Te bărbierești? Citește mai departe!
Sunt foarte mulți bărbați care nu își pot începe ziua fără să simtă acea senzație de “prospețime” pe care le-o oferă bărbieritul. Este, de asemenea, un obicei pe care și l-au format pentru a-și personaliza aspectul și stilul, uneori chiar pentru a transmite un mesaj sau pentru a sublinia o atitudine.
Conform opiniei specialiștilor care au studiat descoperirile arheologice, acum mai multe zeci de mii de ani bărbații își scurtau părul de pe față cu ajutorul marginilor mai ascuțite ale scoicilor. Din datele care există până acum, primele ustensile pentru bărbierit au apărut acum aproximativ 5000 de ani. Celebrul “brici” este menționat că fiind folosit și vândut în Marea Britanie încă de acum 300 de ani iar la începutul secolului XX, în Statele Unite deja apăruseră faimoasele “barber shops”.
Aparat sau mașină de ras?
Un aspect foarte important când vine vorba despre bărbierit este ritmul în care crește părul facial al fiecărui bărbat. Pentru unii poate fi o chestiune de alegere, însă pentru alții s-ar putea să fie o necesitate. Moda, de-a lungul timpului, a făcut că majoritatea bărbaților să aibă în anumite perioade mustăți stufoase, celebra barbă de tăietor de lemne sau tenul complet lipsit de par facial. Evident, actorii și cântăreții celebri au fost cei care au dat tonul de cele mai multe ori pentru un stil sau altul în care bărbații au ales să își poarte bărbile.
O altă discuție legată de aranjarea părului facial, care împarte bărbațiîi în două tabere: cea despre folosirea unui aparat de ras sau a unei mașini de ras. Este, dincolo de orice, vorba despre preferințe. Briciul, deși din ce în ce mai folosit, este totuși doar pentru cei care stăpânesc suficient de bine mânuirea lui. Cea mai comodă variantă o constituie mașina de ras, fiind în același timp și cea mai rapidă modalitate de a te bărbieri. Pentru cei care își doresc o barbă aranjată într-un fel anume, mașină de ras este o opțiune preferabilă și pentru că ii pot fi atașate anumite accesorii ajutătoare.
Cum este cel mai bine să te bărbierești?
Ideal este să pregătești pielea feței pentru bărbierit, pentru că nu îți dorești să ai răni peste tot sau să se irite. La nivelul feței, pielea este foarte sensibilă și ar fi bine să cureți tenul cu un gel special înainte de a trece la acțiune. Pentru deschiderea porilor se recomandă aplicarea unui prosop fierbinte în zona respectivă timp de 2 minute sau expunerea tenului la abur. O idee bună ar fi să te bărbierești dimineața după ce îți faci duș, pentru că în timp ce faci duș porii au suficient timp să se deschidă. Pentru bărbații care au un ten extrem de sensibil sau care își doresc un plus de confort, cremele sau uleiurile „pre-shave” reprezintă o alegere foarte bună.
Tehnicile de bărbierit includ felul în care este direcționată mașină (sau aparatul) de ras, tipul și ordinea mișcărilor care trebuie efectuate. Bine-nțeles, oamenii sunt diferiți iar aceste tehnici trebuie adaptate în funcție felul în care crește părul și în funcție de zona care urmează să fie rasă. Este foarte important să nu apeși, indiferent care este accesoriul pe care l-ai ales pentru a te bărbieri, și trebuie să ții cont că nu trebuie să razi o porțiune prea mare dintr-o singură mișcare, ci porțiuni de 1-2 centimetri. De asemenea, nu este bine să treci dintr-o singură mișcare de la o zona a feței la altă – de exemplu, după ce îți bărbierești obrazul nu este recomandat să ajungi și în zona gâtului din aceeași mișcare.
Odată ce ai terminat cu eliminarea părului facial, cel mai bine este să te clătești cu apă cât mai rece pentru că porii să se închidă. Este bine să tamponați tenul cu un prosop curat după ce v-ați bărbierit, nu să frecați pielea fetei. Următoarea faza este aplicarea aftershave-ului sau a cremei de după bărbierit, în funcție de preferințele fiecăruia. În cazul în care apar anumite probleme dermatologice la nivelul tenului, prima variabilă care trebuie înlocuită o constituie produsele cosmetice pe care le-ai folosit. În cazul în care ai un ten acneic, sensibil sau uscat, cel mai bine este să optezi pentru produse cosmetice care nu conțin alcool.
Farmacistii Catena recomandă Genera Men, spumă de bărbierit cu ulei de cocoș. Datorită substanțelor emoliente conținute, precul uleiul de cocoș și extractul de aloe vera, facilitează realizarea unui bărbierit ușor și eficient. Mai multe detalii despre produs găsiți AICI.