Depresia omului modern – o altă perspectivă
Depresia, acest cuvânt nou în vocabularul ultimelor generații, devine din ce în ce mai des folosit. Bunicii noștri aproape că nici nu-l foloseau, iar noi deja primim tot mai multe astfel de diagnostice. Deseori auzim de un cocktail de depresie, anxietate și stres. Dar de ce? Ce s-a întâmplat cu umanitatea de s-a ajuns aici? Cum și când am reușit să ne degradăm atât de mult funcțiile sistemului nervos?
Depresia de azi, melancolia de ieri?
Melancolia, nostalgia, acestea au existat dintotdeauna, ba chiar erau și mai pronunțate ca astăzi dacă ne gândim la muzica generațiilor trecute care era foarte poetică, foarte sensibilă și chiar cu note și acorduri triste. Oamenii de atunci iubeau romanțele, erau nostalgici și melancolici și romantici, dar toate acestea fără a fi și depresivi…
Când s-a născut, de fapt, depresia
Este normal să ne întrebăm când și cum s-a născut depresia zilelor noastre dat fiind că generațiile trecute au traversat războaie și foamete, au trecut prin strămutări și dezrădăcinări și totuși… nu s-au sinucis acuzând depresia. Ce s-a întâmplat cu noi? Ce s-a întâmplat cu omul modern care la o primă deziluzie se gândește la suicid? Depresia, deși a existat dintotdeauna, era mai degrabă un cuvânt din DEX și nu o afecțiune care să creeze victime.
Evoluția umanității, o cauză a depresiei?
Evoluția are întotdeauna și părți negative, iar depresia omului modern pare a fi o consecință a evoluției. De ce spun asta? Cauzele depresiei nu au putut fi elucidate pe deplin nici până în ziua de astăzi și se crede că este vorba de o combinație între perturbările biochimice care apar la nivelul creierului și diferite cauze psihologice, legate de personalitate, sau sociale, legate de stres, de exemplu. Ei bine, în profunzime este, de fapt, vorba de o inadaptare la brusca evoluție a lumii.
Să ne uităm în trecut…
Bunicii noștri au trăit vremuri fără curent electric, iar noi avem acces la internet. Nu e cumva prea repede făcută această tranziție?
Bunicii noștri nu știau prea multă carte, iar noi avem acces la toată informația din lume printr-un singur click.
Bunicii noștri munceau fizic pentru a-și câștiga pâinea, iar noi petrecem ore în șir, în fiecare zi, pe un scaun, la birou, stresându-ne și obosindu-ne psihic.
Bunicii noștri nu respirau aer poluat, nu erau intoxicați cu știri senzaționale și mâncau fructe și legume doar în sezonul fructelor și legumelor. Ei bine, iată că toate acestea definesc întocmai cauzele depresiei și explică întocmai de ce omul modern se confruntă cu ea.
Depresia ne-a intrat în ADN
Fără a fi vorba de vreun studiu medical, ci doar de o afirmație metaforică, putem spune că depresia ne-a intrat în ADN și trebuie să învățăm să trăim cu ea și să o controlăm. Fără îndoială noi trăim o etapă de tranziție majoră în evoluția umanității și chiar ne putem întreba cât mai durează până ne vom teleporta? Poate nu noi, poate nu copii noștri, poate nu nepoții noștri, dar va veni și ziua aceea. Probabil că nici acum sute de ani nu avea cineva viziunea internetului și a transferului de date…