Puterea unei mame singure – mama eroină!
Când iluzia familie tradiționale se stinge, iar realitatea de a-și crește copilul singure le izbește pe mame, apar de obicei două categorii mari de reacții: deznădejdea sau îmbărbătarea. Ambele tipuri de reacție sunt normale, de multe ori se împletesc într-o spirală care o obosesc pe mamă și o fac să se simtă copleșită.
De unde vine puterea unei mame singure?
În zilele noastre, unei mame singure i se pun multe responsabilități în spate, peste noapte și nici societatea nu pare să o susțină cum se cuvine, iar presiunea este adesea copleșitoare. De unde își ia o astfel de mamă energia? Răspunsul este simplu: copilul. Copilul oferă iubire necondiționată, oferă susținere și tandrețea atât de necesară și, în același timp, vine la rândul lui cu nevoi suplimentare, dar firești.
Mama singură trebuie să îmbine blândețea cu rigurozitatea, buna organizare cu libertatea și relaxarea, în timp ce are serviciu și se ocupă și de responsabilitățile gospodărești. Nu e de mirare că uneori se simte sleită de puteri și cu greu se adună, dar o face de fiecare dată cu tăria unei leoaice care luptă pentru puiul ei.
Cum vorbești cu copilul rămas fără figură paternă?
Una dintre cele mai dificile responsabilități apărute subit în viața unei mame singure este suplimentarea rolului patern, cel puțin pentru o perioadă. Sigur, rar se întâmplă ca un copil să rămână brusc fără tată pentru că de cele mai multe ori, deși era prezent fizic, era indisponibil din punct de vedere emoțional, iar tranziția rolului către mamă se face în timp.
Copilul rămas fără figură paternă se află într-o situație nouă, greu de gestionat emoțional. Pe o parte se simte abandonat, pe cealaltă parte caută vinovat (adesea mama) și chiar ajunge să se simtă el cel vinovat. Pentru un copil care acceptă cu dificultate această situație este foarte important să se simtă în siguranță, să i se confirme că nu e vina lui, orice s-ar întâmpla, el este iubit și acceptat.
Cum își dozează energia o mamă singură?
Pentru orice om, un rol nou consumă energie, resurse, vine cu o încărcătură emoțională puternică, iar mama rămasă singură trebuie să își facă un ritm propriu, în care să funcționeze pe toate planurie dacă nu eficient, măcar suficient de bine. La ce trucuri apelează pentru a se descurca?
- Renunţă la aşteptările prea mari. Suntem învățați că femeia trebuie să le facă pe toate perfect, să arate impecabil, să fie veselă tot timpul. Evident, acestea sunt niște idei nu doar demodate, dar și periculoase pentru sănătatea mentală a femeii. Uneori mai și clacăm, uneori greșim, uneori suntem pur și simplu epuizate, iar asta nu înseamnă că suntem eșecuri, ci doar trebuie să ne redresăm.
- Acceptă orice fel de ajutor. Mama singură înțeleaptă acceptă ce ajutor i se oferă pentru că știe că trebuie să fie în primul rând ea bine, apoi se poate ocupa eficient de toate celelalte responsabilități. Vecini, rude, prieteni, cu toții reprezintă un aliat de nădejde pentru sănătatea mentală și emoțională.
- Este sinceră cu ea. Una dintre calitățile pe care o mamă singură trebuie să le aibă este sinceritatea. De multe ori ne mințim singuri, nu acceptăm adevăruri greu de suportat, dar această mentalitate ne îngreunează procesul de recuperare și ne facem să ne simțim mai vinovate decât trebuie. Acceptă ce ti-e greu, acceptă că te simți copleșită câteodată, acceptă ce ești acum.
În final, mama singură o să se lupte și cu morile de vânt pentru ca familia ei să fie bine și ca al ei pui să fie liniștit. Uneori judecăm o mamă fără să înțelegem ce luptă duce în spatele ușilor închise, asa că mai bine ajutăm măcar cu o vorbă bună.