva drag, ceva ce nu va mai apărea în viața noastră și acea suferință va trebui să fie integrată, acceptată.
Dacă vorbim despre suferință din dragoste, despre modul în care îndrăgostitul se exprimă -”mă doare sufletul, mă doare inima!” simțind ca pe o durere fizică, acea pierdere a iubirii, a idealizării persoanei iubite.
Spre deosebire de durere, suferința este mai des întâlnită ca descriere a unei suferințe mentale sau emoționale; uneori însă și pentru a spune despre o durere în sens general, un sentiment, sau o trăire neplăcută.
”E de dorit să nu luăm în sens ad litteram aceste cuvinte pentru simplul fapt că durerea sau suferința somatică implică trăire conștientă și aspecte emoționale, iar cea mentală implică structura neuronală cerebrală, și fiind o trăire emoțională presupune aspecte fiziologice importante”.( Doina Coşman – Psihologie Medicală – 2010).
Rolul unei suferințe la nivel somatic și mental ne activează hormonii de stres – cortizol, ne motivează sistemele de coping – luptă sau fugi și întărește anumite comportamente, în acest mod contribuind la modul în care persoana își gestionează suferința.
Este importantă descoperirea și diagnosticarea corectă a tipului de suferință/durere, indiferent de felul ei, fizică sau psihică, iar consecințele acesteia trebuie să fie și ele analizate și acceptate, așa încât să le poți integra și să poți avea o viață.
Farmaciştii Catena recomandă suplimentele alimentare efervescente de la Naturalis ce contribuie la funcţionarea optimă a organismului, fiind o soluţie eficientă pentru a ne bucura de un corp şi o minte sănătoasă cât mai mult timp. Mai multe detalii despre suplimente găsiţi AICI.