Înțărcarea pas cu pas
Înțărcarea este un proces deseori greu și anevoios pentru mame, prin care bebelușii alăptați la sân sunt introduși pe alimentație solidă și lapte praf. Majoritatea experților în sănătate recomandă bebelușilor să înceapă să mănânce alimente solide după vârsta de 4-6 luni. După 6 luni este recomandat să se consume alimente solide, deoarece în laptele matern nu se găsesc nutrienţi suplimentari precum fierul, zincul, vitamina B și D. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca bebelușii să fie hrăniți cu lapte matern în primele 6 luni de viață, alături de alte alimente până la vârsta de cel puțin doi ani.
Pașii spre o înțărcare ideală
În mod ideal, primul pas către înțărcarea bebelușului constă în introducerea alimentelor solide, alături de laptele matern în jurul vârstei de 6 luni. Procesul de înțărcare continuă până în momentul când laptele matern este complet înlocuit cu alimente și băuturi. Pentru început, laptele matern va rămâne sursa principală de nutrienți pentru următoarele luni.
Un copil de 7 luni mai primește aproape 93% din necesarul de calorii din lapte, iar la copii între 11-16 luni, laptele asigură jumătate din aportul zilnic de calorii. Procesul de înțărcare poate dura de la câteva zile până la câteva luni, de fapt durează atâta timp cât mama și bebelușul doresc.
Mesele constituite din lapte matern trebuie înlocuite treptat cu mâncare solidă și trebuie la început să i se ofere bebelușului alimente care nu au gusturi prea puternice sau amare, cum ar fi: mărul, banana, cartoful dulce sau morcovul.
Când mama decide să înțarce copilul trebuie să o facă treptat, deoarece o oprire bruscă a alăptării poate duce la înfundarea canalelor mamare și apariția mastitei, însă poate să apară și o schimbare bruscă asupra sistemului digestiv și imunitar al bebelușului.
Dacă mamele își reiau activitatea cotidiană și merg la serviciu, pot păstra pentru început masa de dimineață, și cea de seară să fie formate exclusiv din lapte matern.
Înțărcarea înainte de 6 luni
Dacă mama dorește sau nu mai poate să alăpteze până la vârsta de 6 luni a micuțului, pentru început trebuie să înl ocuiască o masă compusă din lapte matern cu o sticlă de lapte praf. Mama poate constata că în sâni se simte mai puțină tensiune, fiind mai moi, astfel că organismul se adaptează pentru a produce mai puțin lapte. Cu fiecare masă introdusă bebelușului (formulă lapte praf sau alimente solide) secreția lactată scade și înțărcarea se efectuează blând.
Înțărcarea după 6 luni
Pe măsură ce bebelușul crește și începe să mănânce alimente solide, adică după vârsta de 6 luni, alăptarea devine în mod natural mai puțin frecventă în timp. După vârsta de 1 an când copilul ajunge să mănânce mese complete și gustări sănătoase, alăptarea vine doar ca o completare.
Mulți bebeluși, deși sunt hrăniți bine, doresc să fie alăptați la sân ca să se „alinte” și să o simtă pe mamă aproape. Cu toate acestea, dacă mama dorește să reducă și mai mult alăptarea, trebuie să renunțe la alăptat, oferindu-i bebelușului un biberon cu lapte praf. Studiile arată că laptele de vacă sau de capră poate fi inclus în alimentația copilului după vârsta de 1 an.
Înțărcarea naturală
Mamele pot sa aleagă și varianta în care să alăpteze până când dorește copilul, înțărcare cunoscută sub denumirea de „înțărcare condusă de copil”, procesul fiind de cele mai multe ori lent și treptat. Mamele au relatat că cei mici își „pierd interesul” într-o bună zi. Când copilul este alăptat mai rar, organismul mamei încetinește producția de lapte matern, dar acest fenomen poate dura de la câteva zile sau chiar săptămâni, pentru ca sânii să se adapteze.
Prin înțărcare, mama trebuie să înțeleagă că trebuie să fie blândă atât cu ea, cât și cu copilul. Înțărcarea reprezintă o schimbare importantă, fizic, hormonal, emoțional pentru amândoi, astfel că trebuie făcută cu grijă și cu multă iubire.
Farmaciştii Catena recomandă Setul natural Avent, ideal pentru mama şi nou născut, pachet care conţine o serie de produse esenţiale pentru îngrijirea celui mic. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.
Farmaciile Catena întâmpină mămicile, dar şi femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, cu cardul Mama şi Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de până la 22%.