Femeile, bărbații, stresul și sexualitatea
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că stresul a ajuns una dintre cele mai mari probleme ale omului care trăiește la începutul mileniului trei. Concluziile recente ale cercetătorilor atrag atenția asupra faptului că bărbații și femeile reacționează diferit atunci când sunt stresați. Unul dintre studii, publicat în Journal of Personality and Social Psychology, demonstrează că femeile sunt mai expuse decât bărbații când vine vorba despre stres continuu. Același studiu a evidențiat și faptul că femeile simt mult mai des decât bărbații că nu au control asupra propriilor vieți.
De unde apar diferențele?
Asociația Americană de Psihologie a elaborat un chestionar prin care a ieșit la lumină faptul că femeile, mai mult decât bărbații, declară că sunt supuse unui stres intens. Ce este foarte interesant este că aproximativ jumătate dintre femeile chestionate au spus că nivelul stresului s-a amplificat în ultimii cinci ani – spre deosebire de bărbați, dintre care 39% au susținut acest lucru. De unde apar diferențele? O parte dintre specialiști consideră că treburile pe care le fac în general femeile, ca de exemplu îngrijirea copiilor sau a unor rude în vârstă, sunt activități foarte solicitante; mai ales atunci când se desfășoară după orele de program de la serviciu. Până la tensiunile care apar între partenerii intimi, este doar un pas.
Sunt poveri suplimentare care generează inclusiv probleme de sănătate pe termen lung. Un alt studiu, care a avut că subiecți asistente medicale și femei care îngrijesc persoane cu handicap mai mult de nouă ore în fiecare săptămână, a scos la lumina faptul că aceste femei prezintă un risc în plus de a dezvolta boli ale arterelor coronariene sau de a suferi un atac de cord.
În altă ordine de idei, bărbații, de la care societatea așteaptă în mod „tradițional” să asigure veniturile, sunt mult mai stresați decât femeile din punct de vedere al finanțelor.
În ce fel este afectată sexualitatea?
Probabil este deja clar pentru foarte mulți dintre noi că, atunci când mintea este prea preocupată de tot felul de griji, intimitatea dintre parteneri nu este cea la care sperau iar plăcerile sunt departe de a fi satisfăcute. Sexologul Joan Price spune că „indiferent dacă se întâmplă cu partenerul sau atunci când folosiți jucăriile sexuale, actul în sine generează plăcere psihică”, considerând că „orgasmul reprezintă cheia eliberării de stres”.
Însă stresul nu afectează viața sexuală doar pentru că îți ține mintea ocupată cu altceva, ci și pentru că organismul nu reușește să se relaxeze. Este concluzia unui studiu apărut în Jurnalul de Medicină Sexuală, studiu efectuat pe două categorii de femei: unele cu un nivel ridicat de stres și unele cu un nivel mediu. Specialiștii au măsurat gradul de excitare al tuturor subiecților în timpul vizionării unor imagini erotice. Așa cum probabil te aștepți, femeile foarte stresate au avut un grad de excitare inferior celor mai puțin stresate.
Farmaciștii Catena recomandă MaxiMag pentru a reduce intensitatea stresului prin aportul optim de magneziu. Conține suplimente alimentare cu beneficii dovedite pentru sănătatea organismului, reducând senzația de oboseală și contribuind la funcționarea normală a sistemului nervos. Mai multe detalii despre produs găsiți AICI.