Ce înseamnă să ai succes?
Succesul este adesea reprezentat ca prosperitate financiară, prieteni mulţi, petreceri şi distracţie la orice oră, dar aceasta este o interpretare superficială, aşa că… ce înseamnă de fapt succesul și cine e cel mai în măsură să îl definească?
Este succesul rezultatul unei munci intense?
Majoritatea oamenilor își imaginează succesul ca fiind un drum drept, sigur, simplu, la finalul căruia ajungi la acest misterios succes. Rar se vorbește de faptul că pentru a ajunge să consideri că ai succes trebuie să porneșți pe multe drumuri și să eșuezi lamentabil de nenumărate ori până reușești să consideri că ai reușit. Succesul e de fapt drumul plin de obstacole, de pericole și de eșecuri, pe care dacă reușești să îl parcurgi cu demnitate, integritate și înțelepciune, atunci poți spune că ești un om reușit.
Fiecare om vede succesul în alt mod
Dacă ar trebui să definim succesul și am întreba 100 de oameni, niciunul nu ar da aceeași definiție, însă cu toții ar avea măcar ceva în comun: succesul înseamnă să fii mândru cu ceea ce ai reușit în viață, să fii mulțumit. Pentru unii, succesul înseamnă bani, invidia sau admirația celorlalți, iar pentru alții înseamnă că și-au realizat visul, că muncesc cu bucurie sau doar că trăiesc liber, făcând ce le place. De aceea, se poate întâmpla ca un om cu bani puțini să fie mai mândru de ceea ce face decât un miliardar.
Succesul nu înseamnă neapărat bani mulți
Numai un om care a pornit de la zero știe câte nopți nedormite a avut, de câte ori el a rămas fără salariu, de câte ori, a pierdut bani în loc să facă și deși era patron, avea mai puțini bani decât unii angajați. Succesul nu vine peste noapte, iar omul care nu a avut ajutor și susținere și a reușit în viață, are ceva mult mai valoros decât banul: satisfacția că a reușit chiar dacă credea că nu o să o facă vreodată. Obiecte scumpe, mașini luxoase, vacanțe de vis nu înseamnă nimic dacă nu ai conștiința împăcată și dacă nu poți vorbi cu mândrie despre ce ai realizat. De multe ori suntem bombardați cu știri despre oameni de „succes”, dar care luați la întrebări nu pot spune cu mândrie că au realizat ceva cu propriile forțe sau fără să „calce pe cadavre”. Așa că, e mai sigur să ne inspirăm de la oamenii de rând, care muncesc corect și cinstit, iar banul este o unealtă, nu un scop.
Succesul nu este cuantificabil
Fiecare om știe de unde a plecat, cu ce a avut de-a face, cât a muncit și ce a sacrificat, așa că nu va grăbiți să judecați un patron dacă nu conduce un bolid sau nu are haine de firmă, de lux, pentru că numai el și cel de Sus știu ce a făcut pentru a ajunge unde este. În plus, merită aprecierea și admirația noastră un om care chiar a plecat în drumul succesului singur, fără bani și ajutor și a reușit să prospere în viață decât un om care a pornit în viață cu bani și a ajuns să aibă și mai mulți bani. Totul este subiectiv.
Cine definește succesul?
Aveți un model de om de succes în minte? Nu vă gândiți la vedete, ci la oameni cu care ați vorbit, ați petrecut timp. Pentru ce îi admirați, ce vă place la ei? Ei bine, dacă felul în care acel om se raportează la viață, vă inspiră, atunci asta este ceea ce vă definește succesul. Secretul e să începeți să faceți mici schimbări în viață pentru a începe propria călătorie către succes.
În definitiv, succesul trebuie să fie ceva personal
În secunda în care faci totul pentru ochii oamenilor, atunci poți să fii sigur că ce ai realizat nu este pentru tine, ci pentru orgoliul tău și o să ajungă să te consume, nu să te împlinească. A-ți urmări vocația, visul, fără să te lași influențat de „gura lumii” este unul dintre cele mai valoroase alegeri pe care le poți face pentru fericirea ta, așa că nu trebuie obligatoriu să știe lumea ce succes ai, cât trebuie să știi tu de ce ești capabil, de aceea e mai productiv să te compari cu tine din trecut decât cu alți oameni.