Cum influențează poziționarea fetală nașterea?
O mare parte a studiilor care s-au efectuat, au arătat că, majoritatea nașterilor decurg mai ușor atunci când bebeluși sunt poziționați cu capul în jos, coloana vertebrală pe partea stângă a mamei, iar fața lui este îndreptată la jumătatea distanței dintre șoldul drept și coloana vertebrală. De-a lungul timpului această poziție fetală a fost considerată singura poziție optimă pentru naștere. Poziționarea bebelușului de la începutul travaliului influențează cât de ușoară va fi rotirea și coborârea fătului prin filiera pelviană.
Ce afectează poziția fătului?
Stilul de viață are un impact enorm asupra corpului nostru și acest lucru poate afecta modul în care femeile își duc sarcinile până la termen, cât și modul în care nasc. Sedentarismul nu încurajează bebeluși să-și găsească poziția optimă pentru naștere. Atunci când gravida stă noaptea pe spate, se creează un spațiu mic pentru făt să se miște și să-și găsească poziția ideală. Multe femei însărcinate stau în picioare perioade lungi de timp, astfel că se limitează spațiul de mișcare al bebelușului.
Cele mai frecvente tipuri de prezentație
Prezentația craniană flectată
Acest tip de prezentație este întâlnită în 95% din nașteri. Varietatea de poziție fetală cea mai frecventă este occiputo-iliacă-stângă-anterioară. Craniul fetal se prezintă la strâmtoarea superioară complet flectat, cu bărbia în piept. Bebelușul poate avea spatele și pe partea dreapta a mamei, fapt ce studiile au arătat că, în acest caz, travaliile durează mai mult. În principiu nu sunt riscuri mari ca aceste nașteri să se complice, poate doar în cazul în care fătul este macrosom.
Prezentația pelviană
Prezentația pelviană este o prezentație longitudinală în care fătul se prezintă la strâmtoarea superioară cu pelvisul care se va angaja și degaja primul. Studiile arată că 3-4% din totalul sarcinilor cu feți unici la termen sunt în poziție pelviană. În mod normal, până în luna a VII -a se află în prezentație pelviană, după care are tendința naturală de a efectua culbuta, trecând în prezentație craniană, conform legii adaptării suprafețelor prin care pelvisul fetal va ocupa regiunea fundului uterin. Nașterile premature dau un procent mai mare de prezentații pelviene, prin faptul că nu realizează culbuta. Dintre factorii implicați în etiologia prezentației pelviene amintim:
- factori materni: utere hipoplazice, malformații uterine congenitale, sinechii uterine, relaxarea peretelui uterin la multipare;
- factori fetali: gemelaritate, macrosomie fetală, prematuritate;
- factori anexiali: oligoamnios, polihidramnios, cordon ombilical scurt, placentă praevia.
Prezentația transversală
Prezentația transversală este aceea prezentație în care axul lung al fătului este perpendicular pe axul lung al uterului. Aceste dispuneri ale fătului au un caracter intermediar în timpul sarcinii, diagnosticul definitiv se stabilește numai în cursul travaliului. Incidența în cazul sarcinilor cu feți unici este de 0,3-1%, iar în cazul sarcinilor multiple incidența ajunge până la 10%. Dintre factorii implicații în apariția prezentație transversale amintim:
- factori materni: gravidele multipare, uter malformat, hipotonie uterină, bazin modificat, fibroame uterine voluminoase, formațiuni ovariene;
- factori fetali: hipotrofie fetală, sarcina gemelară, prematuritatea;
- factori anexiali: cordon ombilical scurt anatomic sau prin circulară, hidramnios.
Farmaciştii Catena recomandă Lactiferon Plus, supliment alimentar recomandat persoanelor ce prezintă dezechilibre ale fierului în organism, inclusiv în restabilirea rapidă a concentraţiei de fier pe durata sarcinii şi alăptării. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.
Pe baza cardului Mama şi Copilul, Farmaciile Catena întâmpină mămicile, dar şi femeile care se pregătesc să rămână însărcinate cu reduceri de până la 22%.
Citeşte şi Cum previi o nastere prematura